Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Dziwna sprawa z silnikiem
Witam,no i znowu cos wzgrzebalem.Mianowicie ostatnio pare razy musialem dolac oleju,ale najgorsze jest to,ze na bagnecie w oleju na rozgrzanym silniku widoczne sa delikatne i malenkie pecherzyki powietrza.Na korku od oleju wszystko wyglada ok tak samo jak w zbiorniczku wyrownawczym i korku.Nie wiem juz co podejrzewac pojade na sprawdzenie cisnienia.uszelka pod glowica raczej odpada.Moga byc pierscienie?
-

supermac13 - Czytacz
ja mam tak samo i silnik jak dzwon... tyle za ja mam 90tke. na ciepłym silniku jak sprawdzam olej to sa pecherzyki powietrza... na poczatku myslałem ze to woda...ale to powietrze. poprostu ulej sie spienia w czasie pracy silnika...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
SotoM napisał(a):ja mam tak samo i silnik jak dzwon... tyle za ja mam 90tke. na ciepłym silniku jak sprawdzam olej to sa pecherzyki powietrza... na poczatku myslałem ze to woda...ale to powietrze. poprostu ulej sie spienia w czasie pracy silnika...
tylko że u mnie w niektórych miejscach na bagnecie jak sprawdzam olej.olej po prostu sie nie trzyma,a wczesniej tak nie było
-

supermac13 - Czytacz
to nie wiem co cie sie tam dzieje... czyli co jakąś dodatkowa substancje masz w oleju.... ale co oprucz paliwa i wody moze byc...
wszystko sie miesza z olejem... silnik chodzi dobrze , jeździ... to co dalej jeździj sie okaże co sie skończy... no chyba ze jest to woda. jesli nie pekniecie uszczelki pod głowica , pekniecie głowicy ani bloku cylindrów to na poczatek trza by było sprawdzić szczelnośc chłodnicy oleju (filtr oleju jest do niej przykręcony)bo to czesto tez szlak trafia...
wszystko sie miesza z olejem... silnik chodzi dobrze , jeździ... to co dalej jeździj sie okaże co sie skończy... no chyba ze jest to woda. jesli nie pekniecie uszczelki pod głowica , pekniecie głowicy ani bloku cylindrów to na poczatek trza by było sprawdzić szczelnośc chłodnicy oleju (filtr oleju jest do niej przykręcony)bo to czesto tez szlak trafia...-

SotoM - Members
powiem Ci kolego ze nie koniecznie... niektóre płyny chłodząca nie zmieszają sie z olejem.... i powstanie oddzielenie cieczy...Mata napisał(a):zrobi się bordzo jasno brązowa kaszka
-

SotoM - Members
• Strona 1 z 1