Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
golf III TDI 110KM zapowietrzenie turbiny?
Witam wszystkich na forum. Mam problem ze swoim autem, w dni wczorajszym pokonując trasę ok 150km, miałem straszny problem z przyśpieszeniem. Auto rozpędza się do około 100km / h, później musze wciskać pedał gazu mocno aby auto dostało kopa, przy 120 km / h powstaje tak jakby blokada, dopiero po ok 10-15 sekundach trzymania gazu na opór auto się odmulało i mogłem pojechać trochę szybciej 130-140( nie miałem jak sprawdzić czy da radę więcej) . Co może być przyczyną takiego zachowania, wcześniej taki problem nie występował, turbina się zapowietrzyła?. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
- Czarekk23
- Berbeć
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI 110km
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Re: golf III TDI 110KM zapowietrzenie turbiny?
prawdopodobnie tzw. NOTLAUF. Coś się dzieje z podciśnieniowym sterowaniem gruszki turbiny. Zawór sterujący padł albo przewody nie są szczelne. a u Ciebie w 110 KM mogą być zapieczone kierownice turbiny.
-

lucas_91_ - Czytacz
- Silnik: 1.9 TDI AHU
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Ok dziękuje za informację. Nie znam się na mechanice, czy w powyższych przypadkach konieczna jest regeneracja całej turbiny ,jaki może być szacunkowy koszt takiej naprawy?
- Czarekk23
- Berbeć
Regeneracja całej turbiny to nie myślę. Zawór sterujący ok. 140zł, przewody podciśnienie to około 30 zł. ogólnie to najlepiej jakbyś podłączył go do VAGa i zobaczył jaki błąd jest. u mnie od razu pokazało, że winny jest zawór sterujący. możesz tez sprawdzić czy gruszka turbiny pracuje: mianowicie wejść pod auto a jedna osoba niech dodaje gazu i wtedy zauważysz czy sterowanie turbiną jest prawidłowe.
-

lucas_91_ - Czytacz
- Silnik: 1.9 TDI AHU
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Ok wielkie dzięki za podpowiedzi. Wybiorę się do mechanika na dniach, obawiałem się, że może cała turbina padła, uspokoiłeś mnie trochę hehe. Jeszcze raz dzięki i miłego dnia.
- Czarekk23
- Berbeć
• Strona 1 z 1