Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Grzanie świec-zmiana sterowania
Mam pytanie, czy w moim 1.9D można wymienić jakiś sterownik albo cos innego zeby świece grzały za kazdym przełączeniem kluczyna, a nie tylko gdy jest zimny? Na ciepłym troche gorzej odpala i troszke mnie to wkurza. Ojciec mówi ze moge sobie zamontowac grzanie na jakiś przycisk, ale to szkoda roboty. Duzo lepiej by było z kluczyka
-

Nowal - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
hooki napisał(a):Ja mam 1.9 TD i za kazdym razem po przekreceniu kluczyka swiece sie grzeją, nawet jak jest ciepły
napraw go bo jest popsuty ...
Nowal napisał(a):Mam pytanie, czy w moim 1.9D można wymienić jakiś sterownik
nie kombinuj - wyciągnij rozrusznik na stół - wymień tuleje - załóż nowy szczotkotrzymacz ze szczotkami i ciesz się z normalnego odpalania na ciepłym ... chyba że komprecha słaba - D wrażliwy jest na tym punkcie ... sprawdź swiece zarowe - jeśli masz popalone - załóż szybko-grzejne
-

leopard - Members
rozrusznik był robiony nie cały miesiąc temu( bendiks, tuleje, szczotki i cos tam jeszcze), świece wymieniałem 3 miesiące temu, musze jeszcze ustawić kąt wtrysku bo wczesniej jeszcze gorzej odpalał i troszke go przekręciłem i jest o niebo lepiej, niestety nie mam zegara i musze gdzies podjechac
-

Nowal - Gaduła
Nowal napisał(a):niestety nie mam zegara
łeeee - to ty prawie rozwiązałeś problem - jedna regulacja i auto będzie banglało jak powinno ...
skoro zrobiłeś podstawowe rzeczy (rozrusznik/swiece) jedź koniecznie na ustawienię kąta wtrysku - będziesz miał spokojną zime

-

leopard - Members
-

Nowal - Gaduła
hooki napisał(a):moze sie cos spieprzyć
może ... świece się wypalą - w ekstremalnych warunkach - nie wykręcisz ich już ...
sprawdź moduł grzania swiec - jeśli silnik osiagnie temperaturę powyżej 35'C - swiece nie powinny grzac ...
-

leopard - Members
Nie chcę krakać, ale może to być objaw padającej pompy paliwa. Tak miałem w II . Co prawda był to 1,6 TD ale ale zasada działania w sumie taka sama - pośredni wtrysk paliwa. Na zimno palił na dotyk, a po rozgrzaniu gorzej. Z czasem zapalał coraz gorzej na ciepłym i pod koniec swojego żywota u mnie, przy wysokich temperaturach latem, gad nie chciał w ogóle zapalić. Można było skończyć akumulator i nic. Trzeba było czekać aż ostygnie prawie o kilkadziesiąt stopni i wtedy zaczynał gadać. Zwyczajnie pompa paliwa nie dawała już takiego ciśnienia jak trzeba. A ze świecami nie było żadnego problemu. Może i wstyd się przyznać, ale przez 4,5 roku zrobiłem ok 140 tys. km. i do świec nie zaglądałem (mówią, że co 20 - 30 tys. km. świece należy wymienić). Na zimno palił nawet zimą. I jeszcze dodam, że zaraz po kupieniu (2002 r.) pojechałem na pomiar ciśnienia na garach - tak z ciekawości. Po zdjęciu wtrysków okazało się, że świece, mimo iż kontrolka na desce zgasła, dogrzewają jeszcze przez kilka minut. Ten który robił pomiar ciśnienia mówił, że tak ma być (pośredni wtrysk paliwa do komory). Zaznaczam, że przez 4 lata użytkowania, mimo iż świece dogrzewały po odpaleniu, nie spaliła się żadna. Dopiero kilka miesięcy przed sprzedażą, zauważyłem, że po odpaleniu na zimno, silnik kuleje na jeden cylinder. Pewnie dopiero wtedy padła któraś ze świec.
- krazil
- Czytacz
A jesli niechcesz wymieniac przekaznika pociągnij sobie przewod kup przycisk dotykowy za 5zł i zrób dodatkowe reczne grzanie swiec jak na zimnym ci automat grzeje tak na ciepłym po tym jak automat rozłaczy ty dotykasz przycisk liczysz do 5 i odpalasz nic prostszego.
A jesli swiece masz dobre i nadal nie chce palic
Poluzuj pompe wtryskowa jest przykrecona na 4srubach
i lekko przekrec ja w strone silnika wtedy mu przyspieszysz zapłon tylko nie za mocno bo bedzie głosny tak z czuciem pobaw sie powinno pomoc.
Pozdrawiam
A jesli swiece masz dobre i nadal nie chce palic
Poluzuj pompe wtryskowa jest przykrecona na 4srubach
i lekko przekrec ja w strone silnika wtedy mu przyspieszysz zapłon tylko nie za mocno bo bedzie głosny tak z czuciem pobaw sie powinno pomoc.
Pozdrawiam
- Thadeuss1
- Berbeć
• Strona 1 z 1