Olej GM 10W40 - Wasze opinie

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Olej GM 10W40 - Wasze opinie

Postprzez bartek3004308 » 3 sty 2013, o 12:01

Znalazłem na Allegro 5 litrową bańkę za 60zł..... Czy warto kupować tak tani olej? Fakt, chciałbym jeszcze co najmniej rok pojeździć moim Golfem, ale z drugiej strony zdrowy rozsadek mówi - "kup najtańszy 10W40 bo to wiekowe auto". Kto Was używał tego oleju?
bartek3004308
Czytacz
 
Posty: 26
Dołączył(a): 9 sie 2011, o 18:57
Lokalizacja: Konin

Olej GM 10W40 - Wasze opinie

 

Postprzez PiJey88 » 3 sty 2013, o 13:37

nie kupuj takiego g***a! kup najtańszego Mobila i tyle, nie ma sensu przepłacać za castrole, motule itd, ale mobil to chyba minimum jakie można wlać aby przejeździć ten rok
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez bartek3004308 » 3 sty 2013, o 15:57

PiJey88 napisał(a):nie kupuj takiego g***a!


Ponieważ?
bartek3004308
Czytacz
 
Posty: 26
Dołączył(a): 9 sie 2011, o 18:57
Lokalizacja: Konin

Postprzez PiJey88 » 3 sty 2013, o 16:03

kiepski olej = pogorszenie pracy silnia, głośniejsza praca, szybsze zużywanie się elementów itd.
zaoszczędzisz 20 zł, a być może za pół roku polecą ci popychacze i będzie płacz :dobani:
kupując olej płacisz raz i śpisz spokojnie, po co się zastanawiać i rozmyślać czy nie warto było dopłacić do lepszego oleju i nie mieć problemów
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez trollu » 3 sty 2013, o 16:16

PiJey88, sry ale sam sobie przeczysz
piszesz
PiJey88 napisał(a):ie kupuj takiego g***a

a następnie
PiJey88 napisał(a):nie ma sensu przepłacać za castrole, motule


albo nie ma sensu "przepłacać" i lepiej zalać najtańsze co jest i mieć wszystko w 4 literach albo zalać porządny olej. Mobil jest ok, jeździłem na nim 2 wymiany, obecnie mam castrola i następna wymiana również będzie na castrola chyba, że wpadnie mi w łapy jakieś Valvo lub Motul. Co do GM to opinie są różne, jedni piszą że to to samo co Mobil, inny że to lipa. Ja raz kupiłem GM na dolewki, szefo kumpla (mechanik) zalewa tego GM do sharana 1.8T i problemów nie ma. wybór należy do Ciebie

Ja bym zalał mobila
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
Avatar użytkownika
trollu
VIP
 
Posty: 2503
Dołączył(a): 27 sie 2010, o 13:03
Lokalizacja: SKL/Cz-wa
Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez bartek3004308 » 3 sty 2013, o 16:24

trollu napisał(a):Ja bym zalał mobila

Masz na myśli mobila z niemiec czy mobila z płocka? :-) bo podobno podróbek pełno
bartek3004308
Czytacz
 
Posty: 26
Dołączył(a): 9 sie 2011, o 18:57
Lokalizacja: Konin

Postprzez PiJey88 » 3 sty 2013, o 16:31

trollu, chodzi mi żę nie ma co oszczędzać i nie lać nic słabszego od Mobila, ale jak ktoś nie chce przepłacać to nie ma sensu dopłacać do castrola czy motula, wystarczy Mobil dla przeciętnego posiadacza samochodu, lepsze oleje przeważnie leją osoby które lubią "dogadzać" swojemu autku, oczywiście lepiej lać jak najlepszy olej, ale przeskakiwanie ze słabego oleju w lepszy nie zawsze jest dobre dla silnika, najlepiej lać to co jest już zalane i sprawdzone :ok:
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Soosexy69 » 3 sty 2013, o 23:17

drogi kolego raz i po raz ostatni wlałem ten olej do silnika...Gm to oleje to oplowskich silników...mój AAZ zaczoł na nim jeździć opornie niczym silnik czołgu...wymiana po zaledwie 2 tyś km na mobilka ożywiła silnik jakby z linii zszedł...
Odradzam DRUKOWANYMI !!!!
Soosexy69
Czytacz
 
Posty: 56
Dołączył(a): 9 lut 2012, o 20:28
Lokalizacja: Trójmiasto

Postprzez marcinkazimierz » 4 sty 2013, o 22:19

jak jezdzicie na castrolu kazdy wam to mechanik powie po obejrzeniu korbowodu
marcinkazimierz
Gaduła
 
Posty: 530
Dołączył(a): 27 kwi 2012, o 20:54
Lokalizacja: Lublin

Postprzez AdiK__ » 4 sty 2013, o 23:07

Dla mnie castrol to tylko reklama ;p osobiscie jestem za valvoline/motulem/neste ;p co do gm to najtanszy szit jaki widzialem i mam w ofercie na hurtowni ;p zalej shella 10w40 ja w golfie na nim jezdzilem i bardzo sobie chwalilem.

co do opinii mechaników i ludzi którzy "zaryzykowali" - przede wszystkim glosna praca ! mozna zawory liczyc ;p pojawienie sie problemu cisnienia oleju i cos jeszcze bylo ale zapomnialem ;p
Avatar użytkownika
AdiK__
Members
 
Posty: 1637
Dołączył(a): 19 sty 2011, o 15:49
Lokalizacja: Sokółka
Rocznik: 2003
Silnik: AVF+
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez palio » 4 sty 2013, o 23:20

A ja jeżdżę na TEXACO. Jakieś ciekawe info na jego temat ? ;-)
Najważniejsze, że spełnia normy VW nawet po przejechaniu 10kkm :-) .


A o NESTE czytałem, że jest dobry do czyszczenia wtryskiwaczy w dieslu :-P .
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3891
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez AdiK__ » 4 sty 2013, o 23:22

palio45, swego czasu wyśmienity amerykański olej ;) lałem go do passata i bylo super :)
Avatar użytkownika
AdiK__
Members
 
Posty: 1637
Dołączył(a): 19 sty 2011, o 15:49
Lokalizacja: Sokółka
Rocznik: 2003
Silnik: AVF+
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości