Witam wszystkich mam takie pytanie co to oznacza od paru dni przy dłuąszej jeżdzie w pewnym momencie zapala sie lampka od ciśnienia i jest sygnał dżwiękowy i odrazu gaśnie jadę dalej i wszystko jest w porządku
a drugie pytanie jest takie gdy jad e temperatura dochodzi do 110 ispada do 80 i po pewnym czasie ponownie wzrasta i spada i tak jest co jakiś czas
Koledzy co to może być pomocy
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
jestem pewien ze do wymiany masz czujnik cisnienia oleju.kerad40 napisał(a):lampka od ciśnienia i jest sygnał dżwiękowy
co do temperatury moze silnik podczas jazdy grzeje się i dochodzi do 110 st i załącza sie wentylator i temperatura spada
i tak wkoło-

arek ryba - Members
a ja proponuje sprawdzenie poziomu płynu na dobry początek
podczas jazdy to pęd powietrza chłodzi chłodnicę a wentylek to tylko na postoju lub przy bardzo wolnej jeździe a przy 110 to musiałby się załączyć chyba 3 bieg wentylatora a jak wiadomo są tylko dwa w przypadku silnika kolegikerad40, pierwsz bieg przy temp 92 a drugi 99 stopni więc tak jak już pisałem najpierw poziom płynu a jak nie pomoże to ten termostat...a co do oleju to dawno zmieniałeś? Jaki wlałeś?
arek rybczyński napisał(a):co do temperatury moze silnik podczas jazdy grzeje się i dochodzi do 110 st i załącza sie wentylator i temperatura spada i tak wkoło
podczas jazdy to pęd powietrza chłodzi chłodnicę a wentylek to tylko na postoju lub przy bardzo wolnej jeździe a przy 110 to musiałby się załączyć chyba 3 bieg wentylatora a jak wiadomo są tylko dwa w przypadku silnika kolegikerad40, pierwsz bieg przy temp 92 a drugi 99 stopni więc tak jak już pisałem najpierw poziom płynu a jak nie pomoże to ten termostat...a co do oleju to dawno zmieniałeś? Jaki wlałeś?
-

mani51 - Members
kerad40 napisał(a):olej wymieniałem 4miesiące temu razem z filtrem na Mobil
bardziej mi chodziło o to czy syntetyk czy minerał może zły wlałeś i ot objawy tzn małe ciśnienie oleju...ile golfik ma przejechane, jak wygłąda olej na miarce, jak nowy czy już przyciemniał? Najlepiej by było zmierzyć ciśnienie oleju zwykłym manometrem jak bedzie dobre to wymienisz czujnik. U Ciebie powinno byc 2 bary przy 2000 obr/min
i z ta skaczącą temperaturą też coś zrób bo to nie powinno tak byc
-

mani51 - Members
• Strona 1 z 1