Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Okresowe spadki mocy w 1.9 TDI 90KM 1Z
Dwukrotnie miałem taką sytuację: silnik nagle traci moc i ciężko jest w ogóle ruszyć, na 1 biegu kręci silnik do max 3000obr i na kolejnych to samo. Za pierwszym razem objawy wystąpiły od razu po odpaleniu i utrzymywało się przez całą drogę. Po południu objawy znikły i autko jechało jak należy. Wczoraj było podobnie z tym, że najpierw było ok, później zgasiłem go na chwilę i ponownie odpaliłem żeby jechać dalej i znowu wystąpił spadek mocy. Po przejechaniu paru km w końcu odzyskał moc. Może ktoś miał podobne objawy lub ma jakiś pomysł co to może być? Nie wiem czy ma to coś wspólnego ale obie sytuacje miały miejsce po odpalaniu auta na kable bo padł akumulator. Używałem funkcji "szukaj" ale nie znalazłem odpowiedzi. Nie bylem jeszcze na kompie ale z tego co czytałem to często żadnych błędów nie pokazuje chyba żeby jechać w momencie jak wystąpi muł a to nie takie łatwe skoro silnik sam wraca do prawidłowej pracy.
Golf III 1.9 TDI 90KM '94r.
BMW E36 318i 116KM
BMW E36 318i 116KM

-

szczepan03 - Czytacz
zaworek n75, przepływka labo poprostu filtr paliwa. Tutaj radzę szukać przyczyny, podepnij go pod vaga. Wstaw logi dynamiczne a chłopaki napewno ci pomogą
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Jak już pisałem te spadki wystąpiły 2 razy na jakiś czas max 10 min a potem wszystko ok. Wystąpiły one przy rozładowanym akumulatorze, który jak się okazało nadawał się tylko na śmietnik. Po zmianie akumulatora na razie żaden spadek mocy nie wystąpił jeszcze. Na razie czekam i obserwuje. Tak skłaniam się ku akumulatorze bo wydaje mi się, że przez to, może słabsze napięcie szło na pompę paliwa i mniej go podawała? (akumulator miał strzelone cele i nawet prostownik przy nim wariował)
Golf III 1.9 TDI 90KM '94r.
BMW E36 318i 116KM
BMW E36 318i 116KM

-

szczepan03 - Czytacz
Jeżeli spadki mocy przestały się pojawiać po wymianie aku, to może rzeczywiście on coś mieszał(chociaż nie wiem co to mogłoby być).
Jeżeli na razie jest wszystko dobrze, to zostaw to w spokoju i nic nie kombinuj.
Jeśli spadki mocy znowu zaczął się pojawiać, podepnij VAG-a, sczytaj błędy, porób logi dynamiczne, i wstaw je tutaj, to będziemy mogli coś więcej powiedzieć.
Jeżeli na razie jest wszystko dobrze, to zostaw to w spokoju i nic nie kombinuj.
Jeśli spadki mocy znowu zaczął się pojawiać, podepnij VAG-a, sczytaj błędy, porób logi dynamiczne, i wstaw je tutaj, to będziemy mogli coś więcej powiedzieć.
-

Snejk18 - Fanatyk
maxx napisał(a):podpiety byl pod vag-a nic nie wykazał
logi zrobione?
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
Sczytac bledy potrafi kazdy glupi, wyciagnac z tego jakies wnioski juz gorzej. Jesli auto wpada w tryb awaryjny to musi byc w sterowniku zapisany blad.
To jak bedziesz mial mozliwosc podpiecia to zrob logi dynamiczne i wklej na forum.
To jak bedziesz mial mozliwosc podpiecia to zrob logi dynamiczne i wklej na forum.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
- Bradley
- Fanatyk
ja miałem podobny objaw, przy 120 nie chciał jechać dalej, pomógł kolega z Żywca który poruszał gruszką (pod turbiną) i problem zniknął i teraz można cisnąć 

hamownia to takie miejsce, gdzie sie chamy spotykają i wymieniają wykresami...
-

marcusblue - Czytacz
Bradley byłem dzis u "pana mechanika" i spotkalo mnie nie miłe zaskoczenie ,on nie wiedzial o czym mowie co to logi dynamiczne
nie znasz może jakiegoś zakladu gdzie mógłbym to zrobić??
marcusblue a co to za kolega
jest moze na forum? mozna sie z nim jakos skontaktować???pozdr
nie znasz może jakiegoś zakladu gdzie mógłbym to zrobić??
marcusblue a co to za kolega
jest moze na forum? mozna sie z nim jakos skontaktować???pozdr-

maxx - Badacz tematu