Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
płyn ucieka górą
witam Wszystkich uzytkowników forum.Od pewnego czasu mój golfik wyrzuca płyn chłodzenia górą.Zjawisko to zauważyłem podczas tych bardzo gorących dni.Wygląda to tak, ze z temperaturą nie ma żadnego kłopotu nawet po tym jak płyn zostanie wyrzucony wskazówka stoi na 90stopniach.Nie ma zadnych dziwnych nalotów na korku od oleju i w zbiorniczku wyrównawczym.przewody sa w normie.Mam podejzenie ze chlodnica moze byc zabita i tu pytanie czy te udrażnacze daja jakis efekt i gdzie sie je wlewa????zjawsko wyrzycania płyny co dziwniejsze zauważyłem pokonując trase a nie po dlugim jeżdzeniu w korkach w mieście czekam na podpowiedzi w pozdrawiam:)
- patryk256
- Berbeć
sprawdż w kostce włacznika wentylatora czy wentylator sie załączy. termostat sie otwiera??goracy jest przewód dolny tak samo jak górny??
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
dolny przewód jest tak samo ciepły jak górny.termostat sie otwiera, wentylator sie włancza.Wczoraj jezdzilem troche ostrzej i jak zgasiłem silnik poziom płynu był ponad maksimum.Po ostygnieciu silnika poziom w zbiorniczku sie nie zmienił.
- patryk256
- Berbeć
patryk256 napisał(a):dolny przewód jest tak samo ciepły jak górny.termostat sie otwiera, wentylator sie włancza.Wczoraj jezdzilem troche ostrzej i jak zgasiłem silnik poziom płynu był ponad maksimum.Po ostygnieciu silnika poziom w zbiorniczku sie nie zmienił.
zmień termostat mimo wszystko. przerabiałem identyczny temat tylko ze TD. i była wina termostatu. poprostu nie otwierał sie całkowicie tylko sie uchylał na 2mm i poprostu był nie odpowiedni przepływ wody schłodzonej i też wywalało mu płyn do góry zbiornikiem wyrównawczym. ale rób jak uwazasz. koszt termostatu WAHLER'a 40zł. na warsztacie mysle ze 100zł cie skasuja za wymiane jego...wybór nalezy do ciebie
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
a panowie nie wzieliście pod uwagę najprostrzego... może być nieszczelny korek w zbiorniczku wyrównawczym... kumpel miał teraz niedawno taką samą sytuacje w MK2 i winą był nieszczelny korek... pozdro
-

marcinkoz2910 - Members
sprawdzić też trzeba czy wokół króćca wychodzącego z bloku silnka nie ma białego nalotu.... to może wskazywać że o-ring w tymże króćcu jest już do niczego i trzeba taki króciec wymienić... to koszt kilku złotych.... taki wyciek jest dość trudny do zlokalizowania płyn chłodzący po wycieku szybko odparuje i za bardzo nie widac gdzie ucieka... jedynie taki biały nalot pozostaje po odparowaniu.
Mój GTI 2.0 16V ABF
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
-

czepi - Members
• Strona 1 z 1