Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
opinie o TD
Za rok kupuję Golfa i ciągle się zastanawiam, jaki silnik wybrać. Zastanawiałem się nad 1.9td. Co sądzicie o tym silniku, czy warto kupować Golfa z tym silnikiem czy najlepiej 1.9 tdi ?Proszę o poradę.
Golf 3 - samochód inny niż wszystkie 

- maciek5810
- Berbeć
No wiadomo że lepszy tdi.
TDI pali tyle samo a jest dużo żwawszy. No i możesz sobie komputerek podłączyć.
Własciwie to Każdy silnik jest dobry. Zależy jakiej chcesz mocy no i głównie chodzi o stan. Jesli jakis tdi będzie dobity a będzie okazja na zadbanego TD to wiadomo że lepiej wybrać td.
Zależy co znajdziesz
TDI pali tyle samo a jest dużo żwawszy. No i możesz sobie komputerek podłączyć.
Własciwie to Każdy silnik jest dobry. Zależy jakiej chcesz mocy no i głównie chodzi o stan. Jesli jakis tdi będzie dobity a będzie okazja na zadbanego TD to wiadomo że lepiej wybrać td.
Zależy co znajdziesz

Mój golfik
-

slawek5t - Members
td slyszalem opinie na temat sypiacych sie walkow rozrzadu ale moge sie mylic niech sie ktos wypowie co posiada. jak dla mnie tdi wydaje mi sie silnikiem nie zniszczalnym mialem 3 lata i duzo ale to duzo przeszedl ze mna. a latal na roznych mieszankach. jedna z powazniejszych usterek regeneracja pompy wtryskowej
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
Mam juz AAZ ( czyli 1.9td ) od prawie 3 lat i tylko raz mi sie rozsypało łożysko od napinacza paska alternatora , po za tym nic sie nie dzieje.
Silnik mi przy dosyc dynamicznej jezdzie pali okolo 7.2 litra po mieście przy mocy 110KM 220Nm czyli więcej niż posiada np TDI 1Z , mam zamiar zamontować intercooler którego td nie posiada i celować w 130KM 270-300Nm.
Nie mozna powiedzieć ze TDI jest lepszy bo to wszystko zalezy pod jakim względem.
W TD niema żadnej elektroniki sterowania silnikiem, jest pełna mechanika, niema komputera sterującego wtryskiem, nie wyskakuja błędy, łątwiej wszystko idzie ogarnąć.
Zapraszam do mnie do tematu Golfa i poczytajcie co i jak.
Pozdrawiam
Kola
Silnik mi przy dosyc dynamicznej jezdzie pali okolo 7.2 litra po mieście przy mocy 110KM 220Nm czyli więcej niż posiada np TDI 1Z , mam zamiar zamontować intercooler którego td nie posiada i celować w 130KM 270-300Nm.
Nie mozna powiedzieć ze TDI jest lepszy bo to wszystko zalezy pod jakim względem.
W TD niema żadnej elektroniki sterowania silnikiem, jest pełna mechanika, niema komputera sterującego wtryskiem, nie wyskakuja błędy, łątwiej wszystko idzie ogarnąć.
Zapraszam do mnie do tematu Golfa i poczytajcie co i jak.
Pozdrawiam
Kola
-

k0la - Badacz tematu
Golfik1986 napisał(a): tdi wydaje mi sie silnikiem nie zniszczalnym
Ale bardziej wersja 90KM
A o TD też cos tam słyszałem że czasem klin ścina czy coś.
Ale to rzadkie usterki nie wolno sie nastawiac że akurat "mnie" spotkają:)
Z takim podejsciem nic nie kupimy.
A jak juz sie sypnie to co ? Wszystko sie psuje.
Naprawiamy i trzepiemy kolejne tysiące kilometrów.
Jesli sie dba i regularnie serwisuje to pojedyncze naprawy nie są aż takie wysokie. I maszyna bardzo długo posłuży.
Zwykłe Diesle też nie są złe. Tyle że "Tylko" 65 KM ..
Mój golfik
-

slawek5t - Members
No 65 koni, ale w dzisiejszych czasach to co one spalą to jest naprawde na wage złota.
D pali kolo 4-5 litrów jak sie mu nie kładzie więc przy tej mocy jest naprawde nieźle.
Ja aktualnie nie jezdze Golfem w zimie bo sie nieda, jezdze Mitsubishi które pali około 10 l / 100km i zalanie pełnego baku starcza mi na 8-10 dni, co z tego ze ma to 136koni jak itak krece go do 3000 obrotów i tyle pali, itak ma mniejszego kopa niz mój AAZ
D pali kolo 4-5 litrów jak sie mu nie kładzie więc przy tej mocy jest naprawde nieźle.
Ja aktualnie nie jezdze Golfem w zimie bo sie nieda, jezdze Mitsubishi które pali około 10 l / 100km i zalanie pełnego baku starcza mi na 8-10 dni, co z tego ze ma to 136koni jak itak krece go do 3000 obrotów i tyle pali, itak ma mniejszego kopa niz mój AAZ
-

k0la - Badacz tematu
Mam AAZ w passacie i powiem tak: lać rope i jeździć
dobry silnik na setki tysiecy kilometrów. VW to umie zrobić diesla nie ma co. Nie jest tak dynamiczny jak tdi ale daje rade naprawde 
dobry silnik na setki tysiecy kilometrów. VW to umie zrobić diesla nie ma co. Nie jest tak dynamiczny jak tdi ale daje rade naprawde 
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Tylko że D a TDI to są zupełnie nne silniki tak jak i TD a TDI.
Niema co tu dużo mówić , starego diesla VAG nie zajezdzisz nawet na siłe, niezależnie czy jest to D, TD czy TDI.
To jest temat rzeka.
Niema co tu dużo mówić , starego diesla VAG nie zajezdzisz nawet na siłe, niezależnie czy jest to D, TD czy TDI.
To jest temat rzeka.
-

k0la - Badacz tematu
Również polecam 1.9td w rok zrobiłem 30tys km i do silnika poza olejem filtrami i rozrządem nic nie dołożyłem (jedynie regeneracja wtrysków ale robione było bez potrzeby)
Wiadomo nie jest żwawy jak tdi ale tańszy w naprawach i mniej rzeczy do popsucia.
Co do żywotności to zgadzam się z przedmówcami silnik niezniszczalny.
Wiadomo nie jest żwawy jak tdi ale tańszy w naprawach i mniej rzeczy do popsucia.
Co do żywotności to zgadzam się z przedmówcami silnik niezniszczalny.
Marianowe mk3 ZAPRASZAM KLIK!!!
-

Marian0753 - Badacz tematu
k0la napisał(a):110KM 220Nm
qrde nie zle wyciagnales z niego. to co wtryski nowe i turbawka jakas lepsza??
[ Dodano: 2012-01-28, 09:37 ]
slawek5t napisał(a): Ale bardziej wersja 90KM
mialem ahu w golfie a pozniej w
avg i tez jakos zbytnio na niego nie narzekalem minusem 110ps kolo dwumasowe ktore prawdpodobnie u mnie sie odzywalo..
jezdzilem jakis czas D i czy ja wiem czy spalanie jest takie niskie potrafilo mi w miescie nawet kolo 7 zima wziasc a noge mam lekka bardzo. tdikiem w miescie zima 6 z grosikiem. za to na dziesiejsze czasy sdi moim zdaniem mega oszczednosc kiedys w trasie wyszlo mi 4l smieszne spalanie ogolnie. mocowo nie poszalejesz ale wolalbym sdi od 1.6 z gazem ktorym teraz jezdze..
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert