Mam taki problem z moim td
otóż po odpaleniu (niezależnie od temp powietrza) silnik ma ok 900 obr na "ssaniu"
powoli obroty wzrastają do 1000 a po ok 10 minutach nagle silnik na jałowym wchodzi na 1200 (tak jakby puścił zawór czy coś takiego)
Do tego jeżeli zgaszę silnik na chwilę i po jakimś czasie zapalę bez przyśpieszacza (jeżeli świece się nie grzały wcześniej) silnik od razu wchodzi na 1000 obr (tak jak mam ustawione)
co to może być?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Nie jestem pewien, ale może być tak że silnik jak chodzi na ssaniu dostaje więcej paliwka. Kiedy już się rozgrzeje i wchodzi w tryb normalnej pracy, ssanie masz dalej włączone i wtedy obroty idą w górę bo ma dostarczaną większą dawkę paliwa. Jak się rozgrzeje i obroty pójdą w górę to wyłącz ssanie i powinno być ok.
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
sławek2705 napisał(a):obroty wzrastają do 1000 a po ok 10 minutach nagle silnik na jałowym wchodzi na 1200
tak jak koledzy pisali wcześniej, widzisz że temperatura i obroty rosną i nagle masz 1200 obr to jest znak że silnik sie rozgrzał i czas najwyższy wyłączyć przyspieszacz bo jego używasz tylko na zimnym silniku dla łatwiejszego odpalenia...
SPRZEDAM >Black VW Golf III GTD TD+IC<
-

kajtek - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
no widać jestem przewrażliwiony
ale wcześniej nie odczuwałem takiego nagłego skoku obrotów
ale dzieki wielkie za oświecenie
ale wcześniej nie odczuwałem takiego nagłego skoku obrotów
ale dzieki wielkie za oświecenie