Rano wsiadłem do MK3 zapalam, zgasł ale cały czas świszczało coś, wyjąłem kluczyk i jeszcze kilka sekund świszczało, jakby coś szybko się kręciło, wysoki dźwięk.
Potem próbowałem zapalić, kręci silnik, jakby łapie, ale gaśnie, a z rury wydechowej powoli się później ulatnia biały dym... Pomocy, gdzie szukać usterki, co mogło paść ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
dcs napisał(a):wyjąłem kluczyk i jeszcze kilka sekund świszczało, jakby coś szybko się kręciło, wysoki dźwięk.
Jakby bendix rozrusznika nie zaskoczył ?
W silnikach Td czesto zrywa sie ten klin na kole pasowym .
Może przez to nie chce chwycić?
Mój golfik
-

slawek5t - Members
biały dymek to objaw rozrządu ale ten świst nie z tym nic wspólnego... mi klin się nadciął i przeskoczył o dwa ząbki a auto i tak odpalało tyle za strasznie nim telepotalo , zazwyczaj przy trzecim ząbku zaczyna krzywic zawory itp... ja bym postawił na rozrusznik ale klinik tez trzeba sprawdzać czasami czy oki... chyba ze zerwalo go do konca a ty jeszcze nim krecisz to
[ Dodano: 2012-03-06, 02:12 ]
gdy wymieniałeś rozrząd to dawałeś nowe kolo zębate i musowo nowa oryginalną śrubę
[ Dodano: 2012-03-06, 02:12 ]
gdy wymieniałeś rozrząd to dawałeś nowe kolo zębate i musowo nowa oryginalną śrubę

-

igor89xx - Czytacz
jedyne co zobaczysz to, to czy Ci go nie zerwało. Miałem podobną sytuacje w Fordzie Fokusie i jeden wtrysk był walnięty ale u Ciebie nie mam pojecia co to może być
a świece ? jak puszcza białego dymka to mogą też być one. Ja mam jedna urwaną i kopci po odpaleniu, ale jak po 15 sec sie troszkę zagrzeje przestaje 
a świece ? jak puszcza białego dymka to mogą też być one. Ja mam jedna urwaną i kopci po odpaleniu, ale jak po 15 sec sie troszkę zagrzeje przestaje 
-

Daante - Czytacz
owszem świece tez mogą być tylko wątpię żeby padły ci wszystkie chyba ze któryś z dwóch przekaźników ale mimo wszystko powinien łapać dość zauważalnie nawet bez nich. sprawdź sobie świece ( jest temat o tym) , oraz rozrząd czy zgadza się na znakach , miales jakies bicie na kole pasowym przed tym??
[ Dodano: 2012-03-06, 12:29 ]
jeśli zerwany klin a ty nadal nim kręcisz to może już być po zaworach,, mi w drugim przypadku przy odpalniu scielo srube na tym kole ale jest to bardzo charakterystyczny metaliczny odglos i mialem do frezowania i planowania glowice , 4 zawory i 2 szklanki
zacznij od podstaw swiece,kat wtrysku.
[ Dodano: 2012-03-06, 12:29 ]
jeśli zerwany klin a ty nadal nim kręcisz to może już być po zaworach,, mi w drugim przypadku przy odpalniu scielo srube na tym kole ale jest to bardzo charakterystyczny metaliczny odglos i mialem do frezowania i planowania glowice , 4 zawory i 2 szklanki
zacznij od podstaw swiece,kat wtrysku.-

igor89xx - Czytacz
dcs,
jak bys miał osobe do pomocy to sprawdz czy tego klina nie zerwało pasek moze być cały jak u mnie ale klin poszedł w pi....
mianowicie niech ktoś sprubuje zakręcic rozrusznikiem ale tylko tak delikatnie a ty zobacz czy koło sie kreci razem z pompą czy nie jak nie to lipa, jesli wszystko gra to możesz sprawdzić te świece
jak bys miał osobe do pomocy to sprawdz czy tego klina nie zerwało pasek moze być cały jak u mnie ale klin poszedł w pi....
mianowicie niech ktoś sprubuje zakręcic rozrusznikiem ale tylko tak delikatnie a ty zobacz czy koło sie kreci razem z pompą czy nie jak nie to lipa, jesli wszystko gra to możesz sprawdzić te świece
-

krysek0309 - Badacz tematu
dcs napisał(a):Sprawdziłem pasek rozrządu, jest cały, czyli teraz muszę świece wykręcić ?
Jak chcesz sprawdzić czy świece grzeją to nie musisz ich wykręcać.
Wystarczy tylko kawałek kabla, przykładasz go do + przy akumulatorze i dotykasz tego metalowego czubka świecy, jeżeli się zaiskrzy to świeca jest dobra. tylko musisz odkręcić od każdej świecy kabel bo tak to nawet jak 1 będzie dobra to pokaże ze wszystkie są ok.
- PrzemeK
- Czytacz