Witam,
Mój akumulator jest nie wystarczający na zimę i przy dużych minusach ciężko jest i nie zawsze daje radę. Jaki akumulator polecacie ? Może macie jakiś linki ? W jakich cenach itp ?
OBECNY AKU
12V,71Ah,640A
Pozdrawiam,
Kamil
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
-

Vengazo - Badacz tematu
- Rocznik: 2009
- Silnik: 1.9
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Kolego temacik nie dawno poruszany
http://www.golf3.pl/topics4/jaki-akumul ... ht=#436282
Popatrz sobie na allegro albo jak masz blisko jakieś sklepy motoryzacyjne i z głowy
http://www.golf3.pl/topics4/jaki-akumul ... ht=#436282
Popatrz sobie na allegro albo jak masz blisko jakieś sklepy motoryzacyjne i z głowy

-

kamilkol20 - Czytacz
Znaczy ja potrzebuje typowo akumulator na same zimy jakiś tańszy byle by dawał radę i z prostownikiem nie trzeba było latać
. Bo znalazłem już jeden aku za 180 zł 60Ah Hammer
. Bo znalazłem już jeden aku za 180 zł 60Ah Hammer-

Vengazo - Badacz tematu
- Rocznik: 2009
- Silnik: 1.9
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Ja mam oryginalny akumulator z Mercedesa ML350 95Ah , sprawny w 80% więc na dzień dzisiajszy ma około 75Ah więc tyle co powinno być.
Do diesla polecam kupić akumulator 70-80Ah z dużym prądem rozruchowym , najlepiej jakiejś dobrej firmy bo te tanie chinole to itak jak mają paść to padną jak bedzie -15'
Do diesla polecam kupić akumulator 70-80Ah z dużym prądem rozruchowym , najlepiej jakiejś dobrej firmy bo te tanie chinole to itak jak mają paść to padną jak bedzie -15'
-

k0la - Badacz tematu
zomiwatchme napisał(a):Ja mam 100Ah
marcinkazimierz napisał(a):przesada ja mam 72 i webasto obciazajace
I tak, i nie. Jesli mamy mocny Altek to czemu nie ?
Przypuścmy że pada ładowanie.. Jest ciemno. Kolega ze 100Ah dużo dalej zajedzie przy włączonych swiatłach.
Albo tracimy w jakiś sposób sporo prądu, na tyle że nie możemy już odpalić auta. A kolega zapali bo ma spory zapas.
Minus takiego Aku to cena - bo jest sporo wyższa.
No ale każdy indywidualnie decyduje co kupuje.
Pamietajmy tylko aby nie kupować zbyt słabego bo szybko odmówi współpracy zwłaszcza zimą. Po co mamy sie potem denerwować....
Ja mam 80Ah i już pare razy użyczałem prądu sporo nowszym autom
Gdy stał przez miesiąc na mrozie bez ładowania to też dał sobie radę z rozruchem (diesel)Mój golfik
-

slawek5t - Members
Moje zdanie na temat doboru akumulatora jest taka: moc powinno się dobierać taką jaką zalecił producent lub nieznacznie wyższą. Wyjątkiem może być to, jeśli np. sami dołożyliśmy dużo odbiorników prądu, czyli m.in. car audio ze wzmacniaczami, głośnikami, kablami, CB, alarm i w ogóle całe auto to jeżdżący pożeracz prądu to fakt wtedy lepiej zastosować mocniejszy akumulator żeby się nie zdziwić jak po "ciężkim" dniu dla auta okaże się, że nie odpali (np. w zimie). Druga rzecz to taka, że kupowanie za mocnych akumulatorów może sprawić że będzie on ciągle niedoładowany. Gdyż żeby naładować takiego kolosa trzeba będzie dziennie jeździć bardzo długo. Alternator nie naładuje go w pół godziny podczas jazdy. A chronicznie niedoładowany akumulator oznacza jego szybszą awarię i wymianę. Także dobierajmy moc rozsądnie.
-

Stealth - Members
• Strona 1 z 1