Witam ! Rozbierał ktoś z Was napinacz paska wieloklinowego w 1,9 TDI ? Chodzi mi o to że strasznie mi skacze napinacz na wolnych obrotach , czy się go jakoś naprawia czy trzeba kupić nowy element ? Ewentualnie ile takie coś kosztuje?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pzdr..
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
U mnie padła sprężyna w napinaczu. Z tego co się orientuję, w niektórych golfach pasek naciąga się alternatorem, a w innych jest sprężyna na napinaczu (prawdopodobnie TDI). Sprawdź sobie najpierw samą rolkę, może jest już na wymarciu i dlatego stuka, ale prawdopodobnie musisz wymienić cały element tak jak ja. Koszt rolki - ok. 40-50 zł, natomiast napinacz waha sie w granicach 180-240 zł. Kupiłem za 180 zł , ale nie pasował, wiec w innym sklepie zapłaciłem 240 zł.....
- wazki21
- Czytacz
To raczej nie napinacz!!! Jesli po lekkim dodoniu gazu skakanie ustepuje to prawdopodobnie jest to kolo pasowe na wale korbowym!!! Sprawdz sobie czy ci przypadkiem to kolo sie dolikatnie nie popusciło i nie obrobiło na wale!!! Znam wiele takich przypadków!!!
- scols11
- Badacz tematu
Bardziej mi to wygląda na sprężynę napinacza , koło pasowe wału jest proste i dociągnięte . Pytałem dziś w sklepie i taka sprężyna kosztuje 140 zł .Muszę to porozkręcać i wtedy będzie widać co jest. Dzięki za odpowiedzi.
- jacek_dd
- Czytacz
napinacz
Moim zdaniem to wina ukaładu napinającego pasek.
W silniku 1,9tdi był stosowany napinacz paska wielorowkowego, a w silnikach 1,9td pasek napinał alternator (ze spręzyną).
Napinacze w silnikach 1,9tdi bardzo często dostają luzów i nawet po jego wymianie często słychać "nieprzyjemne" dźwieki.
W moim golfie tdi miałem równirż ten problem.
Najalepszym rozwiązaniem jest zastąpienie układu stosowanego w tdi rozwiązaniem z td.
Kupiłem: alternator ze sprężyną 120zł, uchwyt mocowania alternatora 40zł i pasek.
Po wymianie chodzi idealnie i jest napewno bardziej bezawaryjny.
koszt wyniósł około 200zł, a sam napinacz kosztuje około 230zł i nie mamy pewności że po przejechaniu 10tyśkm bedzie to samo .
pozdrawiam
W silniku 1,9tdi był stosowany napinacz paska wielorowkowego, a w silnikach 1,9td pasek napinał alternator (ze spręzyną).
Napinacze w silnikach 1,9tdi bardzo często dostają luzów i nawet po jego wymianie często słychać "nieprzyjemne" dźwieki.
W moim golfie tdi miałem równirż ten problem.
Najalepszym rozwiązaniem jest zastąpienie układu stosowanego w tdi rozwiązaniem z td.
Kupiłem: alternator ze sprężyną 120zł, uchwyt mocowania alternatora 40zł i pasek.
Po wymianie chodzi idealnie i jest napewno bardziej bezawaryjny.
koszt wyniósł około 200zł, a sam napinacz kosztuje około 230zł i nie mamy pewności że po przejechaniu 10tyśkm bedzie to samo .
pozdrawiam
-

aran85 - Czytacz
• Strona 1 z 1