Mam problem, już od pewnego czasu ale jakoś do tej pory mi to nie przeszkadzało, a że zrobiłem w aucie juz wszystkie jego przypadłości została tylko ta ...
Myślałem, że jest to coś poluzowanego, (odkręciła mi się plastikowa osłona pod silnikiem) i wiadomo diesel swoje rezonuje he ale to jednak nie to, potem myślałem że jest to ten pręt do podpierania maski jak jest otwarta ale to też nie to ....
Do rzeczy ... na wolnych obrotach (a dokładniej po wciśnięciu sprzęgła) spod maski, rezonując na resztę nadwozia dobiega takie jakby buczenie huczenie nie wiem jak to nazwać ... jakby coś latało i obijało się o coś głucho .... dzisiaj stalem na światłach i wciskałem sobie sprzegło i zauważyłem że jak je wcisnę, budzenie występuje, jak puszcze buczenie ustaje ... jak kupywałem auto z mechanikiem to on też kazał mi siąść do samochodu i wciskać sprzęgło stał koło silnika i nasłuchiwał ... i tak skojarzyłem (wtedy powiedział, że jest w normie) że to może być to ...
co on wtedy mógł sprawdzać ? co się sprawdza właśnie poprzez takie wciskanie sprzęgła i co może na wciśniętym buczeć ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
hee... a może odezwij się do tego mechanika i może on ci powie...bo nam w sumie ciężko stwierdzić nie słysząc tego dźwięku a wyobrażać to można sobie.....wiele rzeczy...
hmmm...
hmmm...

-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
może sprzęgło jest spier.... Ewentualnie tarcza albo docisk. Gdybania jest dużo przy takiej sytuacji.
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
raczej bym stawiał na sprężynki w tarczy sprzęgłowej(tłumiki drgań tarczy) docisk.....cccc - raczej nie bo w momencie wciśnięcia jest on naprężony...Procent napisał(a):może sprzęgło jest spier.... Ewentualnie tarcza albo docisk
-

SotoM - Members
ja bym obstawiał łożysko oporowe
- Berbeć
rubin69 napisał(a):ja bym obstawiał łożysko oporowe
a gdzie w 1Y masz takie cos?
Jest taki mały plastikowy dżinks
mozna to umownie nazwac łozyskiem ale do lozyska mu daleko i to moze buczec lub jak kolega wczesniej napisał sprężyny na tarczy. Zeby wymienić te niby "łożysko" nie trzeba wyciagac sprzyni, wystarczy tylko odkręcic dekielek. koszt czesci 30zł, a wymiana nie jest trudna-

Nowal - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
nieszkodzi - tarcza sprzegła jest mimo wszystko wypozarzona w tłumki drgań...leopard napisał(a):to 1Y - stary typ skrzyni - wycisk na pręcie o ile dobrze mi się zdaje ...
-

SotoM - Members
no nie koniecznie...leopard napisał(a):spręzyny w tarczy będą hałasować cały czas
Dobra moze poczekajmy aż cos napisze autor tematu - bo jak zarazie to tu sie napinamy kto co ze nie tak... nikt wruszką nie jest bez usłyszenia tego dżwięku,,,
-

SotoM - Members
dokładnie
nikt nie jest i rzeczywiście Panowie to jest sprzęgło .... dzisiaj się wysypało
temat można uznać za zamkniety ponieważ już auto było na warsztacie .... jadąc spokojnie przez miasto auto po prostu przestało "ciągnąć" że tak powiem brzydko .... no i typowe szarpnięcie przy wrzucaniu któregokolwiek biegu ... toczenie się pod górkę ! na wciśniętym sprzęgle he ... jechaliśmy w 3 osoby myślałem, że ktoś puścił .... bąka he a to jednak sprzęgło ...całe szczęście że dało się dojechać do pierwszego lepszego mechanika i obeszło się bez lawety ... używka na szrocie 120zł jak będę u siebie na mazurach to wymienie na nowe
poszło po kieszeni z portfela i jutro ma być dobrze
nikt nie jest i rzeczywiście Panowie to jest sprzęgło .... dzisiaj się wysypało
temat można uznać za zamkniety ponieważ już auto było na warsztacie .... jadąc spokojnie przez miasto auto po prostu przestało "ciągnąć" że tak powiem brzydko .... no i typowe szarpnięcie przy wrzucaniu któregokolwiek biegu ... toczenie się pod górkę ! na wciśniętym sprzęgle he ... jechaliśmy w 3 osoby myślałem, że ktoś puścił .... bąka he a to jednak sprzęgło ...całe szczęście że dało się dojechać do pierwszego lepszego mechanika i obeszło się bez lawety ... używka na szrocie 120zł jak będę u siebie na mazurach to wymienie na nowe
poszło po kieszeni z portfela i jutro ma być dobrze

- morsdicti
- Members
-

SotoM - Members