Witam.
Po wymianie alternatora zauważyłem, że czasem w moim golfie podczas jazdy na dosłownie sekundę zaświeca się kontrolka z oleju i towarzyszy temu, krótki sygnał dźwiękowy (dosłownie takie "pik" ). Jak narazie stało mi się to dwa razy. Proszę o pomoc co może być tego przyczyną i czym to grozi?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
albo masz ubytki oleju lub sfiksuje ci czujnik oleju po tych mrozach ale raczej bym na to obstawial
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
u mnie teraz tesh zanim zapale po tych mrozach kontrolka podczas grzania swiec tak pomruguje a tak nie bylo przedtem ale ubytkow nie ma podczas jazdy sie nie zapala wiec sie nie martwie. a ty wez popatrz w ten czujnik moze gdzies styki zasniedzialy od tego mrozu
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
ngage007, opisz w jakich okolicznościach to PIKA jaka temp silnika, czy zaraz po odpaleniu no opisz wszystko co uznasz za stosowne bo to ma znaczenie
-

marcinkoz2910 - Members
Tak jak już pisałem narazie stało się to 2 razy, było to zawsze na zimnym silniku po przejechaniu około 2 kilometrów od ruszenia, w trakcie dodawania gazu pomiędzy drugim, a trzecim biegiem, na niezbyt wysokich obrotach.
- ngage007
- Berbeć
-

marcinkoz2910 - Members
Filtr był wymieniany razem z olejem pod koniec pazdziernika. Najpierw sprawdzę czujniki, jak znajdę odpowiedź to dam znac.
[ Dodano: 2009-05-06, 23:01 ]
Witam ponownie. Na początek napiszę, iż problem został rozwiązany
. Odpowiedź piszę po tak długim czasie, ponieważ chciałem przejechać kilka tysięcy i zobaczyć czy to faktycznie była ta usterka. Otóż na moje wielkie szczęście usterka była spowodowana uszkodzeniem jednego z dwóch czujników oleju. Piszę na szczęście gdyż po pierwsze (za poradą kolegi któremu tutaj oficjalnie dziękuję
) zacząłem szukać właśnie od tego dzięki czemu uniknąłem ogromnych kosztów a po drugie uniknąłem mechaników naciągaczy. Koszt jednego czujnika wynosi około 10 zł. Jak wspomniałem mamy dwa - jeden odpowiedzialny za wysokie obroty, drugi za niskie. I tutaj uwaga: jeśli będziecie kupować czujniki koniecznie zobaczcie jaki jest kolor starych ponieważ są one identyczne i różnią się jedynie kolorami, a jeśli wkręcicie inny kolor to czujnik będzie wam cały czas migał i piszczał. Czas naprawy około 5 minut - bierzemy klucz bodajże 19 wykręcamy stary, wkręcamy nowy i golfik jest szczęśliwy
.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-05-06, 23:01 ]
Witam ponownie. Na początek napiszę, iż problem został rozwiązany
. Odpowiedź piszę po tak długim czasie, ponieważ chciałem przejechać kilka tysięcy i zobaczyć czy to faktycznie była ta usterka. Otóż na moje wielkie szczęście usterka była spowodowana uszkodzeniem jednego z dwóch czujników oleju. Piszę na szczęście gdyż po pierwsze (za poradą kolegi któremu tutaj oficjalnie dziękuję
) zacząłem szukać właśnie od tego dzięki czemu uniknąłem ogromnych kosztów a po drugie uniknąłem mechaników naciągaczy. Koszt jednego czujnika wynosi około 10 zł. Jak wspomniałem mamy dwa - jeden odpowiedzialny za wysokie obroty, drugi za niskie. I tutaj uwaga: jeśli będziecie kupować czujniki koniecznie zobaczcie jaki jest kolor starych ponieważ są one identyczne i różnią się jedynie kolorami, a jeśli wkręcicie inny kolor to czujnik będzie wam cały czas migał i piszczał. Czas naprawy około 5 minut - bierzemy klucz bodajże 19 wykręcamy stary, wkręcamy nowy i golfik jest szczęśliwy
.
Pozdrawiam
- ngage007
- Berbeć
Witam ,podlaczam sie ,ja jadac na obwodnicy dojezdzajac do bramek zaczolem zwalniac i tez mi sie zapalila kontrolka od oleju i zaczelo pikac nie powiem ze troche grzalem na obwodnicy do 150 non stop zaznacze ze jeste po wymianie oleju i filtra ale to tylko 2 razy mi sie zdarzylo
- konik
- Czytacz
Sa 2 czujniki, zbyt wysokiego i zbyt niskiego cisnienia oleju.
Chyba troche olej sie rozgrzal...
Chyba troche olej sie rozgrzal...

VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
• Strona 1 z 1