Jakie znacie sposoby, aby zmniejszyć spalanie swojego autka. Nie chodzi mi tu o gotowe formułki z internetu, tylko wasze własne sposoby.
Ja na przykład kupiłem sobie chip box'a z regulacją. Teraz w zime mam tak ustawioną dawkę jak najniżej się dało, czyli tak aby samochód normalnie rano zapalał. Chociaż można ustawić mniejszą i podczas rozruchu wyłączyć urządzenie.
Moje spalanie na wynosie teraz 6.5l/100km przy odcinkach nie dłużysz niż 15km, a najczęściej jest to odcinek 4 km, bo dojeżdżam do szkoły.
Jakie wy macie sposoby na "rosnące" ceny paliw. Rosnące w cudzysłowie bo 4 miesiące tame ropa na stacjach był po ok 5.70, a teraz jest 5.38 w moje miejscowości na małej stacji Orlen.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
moje spalanie wygląda tak samo jak twoje też ok 6.5l/100 km przy odcinku 7 km tylko tu mi nie robi czy zima czy lato. Mechanik mi mówił że trzeba ustawić dawkę paliwa i pompę, lecz nie mam funduszy na to w tej chwili i tak jeżdżę nie zważając na ceny paliwa 

-

tuchel - Badacz tematu
U mnie pompa jest ustawiona idealnie, a dawkę sam sobie reguluje w zależności od potrzeby, np: przy wyprzedzaniu.
Z tym 6.5l to tak strzelam bo jeszcze nie sprawdzałem, bez modyfikacji to w 7 l spokojnie się mieszczę.
Z tym 6.5l to tak strzelam bo jeszcze nie sprawdzałem, bez modyfikacji to w 7 l spokojnie się mieszczę.
- przemo1251
- Czytacz
no ja jak będę miał pieniądze to od razu wybieram się ustawić i pompę i dawkę. więcej jak 6l nie ma mi palić ! hehe
-

tuchel - Badacz tematu
Jak będę miał kasę to zaleje do pełna, i zmierze dokładnie ile spali na 100km.
[ Dodano: 2013-01-19, 21:37 ]
Co powiecie na takie coś ?
http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zmn ... cie-paliwa
Testował już ktoś to? Jakie to ma wpływ na zużycie się pompy i uszczelniaczy?
[ Dodano: 2013-01-19, 21:37 ]
Co powiecie na takie coś ?
http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zmn ... cie-paliwa
Testował już ktoś to? Jakie to ma wpływ na zużycie się pompy i uszczelniaczy?
- przemo1251
- Czytacz
u mnie spalanie to tak 5.5l - codziennie do szkoły 40km w 5 osób, zresztą zazwyczaj jeżdżę w kilka osób ale to krótsze odcinki + jakieś bagaże. Na zimnym to normalnie do 2500rpm jeżdżę ale delikatnie a na ciepłym to i do końca się zdarza, nie oszczędzam go w ogóle
chyba, że się polata po mieście albo na jakimś parkingu, to wychodzi i 10l
ale normalnie jak jeżdżę to liczę 5.5 i się w tym mieszczę
a co do samego obniżania spalania to poprostu eco-driving - hamowanie silnikiem, szybka zmiana biegów, szybko się rozpędzasz i lecisz z równą prędkością, odpowiednie ciśnienie w oponach a także - odpalasz i jedziesz, nawet dieselowi nic nie będzie po takim stylu jazdy, olej się szybciej rozchodzi, silnik się szybciej nagrzewa.
kokosów w dieslu nie osiągniesz w spalaniu, no chyba, że komuś pali 7-8l, no to już różnica jest
chyba, że się polata po mieście albo na jakimś parkingu, to wychodzi i 10l
ale normalnie jak jeżdżę to liczę 5.5 i się w tym mieszczę
a co do samego obniżania spalania to poprostu eco-driving - hamowanie silnikiem, szybka zmiana biegów, szybko się rozpędzasz i lecisz z równą prędkością, odpowiednie ciśnienie w oponach a także - odpalasz i jedziesz, nawet dieselowi nic nie będzie po takim stylu jazdy, olej się szybciej rozchodzi, silnik się szybciej nagrzewa.
kokosów w dieslu nie osiągniesz w spalaniu, no chyba, że komuś pali 7-8l, no to już różnica jest

Ostatnio edytowano 25 sty 2013, o 18:58 przez michu93, łącznie edytowano 1 raz
Mój GoFL TDI:
http://www.golf3.pl/topics2/gofl-tdi-by ... t51832.htm
http://www.golf3.pl/topics2/gofl-tdi-by ... t51832.htm
-

michu93 - Czytacz
• Strona 1 z 1