Opinie na temat silników TD

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Opinie na temat silników TD

Postprzez kfollo » 3 sie 2012, o 21:07

Witam wszystkich forumowiczów, przez ostatnie kilkanaście lat jeździłem Golfikiem 1,6 CL, teraz ze względów ekonomicznych wymieniłem golfa na 1,9 GTD. Jest to mój pierwszy diesel i tu chciałbym aby koledzy wyrazili opinię na temat tych silników.Trochę żałuję że nie jest to silnik 1,9 TDI a ten który mam w zupełności mi wystarcza. Głównie chodzi mi o awaryjność , spalanie itp.
kfollo
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 23 lip 2012, o 22:59
Lokalizacja: śląsk

Opinie na temat silników TD

 

Postprzez k0la » 3 sie 2012, o 23:26

Juz to pisałem kilkanaście razy co napisze poniżej no ale ok.

A więc, mam silnik AAZ (czyli ten sam co masz u siebie) i powiem tak - jest nie do zajechania.
Jedyne co mi w nim siadło to koło główne rozrzadu na wale dwa razy a tak po za tym to tylko eksploatacyjne czesci z tego co musiałem zrobic czyli filtry itp
robiłem tez w nim wtryski, głowice, uszczelki itp ale to tylko dlatego ze mam wykręcone cos okolo 120KM 260Nm wiec siłą rzeczy musiałem przygotowac silnik pod takie obciążenie.
Spalanie aktualnie mi oscyluje w okolicach 7 litrów w trybie miejskim, w trasie gdzies koło 5 litrów przy 120-130km/h, tak około.
Silnik podatny na modyfikacje, brak komputera i elektroniki co dla mnie jest plusem bo komputer mi nie mówi o jakichs błędach, nic mi turba nie odcina czy tam dawki...

Jestem z niego zadowolony, aczkolwiek czasami chciało by sie dłuższą skrzynie biegów i troche wiecej Nm :lol: ale to jest choroba której nieda sie wyleczyc i z czasem każdy stwierdza że jest za mało mocy po pewny czasie :mrgreen:
Avatar użytkownika
k0la
Badacz tematu
 
Posty: 387
Dołączył(a): 17 lis 2009, o 12:40
Lokalizacja: Wolfsburg

Postprzez garas1 » 4 sie 2012, o 10:47

Minusem jest przy tym silniku tylko skrzynia biegów jest zbyt krótka.
po kilku modach przy silniku można spokojnie i elastycznie jeździć i przy tym oszczędnie 6.5 litra u mnie to max
Avatar użytkownika
garas1
Gaduła
 
Posty: 721
Dołączył(a): 29 wrz 2008, o 20:02
Lokalizacja: Węgliniec

Postprzez scyzormks » 4 sie 2012, o 10:51

Dokładnie jak koledzy wyzej silnik jest mocarny i propsy dla konstruktorow tego modelu.

W tych czasach ceni sie brak elektroniki i niepotrzebnych pierdół ktore jesli tylko zapiszcza od razu do serwisu gdzie zostawiamy krocie.

:shock:


zresztą sam sie przekonasz... dbaj a odwdzięczy sie
Avatar użytkownika
scyzormks
Gaduła
 
Posty: 637
Dołączył(a): 17 maja 2012, o 16:53
Lokalizacja: Wojkowice


- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości