Nie odpala. Elektrozawór

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Nie odpala. Elektrozawór

Postprzez Przemek95 » 31 gru 2014, o 01:03

Witam klubowiczów. Mam problem z moim golfem 1.9 tdi 90km 1z. Silnik nie odpala kontrolka od swiec zarowych lekko swieci i nie gasnie. Ale gdy podłacze na krótko "+" z akumulatora do elektrozaworu na pompie kontrolka od swiec zaczyna mocniej swiecic i po chwili gasnie silnik odpala od razu gdy odłacze kabelek silnik gasnie. Wymieniłem już kostke stacyjki i co dalej nie wiem. co robic?
Przemek95
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 31 gru 2014, o 00:55
Lokalizacja: Chrzanów

Nie odpala. Elektrozawór

 

Postprzez palio » 31 gru 2014, o 08:53

Podajesz bezpośredni + na N109 na pompie? Jak tak to to sam sobie odpowiedziałeś co masz zrobić.
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3884
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Przemek95 » 31 gru 2014, o 12:55

palio, Tak podaje bezposrednio ale co mam zrobic to nie wiem
Przemek95
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 31 gru 2014, o 00:55
Lokalizacja: Chrzanów

Postprzez krzyś » 31 gru 2014, o 16:24

przekaźnik 109 i 103 sprawdź
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
Avatar użytkownika
krzyś
Members
 
Posty: 888
Dołączył(a): 13 mar 2013, o 18:58
Lokalizacja: Krosino
Rocznik: 1996
Silnik: 1.9 TDI 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Przemek95 » 31 gru 2014, o 18:02

krzyś, a które to przekaźniki ?? gdzie sa przekaźniki to wiem ale nie wiem które to
Przemek95
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 31 gru 2014, o 00:55
Lokalizacja: Chrzanów

Postprzez palio » 31 gru 2014, o 18:58

krzyś napisał(a):przekaźnik 109 i 103 sprawdź

znajdują się w skrzynce bezpieczników

Obrazek


Skoro po podaniu + bezpośrednio z aku auto odpala to winny jest sam n109. Jak masz vaga to możesz zrobić sobie test. Możesz go wykręcić i przeczyścić albo wymienić na nowy. Posprawdzaj dokła dnie okablowanie jak i styki we wtyczce czy nie są pośniedziałe.
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3884
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Przemek95 » 31 gru 2014, o 19:39

palio, Piszac n109 masz na mysli przekaznik czy elektrozawór?? :-D
Przemek95
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 31 gru 2014, o 00:55
Lokalizacja: Chrzanów

Postprzez palio » 31 gru 2014, o 19:51

n109 - elektrozawór
109 - przekaźnik
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3884
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Przemek95 » 31 gru 2014, o 19:54

palio, Tyle ze nie wydaje mi sie zeby to był elektrozawór n109 popsuty bo chyba nawet jakbym go na krótko spiął to tez by chyba nie działał czy jestem w błedzie?
Przemek95
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 31 gru 2014, o 00:55
Lokalizacja: Chrzanów

Postprzez palio » 31 gru 2014, o 19:59

Tak może być. Jak odpala po podaniu + to może oznaczać, że gdzieś coś jest nie tak z wiązka idącą do niego.
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3884
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Przemek95 » 31 gru 2014, o 20:04

palio, No to ide szukac z wiązką cos i ten przekaznik 109. Jak bede wiedział co było zepsute to dam znac
Przemek95
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 31 gru 2014, o 00:55
Lokalizacja: Chrzanów

Postprzez palio » 31 gru 2014, o 20:10

Przekaźnik 109 można rozebrać i sprawdzić zimne luty.
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3884
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Następna strona

- - - pokrowce bmw e46



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości