Witam wszystkich.Niedawno wstawiłem pina ala z golfa II i efekt jest ciekawy...ale dręczy mnie widoczne kopcenie jak dam mu lekko w kite...i z tego powodu też moje pytanie jak podkręcić moję turbo a dokładnie Garret T2, wiem że trzeba zrobić coś z tą łapą...ale pytanie brzmi czy mam odkręcić kontre na niej i ją bardziej skręcić czy w drugą stronę? Moim celem jest ograniczyć te kopcenie chociaż troche...i takie pytanie z czystej ciekawości do posiadaczy AAZ z moim turbo...czy u was także budzie się w okolicach 2,4 tyś obr ? z tego co czytałem to mała turbinka ale niby dmucha od niskich obrotów silnika...nie powinna od 2tyś?
Dodam iż pozmieniałem wszystkie przewody podciśnieniowe,zaworu egr nie posiadam więc to mam z głowy a w najbliższym czasie pozbędę się kata.
[ Dodano: 2012-09-05, 19:49 ]
co do turbo...mogę się mylić...sam MBC wystarczy? bez ruszania tej łapy ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Soosexy69 napisał(a):co do turbo...mogę się mylić...sam MBC wystarczy? bez ruszania tej łapy ?
Wystarczy
Soosexy69 napisał(a):czy u was także budzie się w okolicach 2,4 tyś obr ? z tego co czytałem to mała turbinka ale niby dmucha od niskich obrotów silnika...nie powinna od 2tyś?
Ja mam k 14 ale wielkością te turbinki są podobne i tak pełne doładowanie moja osiąga przy około 2,6 tyś a budzi się 1,6 przy czym mam wywalonego kata, z katalizatorem było 1,8. Kiedy turbo osiąga pełne doładowanie zaczyna mocno ciągnąć dlatego zdaje Ci się że wtedy wstaje a tak naprawdę pompuje dużo wcześniej.
Miałem na chwile pożyczony manometr stąd moje wnioski
- Matiuas
- Badacz tematu
to turbo nie wstanie wczesniej niz przy 2200obr
mbc wystarczy pod warunkiem że prawidłowo go podepniesz
mbc wystarczy pod warunkiem że prawidłowo go podepniesz
-

k0la - Badacz tematu
dokladnie to ze zacznie cos wczesniej pompowac to jedno ale to turbo niema zmiennej geometrji wiec sory ale piwyzej 2 tys
wywalenie kata czy srodkowego tlumika sprawi ze turbo troche wczesniej wstanie, tak samo jak podlejesz dawka ale skoro ci kopci i ci to przeszkadza to nie ruszaj dawki, u mnie dawka ostro podkrecona itd ale za to jaki fun z jazdy
auta w okolicy 110 koni czy nawet 120 moga sie chowac...
mbc wystarczy ale daj te kulkowe ono jest idealne do diesla
wywalenie kata czy srodkowego tlumika sprawi ze turbo troche wczesniej wstanie, tak samo jak podlejesz dawka ale skoro ci kopci i ci to przeszkadza to nie ruszaj dawki, u mnie dawka ostro podkrecona itd ale za to jaki fun z jazdy
auta w okolicy 110 koni czy nawet 120 moga sie chowac...
mbc wystarczy ale daj te kulkowe ono jest idealne do diesla
-

witboy - Ekspert
- Rocznik: 1993
- Silnik: aaz
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Dzięki Panowie za odpowiedzi.Kupie MBC i Manometr...co prawda jestem samoukiem co do mojego golfa i wszystko sam naprawiam i nigdy nie stał jeszcze u mechaniora złotej rączki, ale za cholerke nie wiem gdzie podpiąć MBC i Manometr...Jest ktoś z Trojmiasta albo okolic?
[ Dodano: 2012-09-06, 11:03 ]
kto oczywiście robił już taki modzik
[ Dodano: 2012-09-06, 11:03 ]
kto oczywiście robił już taki modzik

- Soosexy69
- Czytacz
manometr wpinasz w przewód miedzy LDA a kolektorem ssącym za pomoca trójnika , a MBC w ten przewód co leci do gruszki
wszystko jest opisane na forum, poszukaj chwile a znajdziesz
wszystko jest opisane na forum, poszukaj chwile a znajdziesz
-

k0la - Badacz tematu
• Strona 1 z 1