Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
na co zwrocić uwage przy kupnie tdi
po jutrze zamierzam jechać obejrzeć golfika jak będzie wszystko oki to nawet kupie go. powiedzcie mi na co zwrócić uwagę szczególnie?
- Mariusz164
- Badacz tematu
na kontrolki jak gasna czy razem czy kazda osobno
na olej jaki jest
na silnik i osprzet
czt nikt nie kombinował z kablami bedzie widac po naruszonej izolacji
od jakich obrotów zaczyna ciągnąć turbo
czy kopci i jakim kolorem kopci przy odpaleniu
jak odpala
i czy odpalasz izmnego czy juz rozgrzanego golfika
kidy była wymiana filtrów w jakim stanie jest rozrząd
[ Dodano: 2009-08-18, 22:24 ]
jedz niom na diagnostyke i podnies go do góry oblukaj go od spodu czy z silnika kapie olej itp
na olej jaki jest
na silnik i osprzet
czt nikt nie kombinował z kablami bedzie widac po naruszonej izolacji
od jakich obrotów zaczyna ciągnąć turbo
czy kopci i jakim kolorem kopci przy odpaleniu
jak odpala
i czy odpalasz izmnego czy juz rozgrzanego golfika
kidy była wymiana filtrów w jakim stanie jest rozrząd
[ Dodano: 2009-08-18, 22:24 ]
jedz niom na diagnostyke i podnies go do góry oblukaj go od spodu czy z silnika kapie olej itp
-

TOMEK 84 - Members
oki dzięki jakbyś mogł to objaśnij mi jak to powinno teraz być ok. jutro jadę go obejrzeć właśnie.
[ Dodano: 2009-08-19, 14:44 ]
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9594602 tu jest ten golfik. kurde na tdi to zielony jestem heh
[ Dodano: 2009-08-19, 14:44 ]
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9594602 tu jest ten golfik. kurde na tdi to zielony jestem heh
- Mariusz164
- Badacz tematu
Mariusz164 napisał(a):tu jest ten golfik
po kolei - auto rocznikowo to 1994 - być może modelowo 95 - świadcza o tym prostokątne kierunkowskazy w błotnikach - do tego w 95 roku spojler na tylnej szybie był z dodatkowym światłem stop'u - w 94 bez stopu
inny odcień tylnych lewych i prawych drzwi względem błotników i klapy auta - lakierowany
warto sprawdzic live - być może to tylko takie zdjęcie ...
wersja - przednie lampy/tylne/nakładki na nadkolach i progach / halogeny/szyber elektryczny/ naklejki special to wszystko ori GT special - do tego wewnatrz powinny być fotele kubełkowe - ABS/ airbagi ... felgi są o wiele młodsze od tego auta - ale to już drobny szczegół - modelowy 95 ma immo w kluczyku w podstawowej wersji ... antena w tym samochodzie nie jest oryginalna - odłazi listwa z tylnych lewych drzwi
weź kogoś z VAG;iem do sprawdzenia tego auta
-

leopard - Members
Kolego,jeżeli nie posiadasz wystarczających wiadomosci na temat diesla to ciezko bedzie ci zdiagnozowac w jakim stanie jest silnik,widoczne objawy,ktore opisali koledzy wyzej,swiadczyly by juz o duzym zluzyciu silnika.
Ale oki,postaram się Tobie pomóc,bo sam również szukam TDI-ka.
Zacznijmy od Blacharki. Sprawdz koniecznie progi,jest to niestety punkt newralgiczny kazdego golfika. Obejrzyj dokladnie od spodu i przy szerokich listwach. Następnie zwróc uwagę na tylną klapę.Najlepiej opukać delikatnie w celu stwierdzenia czy jest szpachla. Oczywiscie zwroc uwage na szpary przy spasowaniu maski z błotnikami,oraz łączenia drzwi z budą. Ponadto podstawa to również szyby,czy wszystkie są z jednego roku. Zaobserwuj też dach,czy nie byl przypadkiem po dachowaniu-tutaj przydalby się czujnik lakieru. Popatrz pod uszczelkami szyb czy gdzies nie wychodzi rdza. Jezeli szukasz auta np. Colour concept czy Jahre to zwroc uwagę czy jego wyposazenie jest seryjne,czy cos nie bylo kombinowane. Szczegoly dokladne znajdziesz u nas na forum kazdego modelu.
To tyle po krótce na co nalezy zwrocic uwagę przy oględzinach blacharki. Oczywiscie sprawdz tez komore silnika,czy podlużnice nie byly wyciągne,czy numer VIN zgadza się z tym co jest wbite w dowód,czy jest rowniez naklejka (znajdziesz ja w bagazniku,w okolicach kola zapasowego) z danymi silnika i wersja wyposazenia.
Jezeli chodzi o silnik to nalezy zwrocic szczegolna uwage na wycieki,czy gdzies cos nie cieknie,zalecam oględziny auta "na zimno" wtedy tak na prawde dowiesz sie czegos wiecej o jego kondycji po odpaleniu. Dobrze by bylo jakbys mial komputer z VAGiem wtedy sprawdzisz sobie możliwe błędy. Po odpaleniu zwroc uwagę na "dymek" jaki puszcza,jezeli niebieski to juz jest to niepokojące,gdy czarny-to zdrowy
Najlepiej jak silnik jest w takim stanie jaki jest uzytkowany,tzn. przykurzony. Z reguly jak silnik jest wyczyszczony na błysk to sprzedający ma coś do ukrycia,wtedy bym szczegolnie sie przypatrzyl różnym elementom.
Jak cos wiecej chcesz wiedziec to napisz
Pozdrawiam !
Ale oki,postaram się Tobie pomóc,bo sam również szukam TDI-ka.
Zacznijmy od Blacharki. Sprawdz koniecznie progi,jest to niestety punkt newralgiczny kazdego golfika. Obejrzyj dokladnie od spodu i przy szerokich listwach. Następnie zwróc uwagę na tylną klapę.Najlepiej opukać delikatnie w celu stwierdzenia czy jest szpachla. Oczywiscie zwroc uwage na szpary przy spasowaniu maski z błotnikami,oraz łączenia drzwi z budą. Ponadto podstawa to również szyby,czy wszystkie są z jednego roku. Zaobserwuj też dach,czy nie byl przypadkiem po dachowaniu-tutaj przydalby się czujnik lakieru. Popatrz pod uszczelkami szyb czy gdzies nie wychodzi rdza. Jezeli szukasz auta np. Colour concept czy Jahre to zwroc uwagę czy jego wyposazenie jest seryjne,czy cos nie bylo kombinowane. Szczegoly dokladne znajdziesz u nas na forum kazdego modelu.
To tyle po krótce na co nalezy zwrocic uwagę przy oględzinach blacharki. Oczywiscie sprawdz tez komore silnika,czy podlużnice nie byly wyciągne,czy numer VIN zgadza się z tym co jest wbite w dowód,czy jest rowniez naklejka (znajdziesz ja w bagazniku,w okolicach kola zapasowego) z danymi silnika i wersja wyposazenia.
Jezeli chodzi o silnik to nalezy zwrocic szczegolna uwage na wycieki,czy gdzies cos nie cieknie,zalecam oględziny auta "na zimno" wtedy tak na prawde dowiesz sie czegos wiecej o jego kondycji po odpaleniu. Dobrze by bylo jakbys mial komputer z VAGiem wtedy sprawdzisz sobie możliwe błędy. Po odpaleniu zwroc uwagę na "dymek" jaki puszcza,jezeli niebieski to juz jest to niepokojące,gdy czarny-to zdrowy
Najlepiej jak silnik jest w takim stanie jaki jest uzytkowany,tzn. przykurzony. Z reguly jak silnik jest wyczyszczony na błysk to sprzedający ma coś do ukrycia,wtedy bym szczegolnie sie przypatrzyl różnym elementom.
Jak cos wiecej chcesz wiedziec to napisz
Pozdrawiam !
M51 power !
-

Fasol - Czytacz
leopard napisał(a):wewnatrz powinny być fotele kubełkowe
są kubełki takie jak były w gt widać to na fotce.
leopard napisał(a):ABS/ airbagi
to niekoniecznie.
Ale na pewno tył był malowany aż po drzwi bo to widać. ja bym nie jechał oglądać nawet bo miałbym za daleko

-

luki34 - Czytacz
kupiłem go? malowany był przodni prawy błotnik i prawe drzwi. na zdjęciu tak się wydaje tylko bo taki dziwny kolor lakieru jest;) no testuje go teraz i jestem b. zadowolony silnik nawet rano dymka nie puści na zimny i odólnie silnik nie był czyszczony także widać w jakim jest stanie;) żadnych wycieków
- Mariusz164
- Badacz tematu
• Strona 1 z 1