Witam!
Mam kilka problemów i pytań związanych z moim autkiem. Są one róznej natury, ale postanowiłem wszystko zamieścić tutaj.
1. Zauważyłem ze jak bardzo nagrzeje mi sie silnik, to praiwe w ogole nie mam hamulcy. Tzn gdy jezdze jakis czas duzymi predkosciami tak kolo 100km/h. Hamulce sa a jak sie nagrzeje to wciskam do dechy i hamuje jakby chciał a nie mogł. Klocki są nowe. Co Wy na to?
2. Czy migająca i dzwoniąca kontrolka oleju moze sygnalizowac przegrzewanie sie silnika? Ciśnienie bylo sprawdzane jest ok. Dzieje sie tak w dluzych trasach i przy wyzszych predkosciach. Może to być spowodowane tym ze mam zaciety termostat i płyn jest gorący i nie chlodzi silnika?
3. Gdy przekręcam kluczyk zapalaja sie kontrolki swiec i akumulatora za pare sekund dopiero zapala sie kontrolka oleju i wody. Wczesniej bylo normlanie. Czym to moze byc spowodowane
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
1 uklad odpowietrzales???
2 z tego co wiem mk3 maja 2 czujniki zbyt niskie i zbyt wysokie cisnienie oleju
2 z tego co wiem mk3 maja 2 czujniki zbyt niskie i zbyt wysokie cisnienie oleju
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
Ad.1 - sprawdź tylne hamulce - siła hamowania i ciężar auta w czasie hamowania z dużej predkości przenosi sie na os przednią - heble sie nagrzewają i robia sie miękkie , kiedy zmieniałeś płyn hamulcowy ? jakiej firmy założyłeś klocki?? aby być pewnym w 100% do działania hamulców proponuje tobie abyś podjechał na Stacje Kontroli Pojazdów zapłacił max 30zł i sprawdził na stanowisku rolkowym siły hamowania hamulców, bedziesz w tedy wiedział co jest w5 i w razie czego po siłach hamowania bedzie wiadomo do którego konkretnie koła(hamulca) trzeba bedzie zajrzeć i zweryfikować usterke.
Ad.2. - i jakie to cisnienie wskazało?? czy napewno był dobry manometr?? moze kwestia zmiany czujnika na nowy a moze kwestia rozbierania silnika i weryfikacji części takich jak np: panewki gł. i korbowe , pompę olejową , hydraulikę , czy nie jest zapchany smok nagarem...
Ad.3. - kontrolka oleju rozumiem - moze być coś z czujnikiem wysokiego cisnienia i dotyczy on może punktu 2
A kontrolka chłodzenia....
?
sprawdź poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku... w cale sie nie ździwie jeśli masz uszczelke pod głowica walnietą...
Ad.2. - i jakie to cisnienie wskazało?? czy napewno był dobry manometr?? moze kwestia zmiany czujnika na nowy a moze kwestia rozbierania silnika i weryfikacji części takich jak np: panewki gł. i korbowe , pompę olejową , hydraulikę , czy nie jest zapchany smok nagarem...
Ad.3. - kontrolka oleju rozumiem - moze być coś z czujnikiem wysokiego cisnienia i dotyczy on może punktu 2
A kontrolka chłodzenia....
? -

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Dziekuje za błyskawiczna odpowiedz
klocki zakladal mi tata nie wiem jakiej firmy, ale jak auto jest zimne to bez problemu moge zablokowac koła.
Czyli przegrzewanie silnika wykluczyc?
A co do kontrolek to dzieje sie tak od paru dni dopiero takl bylo dobrze stan plynu jest ok mimo iz ucieka przez krociec caly czas sprawdzam i dolewam. Oby to nie byla uszczelka...
[ Dodano: 2009-06-20, 01:34 ]
Wymienilem termostat kontrolka oleju dlaej miga i dzwoni...o ile dobrze pamietam w jedym z czujników ciesnienie oleju wynisilo 1,2 dobre czy złe?
klocki zakladal mi tata nie wiem jakiej firmy, ale jak auto jest zimne to bez problemu moge zablokowac koła.
Czyli przegrzewanie silnika wykluczyc?
A co do kontrolek to dzieje sie tak od paru dni dopiero takl bylo dobrze stan plynu jest ok mimo iz ucieka przez krociec caly czas sprawdzam i dolewam. Oby to nie byla uszczelka...
[ Dodano: 2009-06-20, 01:34 ]
Wymienilem termostat kontrolka oleju dlaej miga i dzwoni...o ile dobrze pamietam w jedym z czujników ciesnienie oleju wynisilo 1,2 dobre czy złe?
- Rychel
- Czytacz
• Strona 1 z 1