Tak coś czuje, że mogę mieć problemy z kompresją. Otóż gdy auto stoi na biegu (na wzniesieniu) i jest ustawione przodem do spadku to w przypadku puszczenia hamulca silnik zaczyna się obracać. Na 1 biegu ten efekt nie występuje ale już na drugim tak po 10-15 sek samochód przesuwa się o skok tłoka i tak po malutku sobie zjeżdża.
Czy powyższy opis wskazuje, że ze sprężaniem może być coś nie tak ? Dodam jeszcze, ze jestem po wymianie akumulatora a i tak w czasie mrozów muszę dość długo kręcić silnikiem żeby odpalić (może to jest też kwestia świec...)
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
na 1 biegu i ani na wstecznym ten efekt nie będzie występował, bo 1 i R są najsilniejszymi biegami w aucie. Na innych biegach tak będziesz miał i nic na to nie poradzisz i to nie jest problem z kompresją.tofik90 napisał(a):Tak coś czuje, że mogę mieć problemy z kompresją. Otóż gdy auto stoi na biegu (na wzniesieniu) i jest ustawione przodem do spadku to w przypadku puszczenia hamulca silnik zaczyna się obracać. Na 1 biegu ten efekt nie występuje ale już na drugim tak po 10-15 sek samochód przesuwa się o skok tłoka i tak po malutku sobie zjeżdża.
Odnośnie świec to kiedy je wymieniałeś? Może najwyższy czas...
-

prezesik - Members
-

krysek0309 - Badacz tematu
Do eksperymentu z biegami, z całym szacunkiem do Ciebie, nie będę się odnosił...
Co do kompresji w dieslu- jeśli ciężko pali na zimno,szczególnie w niskich temp-należy się tym zainteresować,ale..
1)Należy najpierw sprawdzić działanie świec żarowych
2)Jak z dymieniem? Czy czasem wtryski nie leją?
Kompresję możesz zmierzyć,o ile posiadasz właściwy manometr-diesel będzie miał>30 atm a nie jak benzyniak 8-12.
Jeśli stwierdzisz,że świece są ok, najlepiej,jeśli udasz się do dobrego majstra od pomp wtryskowych.
Pamiętaj bowiem,że charakterystyka pracy silnika w ogromnej mierze zależy od poprawnego ustawienia kąta wtrysku.
Benzyniaka prościej zdiagnozować
ale coś za coś.
Zanim więc rozwiniesz posądzenia swojego diesla o słabą kompresję,sprawdź jw.
Najlepiej odwiedź warsztat specjalizujący się w dieslach.
Za diagnostykę nie zapłacisz dużo a zaoszczędzisz sporo czasu.
Co do kompresji w dieslu- jeśli ciężko pali na zimno,szczególnie w niskich temp-należy się tym zainteresować,ale..
1)Należy najpierw sprawdzić działanie świec żarowych
2)Jak z dymieniem? Czy czasem wtryski nie leją?
Kompresję możesz zmierzyć,o ile posiadasz właściwy manometr-diesel będzie miał>30 atm a nie jak benzyniak 8-12.
Jeśli stwierdzisz,że świece są ok, najlepiej,jeśli udasz się do dobrego majstra od pomp wtryskowych.
Pamiętaj bowiem,że charakterystyka pracy silnika w ogromnej mierze zależy od poprawnego ustawienia kąta wtrysku.
Benzyniaka prościej zdiagnozować
ale coś za coś.
Zanim więc rozwiniesz posądzenia swojego diesla o słabą kompresję,sprawdź jw.
Najlepiej odwiedź warsztat specjalizujący się w dieslach.
Za diagnostykę nie zapłacisz dużo a zaoszczędzisz sporo czasu.
Nie mam GG ale coś trzeba było wpisać..
- Kutasinski
- Czytacz
Koledzy dobrze prawią. Najpierw sprawdza sie inne rzeczy niż kompresja.
Najwazniejsze są sprawne świece, prawidlowy kąt wtrysku oraz dobry rozrusznik i akumulator.
Teraz jest cieplej.... jak odpala ?
Sprawdzałes czy swiece grzeją ?
edit :
Zimą tez miałem problem. Mechanik równiez straszył że kompresja.
Kazałem mu tylko ustawic kąt. Dołożyłem do tego lepszy aku... Jaki efekt ? - zaczął palić za pierwszym razem przy mrozach -25 bez żadnych dodatków , na starym filtrze paliwa itd.
Najwazniejsze są sprawne świece, prawidlowy kąt wtrysku oraz dobry rozrusznik i akumulator.
Teraz jest cieplej.... jak odpala ?
Sprawdzałes czy swiece grzeją ?
edit :
Zimą tez miałem problem. Mechanik równiez straszył że kompresja.
Kazałem mu tylko ustawic kąt. Dołożyłem do tego lepszy aku... Jaki efekt ? - zaczął palić za pierwszym razem przy mrozach -25 bez żadnych dodatków , na starym filtrze paliwa itd.
Mój golfik
-

slawek5t - Members
tofik90 napisał(a):Odpala bardzo dobrze.
Problem jest w tym zjeżdżaniu na 2 biegu oraz tym, że prawdopdobonie osiągi spadły (ponad 13 s do setki)
O,Kolego..
Życzę Ci samych takich zmartwień
A poważnie- osiągi twojego auta w bardzo dużej mierze zależą od tego,co zatankowałeś.
Nie mam GG ale coś trzeba było wpisać..
- Kutasinski
- Czytacz