Witam dzisiaj pojawił sie problem z ładowaniem.
Po odpaleniu auta kontrolka ładowania nie zgasła jak dodałem gazu to zgasła. Przejechałem 10 km i zgasiłem silnik. Po odpalenie ponownie kontrolka ładowania się zapaliła ale już tak łatwo nie chciała zgasnąć dopiero przy większych obrotach ale w trakcie jazdy po około 5 km zaświeciła się i już nie zgasła.
Czy to szczotki się skończyły czy coś poważniejszego.
Proszę o pomoc
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Pierwsza rzecz to zmierz czy jest napiecie ladowania bezposrednio przy zacisku na alternatorze jesli go nie ma alternator do naprawy (szczotki regulator- moze byc tez starty komutator) jesli na zacisku napiecie bedzie to masz uszkodzony przewod od alternatora do rozrusznika.Pozdrawiam.
-

WASKIVR6 - Czytacz
Tak jak pisze WASKIVR6, to pierwsze najprostsze czynnosci diagnostyczne. Ja od siebie dodam tylko, zebys sprawdzil naciag paska klinowego. Najczesciej padaja szczotki, ostatnio w Vento wymiana ze szczotkotrzymaczem 35 pln.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
-

Sivy - Members
Na początek odepnij od alternatora niebieski cienki przewód.Weź żarówkę 5Wat podłącz ją do plusa w akumulatorze i ten niebieski kabel do żarówki.Jeśli się nie zaświeci alternator do sprawdzenia.Jeśli zaświeci to odpal silnik i powinna zgasnąć.Jeśli tak się stanie z alternatorem jest wszystko wporządku.Wtedy winą będzie licznik.Sprawdź też przy uruchomionym silniku włączonych światłach jakie napięcie daje Ci akumulator.Ma ono wynosić 13,9 -14,5.Powtórz tą czynność z 2 a nawet 3 razy tylko w odstępach czasowych typu jedziesz do pracy i po pracy.Podejrzewam regulator napięcia czyli tzw szczotki ale zrób to co Ci napisałem... 

-

Pascal - Members
ja pulsują Ci światła / podświetlanie konsoli to szczotki lub regulator
sprawdź też okablowanie bo mogą być uszkodzone
reszta to tak jak koledzy pisza
sprawdź też okablowanie bo mogą być uszkodzone
reszta to tak jak koledzy pisza
-

marcinkoz2910 - Members
Znalazłem przyczyne. Brak jednej szczotki bo sie skończyła i wypalony jeden pierścień na tworniku. kupiłem nowe szczotki z regulatorem i nowe pierścienie na tworniku ale jest problem bo po odpaleniu jest ok ae jek dodam gazu i puszcze to zaczyna lekko mrugac kontrolka ładowania a jak włącze jakiś odbiornik (np nawiew) to przestaje. Czy to może mieć wpływ nie oryginalny regulator?? czy szczotki nie dotarte??
- marcin2105
- Czytacz
-

bart_GT - Members
Witam ! Miałeś problem ze zdjęciem pierścieni? Dużo trzeba rozbierać?
Muszę wymienić regulator i myślę by wymienić odrazy pierścienie.
Regulator kupić ORG. czy jakiś zamiennik?
Pozdrawiam
Muszę wymienić regulator i myślę by wymienić odrazy pierścienie.
Regulator kupić ORG. czy jakiś zamiennik?
Pozdrawiam
- cannondale
- Czytacz