Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Jakie świece żarowe??
Witam,ostatnio moj gofer ma problemik z rannym odpalaniem.Wiec przymierzam sie do usunięcia usterki:) zawsze palił na starzała nie było problemu ani różnicy czy jest -30 czy +40 a od kilku dni ma.Wiec sprawdze świeczki i od razu chciałbym wiedziec jakie bedą najlepsze.rano sprawdze jeszcze ten czujnik temp.a i wiem,że filt już powoli bym musiał wymienić ale raczej on nie jest problemem.A i dodam,że jeżdżę od kilku mcy na GTLu shela.
-

supermac13 - Czytacz
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
SotoM napisał(a):probelm nie tkwi w swiecech-bo one teraz nie załanczaja sie...
a masz jakąś inną,bardziej prawdopodobną opcję??
myślisz,że mogą to być wtryskiwacze?

-

supermac13 - Czytacz
Sprawdz sobie na dobry poczatek dnia ustawienie rozrzadu, kat wtrysku oraz wskazania czujnikow temperatury na zimnym silniku (czy pokrywaja sie mniejwiecej z temperatura otoczenia).
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
-

SotoM - Members
Świece3 zaczynają dopiero grzać jeżeli temp powietrza spadnie poniżej 5 st C. Także ja myślę że to będzie kąt wtrysku (a nawet jestem w 90 % pewny). Ale najlepiej podbić na Vaga
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Procent napisał(a):Świece3 zaczynają dopiero grzać jeżeli temp powietrza spadnie poniżej 5 st C. Także ja myślę że to będzie kąt wtrysku (a nawet jestem w 90 % pewny). Ale najlepiej podbić na Vaga
Świeczki są dobre bo wczoraj sprawdziłem - ale martwi mnie ten kąt wtrysku,bo rozrząd wymieniałem 30tyś km temu i było cacy.I teraz już nie?Hmmm...A jak to się mogło przestawić?
-

supermac13 - Czytacz
pasek rozrządu sie wyciera i wyciaga co powoduje przestawienie parametrów pompy wtryskowej...czyli tego kata wtrysku. kat wtrysku wiecznie idealny nie bedzie od wymiany do wymiany co jakis czas nalezy podjechac na diagnostyke silnika na sprawdzenie parametrów,pracy itd...
-

SotoM - Members
Jeszcze w zimie mialem idealnie na niebieskiej linii, a teraz jest juz lekko przyspieszony. To lepiej ze poszedl w ta druga strone niz opoznil sie
Pytanie czy to tez zalezy od paliwa, bo w zimie sprawdzalem na zwyklym ON, a teraz jezdze na BIO a to paliwo moze sie inaczej nagrzewac, a jednym z parametrow regulacyjnych jest temperatura paliwa.
Pytanie czy to tez zalezy od paliwa, bo w zimie sprawdzalem na zwyklym ON, a teraz jezdze na BIO a to paliwo moze sie inaczej nagrzewac, a jednym z parametrow regulacyjnych jest temperatura paliwa.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
- Bradley
- Fanatyk
jeszcze nie byłem na Vagu ale wydaję mi sie i raczej jestem pewien ze to może być czujnik odpowiedzialny za grzanie swiec/bo gdyby byłby to ten kąt to problem byłby cały czas a nie po dłuugim postoju.
[ Dodano: 2009-09-17, 02:04 ]
A przypadek o jakim piszesz wydaje mi się raczej niemożliwy/ze wzgledu iż napinacz właśnie jest po to by tego nie było.Może sie mylę ale biorę to na logikę
[ Dodano: 2009-09-17, 02:04 ]
SotoM napisał(a):pasek rozrządu sie wyciera i wyciaga co powoduje przestawienie parametrów pompy wtryskowej...czyli tego kata wtrysku. kat wtrysku wiecznie idealny nie bedzie od wymiany do wymiany co jakis czas nalezy podjechac na diagnostyke silnika na sprawdzenie parametrów,pracy itd...
A przypadek o jakim piszesz wydaje mi się raczej niemożliwy/ze wzgledu iż napinacz właśnie jest po to by tego nie było.Może sie mylę ale biorę to na logikę
-

supermac13 - Czytacz