Witam serdecznie.
Jakis tydzien temu taka sytuacja....
Podjechalem do znajomego, wysiadlem nie gaszac autka i po max. 30 sek. golfik wkrecil sie na takie obroty ktorych juz chyba nigdy nie osignie... Siwy dym,stacyjka nie da rady go zgasic.... po 3 probacz udalo mi sie go zadlawic... Mysle ze to "rozbieganie silnika". Czy ktos moze wie co teraz zrobic? Na bagnecie jest doslownie kropla oleju. Czy mam myslec o nowym silniku czy moze oddac turbo do regeneracji ? Pierwszy raz widzialem cos takiego wiec za duzo o tym nie wiem. Wiec ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Re: Kupa siwego dymu :/
beucik napisał(a):Witam serdecznie.
Jakis tydzien temu taka sytuacja....
Podjechalem do znajomego, wysiadlem nie gaszac autka i po max. 30 sek. golfik wkrecil sie na takie obroty ktorych juz chyba nigdy nie osignie... Siwy dym,stacyjka nie da rady go zgasic.... po 3 probacz udalo mi sie go zadlawic... Mysle ze to "rozbieganie silnika". Czy ktos moze wie co teraz zrobic? Na bagnecie jest doslownie kropla oleju. Czy mam myslec o nowym silniku czy moze oddac turbo do regeneracji ? Pierwszy raz widzialem cos takiego wiec za duzo o tym nie wiem. Wiec ?
100% rozbiegany silnik.
Porady?
Zacznij od turbo, najczesciej to on jest winowajcą w 95% przypadków, mało kiedy z powodu uszczelki w siliku olej się spala.
Silnik po czyms takim jak był w dobrym stanie powinien wytrzymac, zalezy ile ci zajęło te dławienie go.
Turbo wymontowac i do regeneracji - a silnik do sprawdzenia do mechanika, najlepiej kompresja itp.
PS. I autem najlepiej nie jeździć bo skoro juz raz się stało to nic nie stoi na przeszkodzie aby ponownie to nastąpiło
Mój golf Variant
AAZ: KKK K14~1.5Bar, Skrzynia CTN(TDi), dół TDi.
AAZ: KKK K14~1.5Bar, Skrzynia CTN(TDi), dół TDi.
-

pawelus6 - Gaduła
- Rocznik: 0
- Silnik: Dziala
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Zmierz kompresję. Najlepiej rozebrać silnik i sprawdzić czy korby proste.
Skoro auto poszło na max obroty to turbo zassało olej.
Obstawiał bym najgorszy scenariusz.
Skoro auto poszło na max obroty to turbo zassało olej.
Obstawiał bym najgorszy scenariusz.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Nadwozie: 5-drzwiowe
rozbieganie może być od turbiny choć nie koniecznie częściej zdarza się że regulator odśrodkowy w pompie się zawiesza i wbija na max obroty, więc na bank turbo do sprawdzenia , pompę dałbym do przeczyszczenia i uszczelnienia, sprawdził panewki i korby.
-

Pozor - Members
Pozor napisał(a):zdarza się że regulator odśrodkowy w pompie się zawiesza i wbija na max obroty
W tdi nie ma takiego cuda jak regulator odśrodkowy..

Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
-

krzyś - Members
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI 1Z
- Nadwozie: 5-drzwiowe
-

Pozor - Members
• Strona 1 z 1