Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
czy to normalne
witam. od pewnego czasu zaobserwowałem że moj golfik jak jest zimny to tak jakby zawory było słychać. niewiem co to jest a jak się rozgrzeje i wskazówka na 90 stopni jest to cisza nie słychać tego. mam 1.9 tdi 90 km 200 tyś przebiegu i jeżdze na castrolu 10w40. dodam że na oleju zrobiłem jakieś 4 tyś i nie wziął ani grama oleju. no i mam wlane max stan.
- Mariusz164
- Badacz tematu
a nie jest tak ze zapalisz silnik poczekasz chwile i przestają grać??:) Musi tam dojsc olej to wtedy się uciszają
-

Nowal - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
pojedź na spr.kata wtrysku. no chyba ze juz hydraulika zaworów zaczyna kucac a na to pomoga lepszy olej niz castrol czy mobil...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Mariusz164, ciężko powiedzieć czy jest to normalne gdyż nikt z nas nie słyszy tutaj tego dźwięku.
Diesel ogólnie jak jest zimny to pracuje głosniej, a tym bardziej bezpośrednio po uruchomieniu i takie zachowanie jest całkowicie normalne. A jak jest u Ciebie to trzebaby to słyszeć.
Diesel ogólnie jak jest zimny to pracuje głosniej, a tym bardziej bezpośrednio po uruchomieniu i takie zachowanie jest całkowicie normalne. A jak jest u Ciebie to trzebaby to słyszeć.
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
-

Repsol - Badacz tematu
Nowal, ma racje chwila po odpaleniu slychac jak glosniej zaklepie nim olej dotrze. a druga sprawa diesel zimny diesel glosny na to chyba nie ma reguly ale vw diesle i tak chodza glosniej od innych marek. tak jak pisze sotom wina tesh lezy w oleju mialem cos podobnego jak lalem jakis lipny zalalem mobila i roznica byla diametralna
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
[quote="Golfik1986"]Nowalchwila po odpaleniu slychac jak glosniej zaklepie nim olej dotrze
Chcialem tylko dodac jeszcze ze to nie do konca jest wina braku oleju -takze hydroelementy potrzebuje chwile zeby dopasowac luz zaworowy.. zwykle trwa to kilka sekund ale z czasem i one sie wyrabiaja wiec cykanie trwac moze dluzej ..
Jezeli nie czujesz roznicy w mocy ,nie wystepuja jakies szarpania ,dymienie branie oleju to nic nie wskazuje na to zeby cos dzialo sie zlego w silniku. Moze wymieniles olej na rzadszy i juz bedzie roznica
Chcialem tylko dodac jeszcze ze to nie do konca jest wina braku oleju -takze hydroelementy potrzebuje chwile zeby dopasowac luz zaworowy.. zwykle trwa to kilka sekund ale z czasem i one sie wyrabiaja wiec cykanie trwac moze dluzej ..
Jezeli nie czujesz roznicy w mocy ,nie wystepuja jakies szarpania ,dymienie branie oleju to nic nie wskazuje na to zeby cos dzialo sie zlego w silniku. Moze wymieniles olej na rzadszy i juz bedzie roznica
- kaczmarr_
- Berbeć
u każdego tak jest. Diesel jak napisaly koledzy powyżej na zimno jest zawsze głośniejszy. Olej jak jest ciepły i pójdzie w odpowiednie kanały smarujące to automatycznie jest cichszy. Według mnie nie ma się co przejmować
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
nie musisz dodawac, wspomniałem w szybkim skrucie na temat hydrauliki...kaczmarr_ napisał(a):Chcialem tylko dodac jeszcze ze to nie do konca jest wina braku oleju -takze hydroelementy potrzebuje chwile zeby dopasowac luz zaworowy.. zwykle trwa to kilka sekund ale z czasem i one sie wyrabiaja wiec cykanie trwac moze dluzej ..
... dlatego też zaproponowałem zmiane oleju na lepszy...ale druga strona medalu jak chlopaki piszecie - zwłaszcza -
Repsol napisał(a):Mariusz164, ciężko powiedzieć czy jest to normalne gdyż nikt z nas nie słyszy tutaj tego dźwięku.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
• Strona 1 z 1