Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Dziwne zachowanie TDI -1Z.
Witam. Koledzy prosze o rade. Posiadam golfika tdi 1Z. Od ok. dwóch tygodni nie moge z nim dojść do ładu. Oroblem polega na tym ze raz zapala na dotyk i pięknie pracuje natomiast po przejechaniu ok 8 km i zgaszeniu go strasznie cięzko jest go uruchomic. Innym razem znów nie można go uruchomic po nocnym postoju a jak się to już uda silnik pracuje bardzo nierówno i ma tendencje do gaśnięcia. Pragne nadmienic ze temperatura zewnętrzna nie ma tu nic do rzeczy. Czujnik temperatury i filtr paliea juz wymienione dwa razy. Coż to może być. Ewentualnie co jeszcze sprawzić. Mam go już dość 

-

damianco - Czytacz
Jesli po nocy długo pali to moze sie ropka cofać do baku.
A jesli zaraz po zgaszeniu ma ciężki rozruch to może byc coś innego.
A ile wtedy stoi ?
Zawsze tak jest ?
A jesli zaraz po zgaszeniu ma ciężki rozruch to może byc coś innego.
damianco napisał(a): natomiast po przejechaniu ok 8 km i zgaszeniu go strasznie cięzko jest go uruchomic.
A ile wtedy stoi ?
Zawsze tak jest ?
Mój golfik
-

slawek5t - Members
Nie ma to znaczenia ile stoi. Bywało że i po 15 minutach nie dało sie go uruchomic a innym razem było to 8 godzin. Najdziwniejsze jest to ze nie ma w tym wszystkim zadnej regularności. Nigdy nie wiem kiedy sie to może powtórzyć.Jutro pojade podłączyć sie pod VASa i wtedy może coś bedzie wiadomo. Może to przepływka. Mogło by na to wskazywac nierównomierna praca po uruchomieniu i zaniki mocy w czasie jazdy. Mam nadzieje że to nic poważnego i da sie to szybko zdiagnozować i naprawićslawek5t napisał(a):Jesli po nocy długo pali to moze sie ropka cofać do baku.
A jesli zaraz po zgaszeniu ma ciężki rozruch to może byc coś innego.damianco napisał(a): natomiast po przejechaniu ok 8 km i zgaszeniu go strasznie cięzko jest go uruchomic.
A ile wtedy stoi ?
Zawsze tak jest ?
[ Dodano: 2012-02-14, 15:33 ]
Kostke stacyjki i jej wymiane mam już za sobą. Robiłem w pażdzierniku tamtego roku.A co do pompy to możeVAS da mi odpowieź.GrZeChU91 napisał(a):no to pompa wtryskowa...... skoro na cieplym nie mozesz odpalic to moze byc powodem.Ja mialem tak ciezko odpalal na cieplym to kostka stacyjki byla walnieta
[ Dodano: 2012-02-14, 15:42 ]
Musze jeszcze sprawdzić ustawienie rozrządu i felerny klin na wale. Może usterka znowu dała o sobie znać. Nadmienie że wał i klin były robione ok 80 tys temu. tzn wał był poddany naprawie , kółko założyłem oryginalne tak samo jak i rozrząd i wszystkie śruby i paski. Mam tylko nadzieje że sie myle!!GrZeChU91 napisał(a):no to pompa wtryskowa...... skoro na cieplym nie mozesz odpalic to moze byc powodem.Ja mialem tak ciezko odpalal na cieplym to kostka stacyjki byla walnieta
-

damianco - Czytacz
ustaw jeszcze raz rozrząd. powarznie!!!!!!!!!! i u takiego co sie zna naprawde a nie u partacza. ja po ścięciu klina miałem nak tamo. ustaw jescze raz i po kłopocie 

-

krysek0309 - Badacz tematu
ustawie. Dziwi mnie jednak to że przez 1,5 roku było oki a zapalanie przy -30 na zewnątrz nie stanowiło problemu. Do 25 stycznia tego roku autko spisywało sie bez zarzutów a ma już przejechane niecałe 480tyś. Jest to faktyczny jego przebieg.krysek0309 napisał(a):ustaw jeszcze raz rozrząd. powarznie!!!!!!!!!! i u takiego co sie zna naprawde a nie u partacza. ja po ścięciu klina miałem nak tamo. ustaw jescze raz i po kłopocie
-

damianco - Czytacz
ja Ci tylko tak zasugerowałem, zrobisz jak zechcesz. Zobacz jeszcze dokładnie to najwarzniejsze koło co wychodzi z wału. Moze delikatnie sie gibać na zapalonym ale tylko delikatnie, ja obstawiam rozrząd puki jeszcze sie nie narobiło dziadostwa
-

Kolego sprawdziłem. Rozrzad oki luzów brak koło pasowe włka rozrzadu oki, bez luzów. Po podłączeniu VASa pokazały sie dwie usterki. 1 to czyjnik położenia wału - brak sygnału, sygnał nierozpoznany usterka stała. 2. cewka czytająca immobilisera brak komunikacji usterka sporadyczna. Dzięki za pomoci poświęcony czas. Zamykam wątekkrysek0309 napisał(a):ja Ci tylko tak zasugerowałem, zrobisz jak zechcesz. Zobacz jeszcze dokładnie to najwarzniejsze koło co wychodzi z wału. Moze delikatnie sie gibać na zapalonym ale tylko delikatnie, ja obstawiam rozrząd puki jeszcze sie nie narobiło dziadostwa
-

damianco - Czytacz
-

• Strona 1 z 1