3 dni temu pękł mi pasek od alternatora, tzn posypal sie tylko na 1 rowku krecił dziś wymieniłem go, po odpaleniu pierwszy raz uslyszalem ten dzwiek, wczesniej go nie bylo a jedynie piszczenie paska, czym to moze byc spowodowane?
dzwiek dochodzi zza silnika w okolicach turbo / egr, dodam ze pryska olejem spod korka ale to chyba normalne bo przeciez wałek jest nasmarowany i go wywala ale tez sa przedmuchy ktorych nie bylo, moze to byc wina tego ze turbo olej łapie albo cos z turbo? totalnie nie wiem za co sie zabrac, dodam ze jak pasek pekl to bił oderwanymi rowkami po kablach ( od swiatel ) w czym moze byc problem?
dodaje filmik
0:18 ----> tutaj slychać ocb:)
http://videobam.com/qEinZ
powodem tego moze być rolka/łożysko alternatora? albo koło pasowe?
prosze o pomoc:)
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
możesz zdjąć pasek pk całkiem i odpalić silnik bez niego w ten sposób wyeliminujesz napinacz, jak dla mnie to klepie ci popychacz hydrauliczny... dawno olej zmieniany?
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
-

krzyś - Members
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI 1Z
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
2000 temu, oleju ubyło tylko 2 stopnie z 6 na bagnecie, z nieznanego oleju wymieniłem na 1/2 syntetyk.
[ Dodano: 2014-05-29, 15:14 ]
ale i tak teraz pomyślałem co popychacze miałyby do tego, skoro ten dzwięk powstał BEZPOŚREDNIO po pęknieciu paska, albo wcześniej go nie słyszałem, mi się wydaje że na 99.99% napinacz, zaraz lece go sciągać:) tzn pasek
[ Dodano: 2014-05-29, 15:14 ]
ale i tak teraz pomyślałem co popychacze miałyby do tego, skoro ten dzwięk powstał BEZPOŚREDNIO po pęknieciu paska, albo wcześniej go nie słyszałem, mi się wydaje że na 99.99% napinacz, zaraz lece go sciągać:) tzn pasek
- sh19tdi
- Berbeć
• Strona 1 z 1