Witam , posiadam golfa 3 1.9 TD 75 km (grudzień 1996 modelowo 97). Jest to mój pierwszy klekocik dlatego to pytanie,
Dlaczego jak mam zimny silnik obroty są w granicach 500-650 i falują , następnie słychać pstryknięcie (jakby elektryczne) i dopiero obroty wchodzą na ok790 jak się rozgrzeje to stabilizuja sie na 810.
Chce rownież dodać że czas tego "pstryknięcia" był często bardzo długi a teraz dosłownie po kilku sekundach przełacza się .
Bardzo proszę o odpowiedz gdyż martwi mnie to.
Pozdrawiam Pilar [shadow=orange][/shadow]
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
pilar23 napisał(a):Dlaczego jak mam zimny silnik obroty są w granicach 500-650 i falują
Może być kilka przyczyn: źle wyregulowana pompa lub nie działający poprawnie przyśpieszacz. Falowanie obrotów słyszysz po silniku czy tylko widzisz na obrotomierzu? Jeżeli na obrotomierzu to ślizga Ci się pasek na alternatorze
pilar23 napisał(a):następnie słychać pstryknięcie (jakby elektryczne) i dopiero obroty wchodzą na ok790
Wyłącza się dogrzewanie silnika, silnik ma lżej więc obroty rosną.
pilar23 napisał(a): jak się rozgrzeje to stabilizuja sie na 810
o 100 za mało powinno być około 900.
Tak dokładne wartości obrotów podałeś z obrotomierza w trybie serwisowym czy na oko odczytałeś z obrotomierza? Jeżeli opcja nr 1 to wolne obroty w trybie serwisowym wyświetlane na wyświetlaczu zawsze falują.
gacekx1 napisał(a):Według mnie nie pali na wszystkie cylindry, teraz się ociepla i trwa to krócej, sprawdź świece żarowe. Jeśli nie to to coś z pompą pewnie lub wtryskami, albo kompresją, tak więc zacznij od najprostsze
Jeżeli, któraś z tych rzeczy by wystąpiła to auto miało by problem z odpaleniem, a o tym nic kolega wyżej nie pisze.
- Matiuas
- Badacz tematu
Na oko wszystko podawałem , miałem ta k od kiedy kupiłem auto , jednak ten czas do usłyszenia tego przełączenia się i pracy na tych 810 obr się skrócił , czy to coś poważnego? Czy jak tak jeżdze od dawna może się coś uszkodzić ? Jeżdziłem tak gdyż nigdy nie miałem klekote i warości "na ciepłym" były dla mnie ok. A na niby "ssaniu" myślałem ze to normalne.
Z tego co wiem świece były wymieniane ok 2 lat temu. (nie miałem nigdy problemu odpaleniem tej zimy)
Dobra nie wiem jak wstawić fotkę ale napisze mam wskazówkę obrotów na 3 kresce może czasami troszkę ponad. I czy wogóle zimny powinien mieć niższe obroty zanim sie zagrzeje ?
Pozdrawiam
Z tego co wiem świece były wymieniane ok 2 lat temu. (nie miałem nigdy problemu odpaleniem tej zimy)
Dobra nie wiem jak wstawić fotkę ale napisze mam wskazówkę obrotów na 3 kresce może czasami troszkę ponad. I czy wogóle zimny powinien mieć niższe obroty zanim sie zagrzeje ?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 30 mar 2013, o 20:30 przez pilar23, łącznie edytowano 1 raz
PILAR MK3
- pilar23
- Berbeć
pilar23 napisał(a):jednak ten czas do usłyszenia tego przełączenia się i pracy na tych 810 obr się skrócił
Jest cieplej niż w zimie, więc silnik szybciej się nagrzewa
pilar23 napisał(a):Z tego co wiem świece były wymieniane ok 2 lat temu. (nie miałem nigdy problemu odpaleniem tej zimy)
więc świece są ok, zauważysz jak świece będą klękać, bez nich nawet w lecie aaz ciężko pali.
- Matiuas
- Badacz tematu
U mnie jest podobnie jak kolega wyżej napisał
. Nie masz pisku na pasku alternatora ?
. Nie masz pisku na pasku alternatora ?Tak się kręci tak się kręci AAZ 

-

zomiwatchme - Czytacz
pilar23 napisał(a):I czy wogóle zimny powinien mieć niższe obroty zanim sie zagrzeje ?
Powinien mieć wyższe, zimny silnik na przyśpieszaczu powinien mieć około 1100 obr, więc możliwe że przyśpieszacz Ci nawala lub pompa jest do regulacji.
Ja bym najpierw spróbował ustawić pompę.
- Matiuas
- Badacz tematu
zomiwatchme napisał(a):U mnie jest podobnie jak kolega wyżej napisał. Nie masz pisku na pasku alternatora ?
Rozumiem że te 500-600 to jest ok na zimnym zanim sie rozgrzeje tak ?
Jak jest ciepły to obroty wzrastają i się stabilizuje na tych ok 750 -810 dokładnie nie wiem ale minimalnie powyrzeni 3 kreski na 4 ?
Czasem zapiszczy przy rozruchu ale żadko , wymieniałem 3 miechy temu
PILAR MK3
- pilar23
- Berbeć
Najlepiej nagraj nagranie jak Ci te obroty falują i zachowanie paska na alternatorze. Wtedy może coś więcej pomożemy, doradzimy
.
.Tak się kręci tak się kręci AAZ 

-

zomiwatchme - Czytacz
• Strona 1 z 1