Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Pluje olejem...
Witam kiedyż słyszałem opinie że przy silniku 1.9TDI 90KM jak się odkręci korek wlewu oleju podczas pracy silnika to nie powinien pluć olejem.Wczoraj postanowiłem sprawdzić u mnie ,otóż jest tam że jak odkręciłem to silnik trochę zmienił głos pracy i zaczął tak pluć kroplami oleju.Proszę Was jako miłośników oraz specjalistów w tek dziedzinie o pomoc czy to jest naturalne czy to oznaka czegoś poważnego ?pozdrawiam
- Maniek
- Berbeć
paxstor, kto CI takich bajek naopowiadał? Nie powinien pluć poprzez pokrywę zaworów. Sprawdź czy nie masz oleju w płynie chłodzącym. Odkręcisz korek zbiorniczka wyrównawczego jak będą oczka oleju to szykuj się na uszczelke pod głowicą.
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
AdiK__, pisze to co sam widziałem, chyba ze jest ta plastikowa osłona to wtedy nie powinno bo nie ma jak, miałem już 4 samochody i w każdym chlapało na ciepłym, no oprócz tego co mam bo ma ten plastik no chyba że, komuś wali olej nawet jak ma osłonę to zgodzę się z tobą
[ Dodano: 2012-02-26, 13:38 ]
Specjalnie poszedłem sprawdzić w astrze cupe i na ciepłym chlapie z pod korka i dźwięk też się zmienia... nie wiem jak jest w dieslu bo nigdy nie miałem
Maniek, widać wałek jak odkręcisz korek??
[ Dodano: 2012-02-26, 13:38 ]
Specjalnie poszedłem sprawdzić w astrze cupe i na ciepłym chlapie z pod korka i dźwięk też się zmienia... nie wiem jak jest w dieslu bo nigdy nie miałem
Maniek, widać wałek jak odkręcisz korek??
-

paxstor - Members
W życiu się nie spotkałem z plującym olejem przez pokrywe chyba że silnik był dojechany. Dlatego tak napisałem. Mam na podwórku moje tdi ojca td i jeszcze w passacie b3 1.8 112km i w żadnym z tych samochodów nie pluje olej przez góre. Na prawdę to nie jest dobry znak.
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
AdiK__, Nie wiem czym to się ma, u mnie w golfie też nie pluje ale to dlatego ze ma ten plastik pod pokrywą, a ten plastik jest właśnie do tego ze jak odkręcisz korek to żeby nie chlapało, w innych jak tego nie ma i wszystko pracuje to właśnie lecą krople oleju (chlapie) po coś jest ta plastikowa osłona 

-

paxstor - Members
paxstor, ma rację w niektorzych golfikach po odkreceniu korka jest osłona
i dlatego nie chlapie olejem
, wtedy najczesciej jak odkrecimy korek slychac tez dziwny dzwięk powietrza
Gdy nie ma tej oslony, po odkreceniu korka i przylozeniu reki mozna mieć troszke kropel *(pracuje wałek +cisnienie oleju) ale nie moze to wystepować w takiej ilosci ze można byłoby usmażyć na tym frytki
Chodzą tez takie słuchy ze po odkreceniu korka, silnik powinien delikatnie spaść z obrotów (co z tym idzie moze zmienic sie dzwiek pracy)
DIESEL
jego praca przypomina stukajace popychacze w benzynie
Zdjecie pokrywy z oslona (przez korek nie widac podloza)
Tutaj bez oslony (akurat od benzynki bo nie moglem znalesc od diesla) (przez korek widac koc)

i dlatego nie chlapie olejem
, wtedy najczesciej jak odkrecimy korek slychac tez dziwny dzwięk powietrza
Gdy nie ma tej oslony, po odkreceniu korka i przylozeniu reki mozna mieć troszke kropel *(pracuje wałek +cisnienie oleju) ale nie moze to wystepować w takiej ilosci ze można byłoby usmażyć na tym frytki
Chodzą tez takie słuchy ze po odkreceniu korka, silnik powinien delikatnie spaść z obrotów (co z tym idzie moze zmienic sie dzwiek pracy)
Maniek napisał(a):zyli coś poważniejszego tak?Dodam że czasem słyszę takie jakby stuki (tak jakby zaworów)
DIESEL
jego praca przypomina stukajace popychacze w benzynie
Zdjecie pokrywy z oslona (przez korek nie widac podloza)
Tutaj bez oslony (akurat od benzynki bo nie moglem znalesc od diesla) (przez korek widac koc)

-

K@mil - POMOCNIK

....
U mnie jest ta pokrywa i jak odkręce korek na ciepłym silniku to zmienia się głos silnika i wylatują takie kropelki oleju.Dziś jadę do mechanika umówić sie na inną robote to przy okazji się zapytam .
[ Dodano: 2012-02-28, 04:50 ]
Byłem wczoraj u mechanika patrzył na to i uszczelka nie ma nic tu do rzeczy ,natomiast rzyczybą jest zabrudzona odma w tej pokrywie ,trzeba ją przeczyścić i tyle.Pytał jaki olej leje ,i żeby przy następnej wymianie wlać mu 5W40,do tej pory był lany 10W40 a Wy jaki lejecie olej?
[ Dodano: 2012-02-28, 04:50 ]
Byłem wczoraj u mechanika patrzył na to i uszczelka nie ma nic tu do rzeczy ,natomiast rzyczybą jest zabrudzona odma w tej pokrywie ,trzeba ją przeczyścić i tyle.Pytał jaki olej leje ,i żeby przy następnej wymianie wlać mu 5W40,do tej pory był lany 10W40 a Wy jaki lejecie olej?
- Maniek
- Berbeć
• Strona 1 z 1