Witam kolegów
Mam pytanie nie cierpące zwłoki otóż dzisiaj wyciągnąłem turbinke celem przeczyszczenia lecz rozpołowienie jej to nie lada wyczyn więc postanowiłem ją wymoczyć w nafcie i tu mam pytanie czy mogę całą turbine wrzycić do nafty bez obaw że zaleje strone zimną oraz poprzez zaworek olejowy,czy to nie zaszkodzi.
Proszę o rade i o podzielenie się własnymi doświadczeniami z rozpoławianiem turbiny
Pozdrawiam
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
a ty masz AFN'a?? bo jak 90tke to nie ma sensu jej rozbierać bo tam jest bypas(klapka)
nie wkładaj jej całej... nalej tylko tyle nafty aby była zamoczona goraca strona. postaw ja w pionie - cimna str do góry i niech lezy...
My jak nie mozemy jej rozpołowić to ja palnikiem nagrzewamy nieraz chłodzimy roost off'em i młotkiem napiepszamy i sie rozchodzi.... potem tylko gwinty sie poprawia jak którys dostanie strzała no i czyszczenie...
nie wkładaj jej całej... nalej tylko tyle nafty aby była zamoczona goraca strona. postaw ja w pionie - cimna str do góry i niech lezy...
My jak nie mozemy jej rozpołowić to ja palnikiem nagrzewamy nieraz chłodzimy roost off'em i młotkiem napiepszamy i sie rozchodzi.... potem tylko gwinty sie poprawia jak którys dostanie strzała no i czyszczenie...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Tak to AFN wiem że w 1Z turbiny się nie czyści.Mógłbyś podpowiedzieć jak mocno moge potraktować muszle młotkiem,czy lekko opukiwać czy może przypier...A tak pozatym myślałem że wyjęcie turbiny z samochodu to
jest "Młyn i kaszana"ale rozpołowienie jej to z tego wszystkiego chyba jest najgorsze.
jest "Młyn i kaszana"ale rozpołowienie jej to z tego wszystkiego chyba jest najgorsze.
-

Jake88 - Czytacz
sie ciesz ze dały ci sie odkrecić nakretki. czasem nawet z tym mamy żeźbę w gównie... opokuj do okoła ta turbinę. nie młotem ale tekim młotkiem 0,5 - 1kg na około ją opukuj i pusci w końcu...
-

SotoM - Members
Dzięki chłopaki za rade,młotkiem 1kg opukiwałem ją dookoła i w końcu puściła,trzy kierownice trzymały jak by je ktoś przyspawał.Ale mam jeszcze pytanko po wyczyszczeniu turbiny i składaniu wszystkiego do kupy zauważyłem że na rórce(krótka w oplocie metalową siateczką)łączącą
kolektor wydechowy z kolektorem ssącym jest zaślepiona blaszką,czy to EGR?Wstyd się przyznać ale nawet nie wiem gdzie on jest,to wszystko wygląda tak jakby ta blaszka blokowała przelot spalin do kolektora
ssącego.Co to może być?
kolektor wydechowy z kolektorem ssącym jest zaślepiona blaszką,czy to EGR?Wstyd się przyznać ale nawet nie wiem gdzie on jest,to wszystko wygląda tak jakby ta blaszka blokowała przelot spalin do kolektora
ssącego.Co to może być?
-

Jake88 - Czytacz
To być może EGR. Ni mam pojęcia do końca jak to w AFN-ach. Ale w stalowym oplocie?? 

Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Jake88, no to juz był zaslepiony zawór EGR. zostaw to zaślepienie... bedzie mniej kopcił...ale lzej bedzie silnikowi pracowac...
-

SotoM - Members
Polacy są wszędzie....Jake88 napisał(a):No to najwyraźniej auto przyjechało z Belgii już z zaślepionymEGR,

-

SotoM - Members