Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
kończące sie turbo??
Witam,od paru dni niepokoi mnie pewien objaw a mianowicie podczas przyspieszania słychac przerażliwe wycie spod maski i to na max 2,5tys obr poniewaz na wyzsze ciezko wchodzi a gdy juz dobije do 3,2tys powiedzmy na 3-4 biegu to czuc szarpniecia albo tak chocby przerywał i do tego wyje juz tak ze nawet radio zagłusza,przyspieszenie jako tako jest ale nie jest to to co jeszcze pare dni temu,chocby apogeum jego to bylo 2,5 tys obr i koniec....napewno nie jest to normalna praca silnika,pierwsze co to z podobnych objawow innych uzytkownikow obstawiam ze cos dzieje sie z turbina ale chyba bez obszernej diagnostyki sie nie obędzie....moze ktos ma jakies sugestie i podpowie co to moze za ustrojstwo byc? 

-

maximus_spi - Gaduła
- Rocznik: 95
- Silnik: 1.9 TDI
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Logi, logi, logi.
Sprawdzić błędy zapisane w sterowniku. Posprawdzaj wszystkie wężyki, n75, wszystkie rury od ICka, sam ICek czy szczelny.
Może zapodaj filmik. Będzie łatwiej o diagnozę.
Sprawdzić błędy zapisane w sterowniku. Posprawdzaj wszystkie wężyki, n75, wszystkie rury od ICka, sam ICek czy szczelny.
Może zapodaj filmik. Będzie łatwiej o diagnozę.
Ostatnio edytowano 1 maja 2014, o 19:12 przez palio, łącznie edytowano 1 raz
-

palio - Administrator
- Silnik: 1Z++
- Nadwozie: 5-drzwiowe
-

maximus_spi - Gaduła
To musisz to poprawić. Rury muszą być szczelne. Może rzeczywiście turbo puszcza olej i zbliża się jej kres.
Ubywa Ci oleju? Jakie dolewki stosujesz na 1000km? Spróbuj obadać jak duży jest luz na wirniku.
Ubywa Ci oleju? Jakie dolewki stosujesz na 1000km? Spróbuj obadać jak duży jest luz na wirniku.
-

palio - Administrator
- Silnik: 1Z++
- Nadwozie: 5-drzwiowe
no wlasnie w tym sek ze oleju nie ubywa od wymiany czyli jakies 6 tys km nie dolalem ani grama a na bagnecie olej ani drgnie a ruły uwalone na maxa,wczesniej takie nie były i było wszystko ok....na dniach musze to jakos ogarnac i dam znac co i jak bo narazie obstawiam najczarniejszy scenariusz czyli turbo 

-

maximus_spi - Gaduła
bardzo mozliwe z ta odma poniewaz juz jakis czas temu mechanik powiedział mi ze leje mi sie własnie z odmy ale czy to az wiazałoby sie z takimi objawami jakie opisałem??
-

maximus_spi - Gaduła
Ok dzieki,jutro postaram sie nagrac tego wyjacego klekota i byc moze podjade gdzies na diagnostyka bo juz sam nie wiem
-

maximus_spi - Gaduła
pierw sprawdź luzy na wirniku i czy w dolocie od wirnika turba nie ma oleju . Po drugie jeżeli masz oil catch tanka to na chwilę odłącz go i podłącz jak było oryginalnie wtedy olej będzie szedł w dolot i będzie wyciekał w ewentualnych dziurach od IC albo w przewodach wtedy rób logi czy noulauf się nie załączył i jedziesz dalej.
-

Pozor - Members
• Strona 1 z 1