Witam, kupilem niedawno VW Golfa III z 1995 roku z silnikiem 1.9 TDI 90 KM wszystko jest super tylko on nie chce jechac wiecej niz 120km/h no moze pojedzie 130. nie znam sie zbytnio na osiagach tych samochodow ale uwazam ze powinien jezdzic troche szybciej. ah no i jeszcze wedlug mnie jakos powoli sie rozpedza. wczesniej jezdzilem focusem 1.8 116 KM i moze sie poprostu przyzwyczilem. Prosze o powazne odpowiedzi. A jezeli to jest szczyt mozliwosci tego samochodu to prosze o pomysl jak mozna zwiekszyc jego osiagi. Z gory dziekuje za sensowne odpowiedzi!!
Mam Golfa z takim samym silnikiem i jechałem nim 170km/h, nie wiem czy to był jego max bo mi sie droga zaczęła kończyć A co do przyśpieszenia to ja nie narzekam
Ostatnio edytowano 2 maja 2008, o 09:37 przez krazek1, łącznie edytowano 1 raz
rozwiązałem już swój problem, okazał sie banalny i pewnie dlatego nawet o nim nie pomyslalem. po wymianie filtrow, oleju i takich tam innych dupereli mechanik nie podlaczyl kabelka do przeplywomierza heh!! teraz jest ok. Moj golfik mknie jak strzala moze niedlugo spradze jego mozliwosci!!
Hej witam ja tez niedawno kupilem golfa 3 1.9 TDI 95 rok (90 km) i mam chyba podobny problem poniewaz gdy rozpedazm sie na biegach od 1 do 3 wszystko idzie elegancko niczym strzala ale gdy zaczynam rozpedzac sie na 4 dochodi do okolo 2500-3000 obortow i nagle tak jakby nie chcail dalej jechac znaczy jedzie stala predkoscia podobnie jest na 5 rozpedza sie do 140 km/h i nie chce jechac dalej wiecie moze w czym problem czy tez moze ten typ tak ma ale chyba nie wydaje mi sie prosze o jakas pomoc
Edit:
czy nikt nie wie co sie dzieje?? to az tak ciezki przyypadek ?
A ja mam silnik 1,9 TD i nie narzekam. Póki co jechałem nim 150 km/h, ale zakładam,ze to nie szczyt możliwości, a i odejście ma tez całkiem przyzwoite,przy czym mam go bardzo krótko,ale juz zauwazyłem,ze najlepiej sprawuje się przy predkości 100-120 km/h...
Pozdro....
ja na autostradzie swoim TD jechalem 170, podejrzewam ze dalby rade 180:) jak na to to dobry wynik, chociaz jak mialem mazde 626 '91 2.0D to tez jechalem 170 wiec tu licze na wiecej:]
Jako że jestem jeszcze młodym człowiekiem. Pomimo iż mam swój własny smaochód to sam za wszystko płace i raczej ze względu na to szkoda mi przepalać paliwo szybko jeżdżąc. Nie wypróbowałem swojego gdyż nie miałem wymienionego rozrządu. Teraz mam i powiem że samochód po wymianie filtrów pasków napinaczy olejów i płynów stał się odczuwalnie dynamiczniejszy. Na 3000 obr jedzie 120 km/h więc myśle że max prędkość tego samochodu na prostej to ok 170 km/h. Staram się jeździć ekonomicznie czyli w trasie do 2500 obr/min.
ja stary tez nie jestem, a kasy musze w ch*** wkladac bo jestem na etapie robienia wszystkiego:/ jestem zwyklym biednym polskim studentem, ale sprawdzic jednorazowo musialem jak idzie wiec kolego nie unos sie, ja tylko mowie ile mi lecial na autostradzie
moim skromniutkim zdaniem to przepływomierz, choc ja tego jeszcze nie wymieniałem ale wymieniałem pompe i całom reszte, i to chyba nie są objawy pompy , możesz to sprawdzic odłaczając kostke z przepływomierz,
Zwaszych wypowiedzi wywnioskowalem ze nie wiele stracilem kupujac samego diselka . Moj sie rozpedza do max 160 i ma calkiem dobre przyspieszenie bo kolega z paracy sie ze mna meczyl zeby mnie wyprzedzic a ma tez golfa 1.9 ale w tdi . Dariusz ten temat jestporuszony chodzi o jakis czujnik poczytaj to moze znajdziesz co boli twojego mobila