Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Dziwnie odpalał - dlaczego?
Witam to co opisze to raczej nie problem ale i tak dręczy mnie powód tego zjawiska. Mk3 TDI AHU dziś w trasie podobnie jak od ponad 11 miesięcy spisywał się bez zarzutu. Upał był spory ale temp wody w normie, klima dawała radę, jednym słowem wszystko w porządku... ale gdy wróciłem do domu (20km) i zgasiłem autko to po ok 10 min chciałem ponownie je odpalić zeby wjechać do garazu i tu dziwny objaw. Silnik zaskakuje od razu ale obroty wchodzą na 2000 i samoczynnie opadają. Sprawdzam 2 raz i to samo. Na wolnych pracował normalnie. Tylko w chwili rozruchu dosłownie na 1 sek 2000 i spadało na normalne obroty. Dodam że pod maską było wtedy bardzo gorąco, gdy wjechałem do garazu i ponownie odpaliłem po ok 30min silnik zachował się już normalnie. Czy miało to coś wspólnego przez ten upał? Jeśli tak to dlaczego? Czy każde TDi VP tak ma?
- markim321
- Czytacz
Jeżeli to AHU to wiem ze te silnik miały problem z odpalaniem na ciepłym silniku. Pompa daje za mała dawkę i trzeba było dłużej kręcić by zapalił.
Jednak idzie to bardzo łatwo oszukać i z czujnika temperatury ucinało się kabel i dawało się po miedzy niego przekaźnik sterowany prądem z antelnatora ze gdy zacznie ładować to przekaźnik się załancza i nasz ucięty kabel jest tak jak by znowu po łączony. Oszukuje się tym komputer i czy zimny czy ciepły silnik to on wtedy daje o wiele większa dawkę jak by na dworze było -20. I gdy silnik goracy i dostanie taka dawke rozruchowa to wchodzi ci na te 2000 obrotów. Pewnie u ciebie tez jest zrobiona taka przeróbka. Ale nie masz sie czym przejmowac bo to normalne w tych silnikach.
Jednak idzie to bardzo łatwo oszukać i z czujnika temperatury ucinało się kabel i dawało się po miedzy niego przekaźnik sterowany prądem z antelnatora ze gdy zacznie ładować to przekaźnik się załancza i nasz ucięty kabel jest tak jak by znowu po łączony. Oszukuje się tym komputer i czy zimny czy ciepły silnik to on wtedy daje o wiele większa dawkę jak by na dworze było -20. I gdy silnik goracy i dostanie taka dawke rozruchowa to wchodzi ci na te 2000 obrotów. Pewnie u ciebie tez jest zrobiona taka przeróbka. Ale nie masz sie czym przejmowac bo to normalne w tych silnikach.
-

filipas123 - Berbeć
niesamowite rzeczy opowiadasz... w wiekszosci...ludzi którzy sa uzytkownikami i siedza na forach to nic dziwnego ze prawie kazdy.
podepnij Vag'a do sprawdzenia parametry pracy VP, kąt, dawka,temp.paliwa.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Pewnie u ciebie tez jest zrobiona taka przeróbka. Ale nie masz sie czym przejmowac bo to normalne w tych silnikach.
U mnie nie ma takiej przeróbki. Domyślam się że ECU podał taka dawkę rozruchową. Było wtedy wyjątkowo gorąco, po trasie rozgrzany silnik parzył się pod maską na słońcu, w środku było niesamowicie gorąco (brak przepływu powietrza) Pytam tylko czy nikt nie spotkał się jeszcze z takim przypadkiem?
- markim321
- Czytacz
Również posiadam AHU i jak dotychczas nie miałem problemów z odpalaniem
A czy ja pisze że mam problem z odpaleniem???
pytałem o coś innego...- markim321
- Czytacz
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Fakt, bez sensu napisałem... chodziło mi o te kłopoty po odpaleniu, o których pisałeś wyżej - jak na razie ich nie posiadam. Mało tutaj na forum widzę AHU więc wtrąciłem dwa słowa 

-

mroova - Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
markim321,
bez tego nikt ci tu nie pomoze na odleglosc mozna gdybac...
SotoM napisał(a):podepnij Vag'a do sprawdzenia parametry pracy VP, kąt, dawka,temp.paliwa.
bez tego nikt ci tu nie pomoze na odleglosc mozna gdybac...
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
• Strona 1 z 1