Witam.
Natknąłem się na takiż o to problem w gulfie.
Główne największe koło pasowe, porusza się lekko na boki.
Przez to (albo nie przez to) pas alternatora był okropnie pozagryzany (to na 100% nie przez zwierzęta) oraz starty, więc musiałem go wymienić. Pas od wspomagania nic tutaj akuratnio nie odczuł.
Pytania:
Czy to jest właśnie przyczyna psucia się pasków ?
Od czego może być to spowodowane ?
Jakie mogą być przyczyny tego, iż koło się rusza.
Staram się codziennie luzować oraz pozwalać sprężynie alternatora rozciągnąć w dobrym zakresie pasek, ponieważ nie mam napinacza. Wydaje się iż powinien być aczkolwiek go nie ma..
Pozdrawiam
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
-

davwidek - Berbeć
- Rocznik: 97
- Silnik: 1.9 D 1Y
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Czym prędzej kolego jedź na warsztat.. zrywa Ci najprawdopodobniej klin na wale, więc do rozebrania rozrzad i wymiana dolnego koła zębatego oraz szlifowanie czoła wału korbowego. Jesli nic z tym nie zrobisz zerwie klin i tłoki pocałują się z zaworami...
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
-

krzyś - Members
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI 1Z
Koło pasowe ma w sobie na około gumę (tłumik drgań) i może ona jest już zużyta i przez to koło zewnętrzne ma bicie - sprawdź to. Masz sdi więc powinien być napinacz, porób może jakieś fotki lub filmik.
W tym silniku nie ma klina lecz taki półksiężyc - zrywa on się również ale bardzo rzadko.
W tym silniku nie ma klina lecz taki półksiężyc - zrywa on się również ale bardzo rzadko.
Mój golfik
-

slawek5t - Members
Minimalne bicie ma sporo aut które i tak robią wiele tysięcy kilometrów
Jak już są jakieś poranne piski spod maski, gorsze odpalanie i dość widoczne bicie zewnętrznego pierścienia koła pasowego, wtedy na prawdę coś się dzieje. To szybkie niszczenie paska PK również jest nie fajną informacją.
Jak już są jakieś poranne piski spod maski, gorsze odpalanie i dość widoczne bicie zewnętrznego pierścienia koła pasowego, wtedy na prawdę coś się dzieje. To szybkie niszczenie paska PK również jest nie fajną informacją.Mój golfik
-

slawek5t - Members
slawek5t napisał(a):Minimalne bicie ma sporo aut które i tak robią wiele tysięcy kilometrów
Zgodzę się tutaj. Byłem wczoraj na warsztacie i majster powiedział, że takie bicie, to jeszcze nic złego.
W każdym bądź razie rolki przez te 17 lat czy tam ile jak nie były wymieniane, mogły się naostrzyć od pasków na żyletki i to też może być przyczyną tego, że paski się świetnie ścierają.
Na dniach sprawdzi mi stan rolek i porówna z nowymi czy jest sens wymieniać. Klin czy tam półksiężyc też przyszlifuje, jeśli będzie trzeba.
-

davwidek - Berbeć
- Rocznik: 97
- Silnik: 1.9 D 1Y
• Strona 1 z 1