Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Olej do silnika-Golf kombi,syncro 96r TD
Witam posiadam od paru dni VW Golf 3, Kombi,Syncro 1,9 TD z 1996r z przebiegiem 180 tys km i niewiem jaki jest w nim olej,a chciałbym zmienić,zaglądałem na bagnet w komorze silnika to olej jest cholernie gęsty i czarny.Znalazłem karteczke że był tam olej syntetic ale ta kartka ma ponad 2 lata.Auto jest w kraju od 2 lat (sprowadzone z niemiec) ,poprzedni właściciel nic niewie tyle ze jechał gdzieś na znajomy warzsztat i mu sami dolewali olej.Wiem że częś golfów jeździ na synteticu lub pół,czy można do niego wlać mineralny-silnim bądź co bądź ma 13 latek,wycieków niema,doradźcie coś?
zbyck,vw golf kombi 1.9 tdi syncro
-

tadpa - Berbeć
zbyck, zalej sobie jakiś pół syntetyk 10w40 jak chcesz z górnej półki to np motul lub cos tańszego np castrol. nie polecam mobila, lotosa. i pamiętaj o zmienie filtra oleju i powietrza co 10000km, a olej w dieslu bardzo szybko robi się czarny. pozdro
-

luki34 - Czytacz
O filtrach to wiem,mam jeszcze vw passata kombi też 1,9 td i tam olej nie jest taki czarny jak w golfie tylko że tam lałem mineralny a tu niewiadomo co jest-chyba nie mineralny.No i interesuje mnie olej ze średniej półki,wiem że niepowinno się lać syntetica do starego auta gdzie był mineralny olej.
zbyck,vw golf kombi 1.9 tdi syncro
-

tadpa - Berbeć
Ja do Castrola nie mam zaufania widziałem co ten olej pozostawia w silniku,sam szlam oczywiście to niebyła ogromna ilość zanieczyszczeń ale troche tego było i to nie był odosobniony przypadek jaki widziałem w silnikach po zalewaniu tym olejem,nie wiem dlaczego tak się działo,może dlatego że to nie był oryginalny Castrol,słydzałem że jest to najbardziej podrabiany olej w polsce,bańki po oleju są skupowane na giełdach,"dzikich rozlewniach",nawet słyszałem o niektórych warsztatach samochodowych.
-

Jake88 - Czytacz
ja ci powiem tak
do silników bez turbo powinno sie lac mineralny
do td powinno sie lac półsyntetyk najlepiej 10w40 firme sam wybierz teraz oleje są takie same i tylko cena i nazwa firmy je różni
a do tdi powinno się lac syntetyka ale jesli ma wiecej niz 200tsy km proponuje pół syntetyk
ja mam tdi 280tys km i smigam na mobilu 10w40 i jest wszystko oki
pozdro
do silników bez turbo powinno sie lac mineralny
do td powinno sie lac półsyntetyk najlepiej 10w40 firme sam wybierz teraz oleje są takie same i tylko cena i nazwa firmy je różni
a do tdi powinno się lac syntetyka ale jesli ma wiecej niz 200tsy km proponuje pół syntetyk
ja mam tdi 280tys km i smigam na mobilu 10w40 i jest wszystko oki
pozdro
-

TOMEK 84 - Members
• Strona 1 z 1