Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Piski z okolic alternatora
Witam. Mam problem w moim 1.9tdi. Chodzi o piszczacy chyba pasek wielorowkowy. Z rana jest masakra jak sie rozgrzeje lepiej ale caly czas piszczy. Pryskalem pasek specjalnym preparatem ale nic jakieś pomysły? Napinacz chyba ok bo pasek jest napiety i nie skacze gora dół. Dodam tez ze podczas ruszania pisk sie nasila. Koło pasowe sie nie gibie nie lata. Co proponujecie? Sorry za błędy pisze z komy:p
- PewienPan
- Berbeć
- Rocznik: 94
- Silnik: 1.9 TD GTD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Re: Piski z okolic alternatora
Zrzuć pasek Odkreć napinacz 2x imbus 6 i 1x imbus 5 z tego co pamietam, wywal filtr powietrza razem z obudową i wysuń pręt do ktorego jest przykrecona rolka. Zobacz w jakim jest stanie, czy nie jest wytarty bo u mnie tak było. wymieniłem pręt i w łapię tej aluminiowej wymieniłem dwie tulejki metalowe za pare groszy i po problemie. Jak nie pomoże to zmien jeszcze napinacz bo sprezyna moze juz słabo napina i lata stąd te piski.
Jakbys sie zdecydował na wymiane pręta to spisz sobie nr bo sa 2 rodzaje
Jakbys sie zdecydował na wymiane pręta to spisz sobie nr bo sa 2 rodzaje
- Załączniki
-
- 7667789300_1346525252.jpg (31.17 KiB) Przeglądane 2279 razy
-

junior44 - Czytacz
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1.6 GT AFT
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Będę ogarniał coś na dniach. Zrobię jak mówisz bo jak wymienie napinacz a dalej to samo to szkoda kasy.
Mi się zdaje ze to chyba rolka te lozysko w srodku. Bo napinacz nie lata gora dół. Pracuje normalnie. Patrzyłem i takb jakby pasek za lekko naciagniety. Da sie naciągnąć jakoś?
Mi się zdaje ze to chyba rolka te lozysko w srodku. Bo napinacz nie lata gora dół. Pracuje normalnie. Patrzyłem i takb jakby pasek za lekko naciagniety. Da sie naciągnąć jakoś?
- PewienPan
- Berbeć
Napinacz go napina. Jesli za słabo to napinacz się konczy.
Najlepiej wez od kolegi jakiegos wykrec na chwile napinacz załóż na chwile do siebie i zobaczysz co sie dzieje.
Albo najpierw zacznij od najprostszej sprawy i wymień pasek bo może juz sie zużył naciągnął.
Najlepiej wez od kolegi jakiegos wykrec na chwile napinacz załóż na chwile do siebie i zobaczysz co sie dzieje.
Albo najpierw zacznij od najprostszej sprawy i wymień pasek bo może juz sie zużył naciągnął.
-

junior44 - Czytacz
W weekend się zabiorę za to, jak się rozgrzeje to ujdzie. Byłem u znajomego mechanika i mówi, że ta rolka napinacza, jeden mówi że sprężyna napinacza. Według mnie to koło pasowe alternatora wyrobione i przez to pasek do wymiany. Nie chcę kupować każdej rzeczy na chybił trafił. Miałem raz problem z terkotarniem przy skręcaniu, wymieniłem łożysko i przegub i dalej terkotało okazało się , że to wyważenie półośki, i teraz chcę na spokojnie do tego podejść. W weekend będę patrzył.
- PewienPan
- Berbeć
Ok to daj znać. Ja bym koła pasowego alternatora nie obstawiał. Ściag pasek to bedziesz wiedział czy lata czy dobrze chodzi.
A rolka napinacza nowa kosztuje 20zl takze i tak by ja wypadalo zmienic jak sie za to zabierasz
A rolka napinacza nowa kosztuje 20zl takze i tak by ja wypadalo zmienic jak sie za to zabierasz
-

junior44 - Czytacz
Mówisz o głównym kole pasowym czy nie lata czy alternatora? Teraz nie nie widać chodzi gładko, może to wina tej rolki http://www.dziech.pnet.pl/chwilowki/1.jpg
Albo po prostu pasek już swoje przejechał, za niedługo czas też rozrząd robić bo będzie już 60tyś
ale sam wiesz, że równocześnie może być to pasek, albo sprężyna.
Albo po prostu pasek już swoje przejechał, za niedługo czas też rozrząd robić bo będzie już 60tyś

ale sam wiesz, że równocześnie może być to pasek, albo sprężyna.
- PewienPan
- Berbeć
Wymiana paska pomogła, cisza. Jak za jakiś czas znów zacznie to wiem że koło pasowe alternatora(sprzęgiełko do wymiany).Ale chyba czeka mnie kolejna wymiana albo koncowek albo sworzni bo przy skrecaniu kierwonica dziwne trzeszczenie 

- PewienPan
- Berbeć
To jak narazie pomogło to zostaw, zobaczysz na ile wystarczy i wtedy dalej bedziesz kombinował 

-

junior44 - Czytacz
Podepne się pod temat . Mi również piszczy na zimnnym (z 4 min) ze masakarka wkórza bardzo. KOlo pasowe zmienione 2 mies temu po zmianie był spokój teraz zmów pisczyy,
,,Teraz golfem trójką śmigam niezawodna fura jest....''
mój golfik-
moj-golf/mk3-klekot-family-by-premier-t60735.html
mój golfik-
moj-golf/mk3-klekot-family-by-premier-t60735.html
-

PREMIER - Badacz tematu
Gdy miałem 1Z też mi piszczało, rolka napinacza nowa, napinacz dobrze napinał, koło altka też dobre, na wale też super... Jedyną przyczyną był pasek wielorowkowy, a konkretnie 2, bo tyle kupiłem. Aż wkońcu dorwałem 3 z kolei pasek, zdecydowałem się na Continentala. Jak ręką odjął. Błoga cisza 

-

Karol B. - Members
• Strona 1 z 1