Mam założony nowy pasek wielorówkowy (ten przy alternatorze) i napinacz na których zostało przejechane ok 4 tys. km. W ostatnich dniach czasem padało i ogólnie było wilgotno co za skutkowało piszczeniem tego paska, pasek piszczy cały czas, nie ważne jaki bieg, czy silnik (1.9 TDI 90KM) ciepły czy zimny.
Wiem że piszczy ten pasek bo gdy go spryskałem mocno WD40 przestał piszczeć na chwilę.
Pasek i napinacz nie były tanią chińszczyzną tylko poleconej firmy przez użytkowników z tego forum. Gdy było ciepło i sucho nie było z tym problemów.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Czy na pewno został założony pasek o odpowiedniej długości? Do sprawdzenia rolka czy nie ma luzu i ramię napinacza bo mogą być wytarte tulejki.
Dobrą rzeczą jest też dolna osłona pod silnik
Dobrą rzeczą jest też dolna osłona pod silnik

-

hellaflush - Gaduła
hellaflush napisał(a):Dobrą rzeczą jest też dolna osłona pod silnik
Popieram kolegę
,gdy jej nie mam też mi piszczy pasek szczególnie gdy deszczowo(wilgotno)Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
-

krzyś - Members
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI 1Z
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
ja tam nie mam osłony i żaden pasek nie piszczy
Frank_24 albo źle dobrany pasek lub źle jest naciągnięty . Nie ma prawa zapiszczeć 
Frank_24 albo źle dobrany pasek lub źle jest naciągnięty . Nie ma prawa zapiszczeć 
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
A sprzęgiełko na alternatorze jest ? łożyska w alternatorze nie są wyrobione to są dwie główne przyczyny piszczącego paska. Ale na wilgoć to i to nawet nie pomoże
tez potrafi zapiszczeć szczególnie jak popada mocno, aczkolwiek stan łożysk może się już prosi o nowe.
tez potrafi zapiszczeć szczególnie jak popada mocno, aczkolwiek stan łożysk może się już prosi o nowe.-

d350z - Berbeć
ja stawiałbym na słabej jakości pasek lub mogł dostać się olej i pasek stracił właściwości.
często pasek po myciu silnika jakimś mocnym środkiem lub w kontakcie z olejem traci swoje właściwości i delikatnie wydłuża się jego długość.
często pasek po myciu silnika jakimś mocnym środkiem lub w kontakcie z olejem traci swoje właściwości i delikatnie wydłuża się jego długość.
W trakcie produkcji.
- ukaszek92
- Berbeć
To poszukaj alternatora ze sprzęgłem, warto wydać te 140 zł uwierz, dzięki temu alternator ma po prostu lżej a efekty od razu zauważysz. I wymiana prosta, ale pamiętaj pojedź do mechanika z alternatorem i niech odkręci starą szajbę pneumatem bo kluczem i ręką nie pójdzie ja tak załatwiłem swój alternator sprzęgiełko już normalnie skręcasz.
-

d350z - Berbeć
- Sprzegiełko na alternatorze
-koło pasowe na wale
-napinacz
po kolei metoda prób i błędów w tych elementach szukać przyczyn
-koło pasowe na wale
-napinacz
Dużo rarytasów do MK3 I Vento na bierząco publikowane :
https://www.facebook.com/autoczesciuzywanekartuzy
https://www.facebook.com/autoczesciuzywanekartuzy
- karp
- Badacz tematu
Też tak robiłem spryskałem i nie piszczało, potem znów wymiana tych elementów pomoze:
P.S Pasek taki sam mam
karp napisał(a):- Sprzegiełko na alternatorze
-koło pasowe na wale
-napinacz
P.S Pasek taki sam mam
-

d350z - Berbeć