Planuję wymianę paru części i proszę o radę. Ogólnie chcę wymienić rozrząd i wszystkie paski. Silnik to 1.9 TDI 90 km.
Zrobiłem sobie listę rzeczy do zakupienia:
Pasek rozrządu
Rolka napinająca
Rolka prowadząca
Pompa wody
uszczelka wałka rozrządu - nie wiem czy są jeszcze jakieś uszczelki przy rozrządzie?
Do tego:
pasek alternatora - zauważyłem że u mnie są 2 paski 1 duży i 1 taki malutki tak jak na zdjęciu:
napinacz paska alternatora - nie wiem czy u mnie jest?
Jakie paski alternatora powinienem zakupić i czy do tego jest napinacz czy alternator napina pasek? Coś jeszcze powinienem dodać do listy?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
może koledze chodziło to że patrzał na schematy ustawiania rozrządu i tam pokazane jest że trzeba ściągnąć pokrywę żeby zablokować wałek rozrządu ale taka operacja jest zbędna jak ktos jest ostrożny to nie potrzebuje w tym miejscu blokady. A jeżeli chodzi o napinacz to ten co jest na zdjęciu jest z TD a w TDI masz napinanie paska klinowego przez osobny napinacz z rolką ale jeżeli to jest twoje zdjęcie to nie masz oryginalnego napięcia paska
-

Pozor - Members
Chodziło mi o uszczelniacze wałka rozrządu i wału korbowego, czy jeszcze jakieś uszczelki mogę wymienić prócz głowicy?
Zdjęcie nie jest moje, czyli w 1.9 TDI jest osobny napinacz paska alternatora? Prócz paska alternatora co to za mały pasek na tym zdjęciu, jak się nazywa? Widziałem że u mnie też taki jest.
Czyli lista powinna wyglądać tak:
pompa wody ( w 1.9 TDI jest na rozrządzie czy przy alternatorze?)
rolka prowadząca
rolka napinająca
pasek rozrządu
uszczelniacz wałka rozrządu
pasek alternatora
napinacz tego paska
ten malutki pasek?
uszczelniacz wału korbowego
Zdjęcie nie jest moje, czyli w 1.9 TDI jest osobny napinacz paska alternatora? Prócz paska alternatora co to za mały pasek na tym zdjęciu, jak się nazywa? Widziałem że u mnie też taki jest.
Czyli lista powinna wyglądać tak:
pompa wody ( w 1.9 TDI jest na rozrządzie czy przy alternatorze?)
rolka prowadząca
rolka napinająca
pasek rozrządu
uszczelniacz wałka rozrządu
pasek alternatora
napinacz tego paska
ten malutki pasek?
uszczelniacz wału korbowego
- Frank_24
- Czytacz
Uszczelniacze wałka rozrządu i wału korbowego - takie same są.
Pasek masz rozrządu, mikro od alternatora i od wspomagania ten najmniejszy.
Pompa wody nie jest na rozrządzie.
Pasek alternatora napinasz napinaczem. Pasek od wspomagania regulujesz śrubą przy pompie- będzie ją widać (bywa, że nie ma śruby do regulacji więc wtedy trzeba całą pompą manewrować). A pompę wody hmm no ujrzysz ją na pewno pod alternatorem
Pasek masz rozrządu, mikro od alternatora i od wspomagania ten najmniejszy.
Pompa wody nie jest na rozrządzie.
Pasek alternatora napinasz napinaczem. Pasek od wspomagania regulujesz śrubą przy pompie- będzie ją widać (bywa, że nie ma śruby do regulacji więc wtedy trzeba całą pompą manewrować). A pompę wody hmm no ujrzysz ją na pewno pod alternatorem

-

hellaflush - Gaduła
Sprawdźcie spece proszę zestaw który zamierzam zakupić Golf 3 1H1 1.9 TDI 1Z
Uszczelka wału korbowego i rozrządu 2 x
Pasek rozrządu
Rolka kierunkowa
Rolka napinacza
Pasek klinowy
Pasek wielorówkowy
Czy pasek klinowy i wielorówkowy są dobre bo na którymś jest także pompa wody i to we właściwościach paska jest zaznaczone? Rolka napinacza rozrządu widzę że są 2 rodzaje z rożnymi jakby uchwytami którą wybrać?
Do paska wielorówkowego należy dokupić napinacz paska, rolkę napinacza czy rolkę prowadzącą?
Uszczelka wału korbowego i rozrządu 2 x
Pasek rozrządu
Rolka kierunkowa
Rolka napinacza
Pasek klinowy
Pasek wielorówkowy
Czy pasek klinowy i wielorówkowy są dobre bo na którymś jest także pompa wody i to we właściwościach paska jest zaznaczone? Rolka napinacza rozrządu widzę że są 2 rodzaje z rożnymi jakby uchwytami którą wybrać?
Do paska wielorówkowego należy dokupić napinacz paska, rolkę napinacza czy rolkę prowadzącą?
- Frank_24
- Czytacz
Jeśli chodzi o rozrząd to : pasek rozrządu, rolka prowadząca i napinacz.
To co kolega podał będzie ok. Natomiast jeśli chodzi o napinacz to jak kolega dobrze zaważył były dwa rodzaje (z uchwytem i bez - bez uchwytu wychodziły do 95 roku). Jaki kolega posiada to nie wiem. Najlepiej sprawdzić.
Ja do wymiany dodałbym jeszcze pompę wody (FEBI, HEPU, SKF - wszystko jedno w jakiej kolejności).
Jeśli chodzi o pasek wielorowkowy to też będzie ok. Pasek wielorowkowy napinany jest za pomocą napinacza na którym umieszczona jest rolka. Jeżeli wszystko chodzi ładnie nic nie piszczy i ni szumi to nie trzeba tego wymieniać. Wymieniamy sam pasek. Na pasku wielorowkowym napędzana jest pompa wody.
To co kolega podał będzie ok. Natomiast jeśli chodzi o napinacz to jak kolega dobrze zaważył były dwa rodzaje (z uchwytem i bez - bez uchwytu wychodziły do 95 roku). Jaki kolega posiada to nie wiem. Najlepiej sprawdzić.
Ja do wymiany dodałbym jeszcze pompę wody (FEBI, HEPU, SKF - wszystko jedno w jakiej kolejności).
Jeśli chodzi o pasek wielorowkowy to też będzie ok. Pasek wielorowkowy napinany jest za pomocą napinacza na którym umieszczona jest rolka. Jeżeli wszystko chodzi ładnie nic nie piszczy i ni szumi to nie trzeba tego wymieniać. Wymieniamy sam pasek. Na pasku wielorowkowym napędzana jest pompa wody.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Uszczelniacz wałka rozrządu:
- Średnica wewnętrzna [mm]: 32
- Średnica zewnętrzna [mm]: 47
- Grubość [mm]: 10
Uszczelniaczy jest 3: wałka rozrządu, wałka pośredniego i wału. Wszystkie są takie same. Ja kupuję ERLINGA. Wydaje mi się, że kolega wybrał dobre.
Do tego zestawu dodałbym jeszcze USZCZELKĘ POKRYWY WAŁKA ROZRZĄDU coś takiego
Z tym, że wychodziły 2 rodzaje (z takimi wypustkami lub bez) musisz sprawdzić jaką masz.
Jeśli chodzi o pasek klinowy to będzie dobry.
Przy pasku wielorowkowym co piszczy to ciężko powiedzieć. Może być tak, że rolka nadaje się do wymiany.
Tego typu
- Średnica wewnętrzna [mm]: 32
- Średnica zewnętrzna [mm]: 47
- Grubość [mm]: 10
Uszczelniaczy jest 3: wałka rozrządu, wałka pośredniego i wału. Wszystkie są takie same. Ja kupuję ERLINGA. Wydaje mi się, że kolega wybrał dobre.
Do tego zestawu dodałbym jeszcze USZCZELKĘ POKRYWY WAŁKA ROZRZĄDU coś takiego

Z tym, że wychodziły 2 rodzaje (z takimi wypustkami lub bez) musisz sprawdzić jaką masz.
Jeśli chodzi o pasek klinowy to będzie dobry.
Przy pasku wielorowkowym co piszczy to ciężko powiedzieć. Może być tak, że rolka nadaje się do wymiany.
Tego typu

-

palio - Administrator
Tak dokładnie tak. Rolka może być bez tego uchwytu. Wszystkie części są dobrze dobrane.
Nie Pan tylko kolega
. Na Pana trzeba mieć wygląd i .......... . 
Nie Pan tylko kolega
. Na Pana trzeba mieć wygląd i .......... . 
-

palio - Administrator
Do tego zestawu dodam jeszcze olej http://allegro.pl/castrol-magnatec-10w4 ... tabsAnchor z filtrem Boscha też z tego sklepu.
Zapomniałem zapytać, polecacie ten sklep czy jest jakiś inny sprawdzony internetowy?
Zapomniałem zapytać, polecacie ten sklep czy jest jakiś inny sprawdzony internetowy?
- Frank_24
- Czytacz