Panie i panowie, jest taki oto problem że dwa dni temu podczas zapalania samochodu usłyszałem dziwne cykanie które dochodzi z okolic włącznika świateł. Wcześniej tego nie było, jakiś tydzień temu wsiadłem, przekręciłem kluczyk kontrolki się zapaliły, później do odpalenia i w tym czasie jakoś tak dziwnie cykło coś jakby zwarcie auto zapaliło i zgasło. Po tym przekręciłem kluczyk aby odpalić ponownie ale już kontrolki się nie świeciły, jak chciałem odpalić to było tylko słychać to cykanie. Szukałem szukałem przyczyny, zdjąłem obudowę stacyjki i docisnąłem kostkę stacyjki po czym auto zapaliło. Dwa dni temu z rana chciałem odpalić i znowu to cykanie, w tym przypadku auto pali normalnie ale cykanie nadal występuje. Jak myślicie co to może być? Czy może to być np. przekaźnik od świec, bo akurat teraz z rana temperatura jest niska to wpadło mi do głowy że to może to. Co wy o tym sądzicie? Później postaram się nagrać filmik na którym będzie widać i słychać co się dzieje.
Tutaj filmik: http://img202.imageshack.us/i/v01100918.mp4/
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Dziwne cykanie przy odpalaniu.
Ostatnio edytowano 4 paź 2009, o 15:25 przez respekt, łącznie edytowano 1 raz
MK3 BY RESPEKT - NOWA SESJA - NOWE PLANY!!! << zapraszam
POTRZEBUJESZ DIAGNOZY VAG'iem - PISZ!
moj-golf/golf-3-1-9-tdi-by-respekt-t20801.html
-

respekt - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
głownym cykaniem w TDI jest zaworek N75 ale w 90tce. on cyka cały czas...znajduje sie z kolei pod maska przy filtrze paliwa... ale jesli to ewidetnie słychać w bezpiecznikach to ja juz nie doradze - czekaj az wpadnie tu jakis elektronik albo ktoś kumaty w tych sprawach.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
-

marcinkoz2910 - Members
Cykać może:
1. Przekaźnik od elektrycznej anteny montowany pod osłoną skrzynki bezpieczników, z kablem idącym prosto do anteny do radia ... to że antena Ci się nie chowa to nie znaczy, że nie masz elektrycznej
może nie działa a przekaźnik i tak musi pyktać ...
2. Za włącznikiem świateł tak jak napisał kolega wyżej jest przykręcony zespolony przekaźnik od centralnego(alarmu) + zapłonu. To że Ci auto gaśnie jak tam coś cyka to moim zdaniem wina zimnych lutów w tym właśnie przekaźniku zapłonu. Palą się kontrolki na tablicy ? czy po przekręceniu kluczyka też ich nie ma ... Jak masz zimne luty (przekaźnik włącza się raz po przekręceniu zapłonu) i jak Ci pyka dalej to znaczy, że włącza się ponownie ... coś nie styka .... wyjmij (powodzenia) ten przekaźnik i go rozkręć (są tam dwa, a z alarmem trzy, przekaźniki na płytce sprawdź czy się nogi nie odlutowały .... przerabiałem to u siebie ... Przekaźnik od świec tak głośno nie cyka na pewno, on sie po prostu spali
3. Być może to tylko złudzenie że słyszysz to zza włącznika ... może to rzeczywiście N75 ?
1. Przekaźnik od elektrycznej anteny montowany pod osłoną skrzynki bezpieczników, z kablem idącym prosto do anteny do radia ... to że antena Ci się nie chowa to nie znaczy, że nie masz elektrycznej
może nie działa a przekaźnik i tak musi pyktać ...
2. Za włącznikiem świateł tak jak napisał kolega wyżej jest przykręcony zespolony przekaźnik od centralnego(alarmu) + zapłonu. To że Ci auto gaśnie jak tam coś cyka to moim zdaniem wina zimnych lutów w tym właśnie przekaźniku zapłonu. Palą się kontrolki na tablicy ? czy po przekręceniu kluczyka też ich nie ma ... Jak masz zimne luty (przekaźnik włącza się raz po przekręceniu zapłonu) i jak Ci pyka dalej to znaczy, że włącza się ponownie ... coś nie styka .... wyjmij (powodzenia) ten przekaźnik i go rozkręć (są tam dwa, a z alarmem trzy, przekaźniki na płytce sprawdź czy się nogi nie odlutowały .... przerabiałem to u siebie ... Przekaźnik od świec tak głośno nie cyka na pewno, on sie po prostu spali
3. Być może to tylko złudzenie że słyszysz to zza włącznika ... może to rzeczywiście N75 ?

- morsdicti
- Members
N75 jak juz to bardziej pasażer by słyszał niz kierowca pozatym jeśli chodzi o pkt. 2 to wyciągniecie tego alarmu wcale nie jest takie trudne pod warunkiem że na sie łamany śrubokręt krzyżakowy lub mała grzechotkę z bitem krzyzowym. Miałem to drugie i wymontowanie zajęło mi jakieś 20 min liczac razem z wypiciem browarka 

- darkker
- Badacz tematu
darkker napisał(a):N75 jak juz to bardziej pasażer by słyszał niz kierowca pozatym jeśli chodzi o pkt. 2 to wyciągniecie tego alarmu wcale nie jest takie trudne pod warunkiem że na sie łamany śrubokręt krzyżakowy lub mała grzechotkę z bitem krzyzowym. Miałem to drugie i wymontowanie zajęło mi jakieś 20 min liczac razem z wypiciem browarka
No ja Ci powiem, że ja nie miałem i mi zajęło też 20 minut bo po prostu połamałem to ucho aluminiowe na którym to się tam trzymało i teraz moduł leży po prostu sobie na skrzynce od bezpieczników
ale rzeczywiście to co napisałeś w 100% zda egzamin w tym przypadku- morsdicti
- Members
Panowie, zaraz wrzucę filmik na którym słychać cykanie. Co do anteny to chyba nie mam elektrycznej bo jest schowana w błotniku, bo wcześniej ktoś wymieniał i nie założył. Co do alarmu to nie wiem czy fabryczny, ale chyba tak.
Filmik: http://img202.imageshack.us/i/v01100918.mp4/
Filmik: http://img202.imageshack.us/i/v01100918.mp4/
-

respekt - Members
respekt, wyjmij sobie włącznik świateł i jeśli za nim będzie taka skrzyneczka z 2 wtyczkami do odłącz wtyczki i zobacz czy problem ustanie
a masz diodę przy rygielku drzwi kierowcy ?
a masz diodę przy rygielku drzwi kierowcy ?
-

marcinkoz2910 - Members
marcinkoz2910 napisał(a):a masz diodę przy rygielku drzwi kierowcy ?
tak mam
-

respekt - Members
-

swatu - VIP
respekt, no to wyjmuj ten alarm i leć do kogoś kto ma lutownicę i popraw sobie zimne luty
najlepiej przelecieć wszystkie połączenia lutowane w tej skrzynce tak dla pewności
problem na 100% zniknie
najlepiej przelecieć wszystkie połączenia lutowane w tej skrzynce tak dla pewności
problem na 100% zniknie
-

marcinkoz2910 - Members
Aha ok, najpierw pójdę i odłączę te wtyki i zobacze czy będzie dalej to cykanie, a co od lutowania itp to dopiero gdzieś w piątek bo nie mam warunków u siebie żeby taki zabieg zrobić. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, i zobaczymy czy to było to czy nie
.
.MK3 BY RESPEKT - NOWA SESJA - NOWE PLANY!!! << zapraszam
-

respekt - Members