Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Brak kompresji
Witam. Po naprawie pompy wtryskowej i wymianie końcówek wtryskiwaczy falowały obroty więc postanowiłem oddać auto do mechanika żeby ustawił kąt wtrysku i ewentualnie wyregulował obroty bo ciężko odpalał i trochu nim telepało ale po dodaniu gazu silnik na wyższych obrotach stabilizował się. A więc mechanik stwierdził że niema silnik kompresji i dlatego tak wariują obroty i zalecił wymianę silnika bądż remont za 1000zł . Silnik ma przejechane 250 tys i przed wymianą pompy było wszystko ok. I mam pytanie czy opłaca się remontować silnik czy szukać innego?? Jeśli remont wchodzi w grę to co trzeba by było wymienić?? pzdr
- piter865
- Czytacz
piter865 napisał(a):A więc mechanik stwierdził
to teraz niech inny mechanik zmierzy sprezanie
remont? wymienia sie silnik ale nie masz pewnosvi na co trafisz .....
silnik słupek
to można samemu zrobic
jak dla mnie to nie mechanik a paparuch chce zarobic
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
piter865 napisał(a):Jeśli remont wchodzi w grę to co trzeba by było wymienić?? pzdr
Narazie nic nie wymieniać. Udać sie do innego mechanika i zmierzyć faktyczną kompresję a nie gdybać że to ma wine lub tamto.
Znajdź jakiegoś szpeca od Diesli bo inaczej to możesz wydać niepotrzebnie duże pieniądze.
Mój golfik
-

slawek5t - Members
No ale gdyby nie było kompresji to by nie chodził równo po dodaniu gazu, a nie wierze w to ze na wszystkich cylindrach jest taki sam spadek cisnienia sprężania.
Jak Ci te obroty falowały ?
Moze poprostu pompa jest rozregulowana, masz za małą dawke wtrysku i przy niskich obrotach trzesie silnikiem.
Jak juz naprawde jesteś zdesperowany to zwieksz dawke wtrysku na pompie o pół obrotu (odkontruj, wkreć śrube pół obrotu, zakontruj) i zobacz jak bedzie silnik chodził jak sie dogrzeje do 90'C
Jak Ci te obroty falowały ?
Moze poprostu pompa jest rozregulowana, masz za małą dawke wtrysku i przy niskich obrotach trzesie silnikiem.
Jak juz naprawde jesteś zdesperowany to zwieksz dawke wtrysku na pompie o pół obrotu (odkontruj, wkreć śrube pół obrotu, zakontruj) i zobacz jak bedzie silnik chodził jak sie dogrzeje do 90'C
-

k0la - Badacz tematu
jak go zapytałem jakie ciśnienie jest na cylindrach to tylko odpowiedział że na czwartym jest 12 ale coś mi się w to wierzyć nie chce a jak zapytałem czy zrobił próbę olejową żeby się dowiedzieć czy winne mogą być pierścienie czy głowica na najpierw powiedział że nie trzeba bo on juz tyle aut zrobił ale jak mu wytłumaczyłem że dzięki próbie olejowej byśmy się więcej dowiedzieli to nagle powiedział że robił próbę. Normalnie brak słów do dzisiejszych "specjalistów". Tam gdzie mieszkam mam 3 mechaników i w okolicy 5 a każdy się boi Diesla.hehe
Dodano: 2012-10-27, 08:52
aż tak bardzo nie falują tylko strasznie trzęsie silnikiem ale jak się jedzie to powyżej 2 - 2,5 tys obr auto jedzie normalnie.
Dodano: 2012-10-27, 08:52
aż tak bardzo nie falują tylko strasznie trzęsie silnikiem ale jak się jedzie to powyżej 2 - 2,5 tys obr auto jedzie normalnie.
- piter865
- Czytacz
Na niskich bedzie trzęsło na niedogrzanym silniku - aaz juz tak ma
Ja u mnie tez tak mam ze jak jest zimny to nim giba ale jak złapie temperature to jest ok, tylko u mnie to tez jest spowodowane zwiększeniem mocy i na niskich obr silnik sie gubi
Więc jeśli silnik normalnie jeździ to po co chcesz go robić ? Jeździj
Ja u mnie tez tak mam ze jak jest zimny to nim giba ale jak złapie temperature to jest ok, tylko u mnie to tez jest spowodowane zwiększeniem mocy i na niskich obr silnik sie gubi
Więc jeśli silnik normalnie jeździ to po co chcesz go robić ? Jeździj

-

k0la - Badacz tematu
kola to wystarczy lekko sie bawic wydatkiem resztkowym i ew podkrecic obroty delikatnie i nawet na zimnym silniku masz dobra prace silnika
wiem bo sam sie tym tez bawilem bo mnie to denerwowalo po 2-3 tyg prob ogarnelem sam jak pompa ma smigac na danych dawkach itd i teraz jest elegancko
wiem bo sam sie tym tez bawilem bo mnie to denerwowalo po 2-3 tyg prob ogarnelem sam jak pompa ma smigac na danych dawkach itd i teraz jest elegancko-

witboy - Ekspert
- Rocznik: 1993
- Silnik: aaz
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe
-

k0la - Badacz tematu
Siemka. Sprawdziłem ciśnienie ale na zimnym silniku:
1 cylinder: 19 bar
2 cylinder: 19 bar
3 cylinder: 19 bar
4 cylinder: wskażnik nawet nie drgnął
Czyli silnik kaput. Jak myślicie kupować słupek silnika TD czy TDI??? I czy oprócz przełożenia pompy mechanicznej do TDI trzeba coś wiecej robić?? pozdrawiam
1 cylinder: 19 bar
2 cylinder: 19 bar
3 cylinder: 19 bar
4 cylinder: wskażnik nawet nie drgnął
Czyli silnik kaput. Jak myślicie kupować słupek silnika TD czy TDI??? I czy oprócz przełożenia pompy mechanicznej do TDI trzeba coś wiecej robić?? pozdrawiam
- piter865
- Czytacz
piter865, ile razy sprawdzałeś?
teraz zrób jeszcze próbę olejową
nie możliwe żę nawet nie drgnie chyba że nie masz tam zaworów lub tłok wyparował
powinno byc przynajmniej 4-6
[ Dodano: 2012-11-06, 23:18 ]
sprawdz jeszcze raz
ps jak jestes zainteresowany mam AFN do sprzedania kompletny
a nie słupek ..
teraz zrób jeszcze próbę olejową
nie możliwe żę nawet nie drgnie chyba że nie masz tam zaworów lub tłok wyparował
powinno byc przynajmniej 4-6
[ Dodano: 2012-11-06, 23:18 ]
sprawdz jeszcze raz
ps jak jestes zainteresowany mam AFN do sprzedania kompletny
a nie słupek ..
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran