Witam wszystkich,
Ostatnio stałem się posiadaczem AUDI A3 2003 1.9 TDI 100KM. Niestety zauwazyłem, że gdy przycisnąłem go mocniej przy 120km/h turbinka jakby odpuściła i silnik trochę zamulił. Zatrzymałem się, zgasiłem silnik i po odpaleniu był odmulony ale jak go docisnę to znów dzieje się to samo. Sprawdziłem silnik polskim vagiem i wyskoczyły mi błędy:
17965 Ciśnienie doładowania - przekroczona granica regulacji
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
16705 Czujnik obrotów silnika - zakres/możliwości
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
Czy ktoś ma jakieś rady od czego zacząć, co może być nie tak i czy mocno mam się bać?
PS: Wprawdzie piszę o Audi ale szukam pomocy najpierw tam gdzie ludzie pomagają a nie pi****lą od rzeczy:)
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Wygląda mi to na klasyczny "NOTLAUF" (przeładowanie). Podpiąć jeszcze raz vaga i wykonać logi dynamiczne grup: 003, 008, 010, 011 (logujemy na 3 biegu od 1400 do 4200 obr/min) , oraz logi grupy BS: 000 i 003 każdy z osobna przez 60s, oraz statycznego 001 i 013 każdy z osobna przez 60s.
Auto musi być rozgrzane.
Wklej logi do tematu i będziemy dalej działać.
Pozdrawiam.
Auto musi być rozgrzane.
Wklej logi do tematu i będziemy dalej działać.
Pozdrawiam.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Szukaj Vag Com 311
Co do problemu to najpierw Logi tak jak napisal kolega palio45, a później zobaczymy co i jak
jest pare wyjść:
1) Nieszczelnosc ukladu (wezyki do wymiany)
2) Padniety zaworek n75
3) Czyszczenie turbiny -zapieczone łopatki (najdrozsza z zabaw)
Kiedy wystepuje ten błąd trzeba zdiagnozować auto i naprawić przyczynę
Co do problemu to najpierw Logi tak jak napisal kolega palio45, a później zobaczymy co i jak
jest pare wyjść:
1) Nieszczelnosc ukladu (wezyki do wymiany)
2) Padniety zaworek n75
3) Czyszczenie turbiny -zapieczone łopatki (najdrozsza z zabaw)
Liuxus napisał(a):17965 Ciśnienie doładowania - przekroczona granica regulacji
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
Kiedy wystepuje ten błąd trzeba zdiagnozować auto i naprawić przyczynę
-

K@mil - POMOCNIK

K@mil napisał(a):Szukaj Vag Com 311
Kiedy wystepuje ten błąd trzeba zdiagnozować auto i naprawić przyczynę[/quote]
Mam tego vaga ale nie może wykryć interfejsu... Porty mam poustawiane i w polskim vagu wszystko trybi, natomiast vag-com pokazuje interface status 3 not found or not ready. Dziwna sprawa. Muszę chyba popytać znajomych czy nie maja innego interfejsu.
Tak czy siak dziękuję za zainteresowanie:)
-

Liuxus - Czytacz
Na kabelku mam napisane Vag-K+CAN. Mąż znajomej zakupił takiego nie wiem skąd, może jakaś chińszczyzna, nie mam pojęcia. Zmieniałem porty ale nic to nie daje. Podłączałem pod różne porty usb i dalej to samo. Próbowałem na 4 komputerach windows 7, windows xp i windows vista. Vag-com nigdzie nie trybi a polski vag działa. Ściągnąłem też ze strony VCDS-PL 11.11 i też nie dziabie. Nie mam na miejscu innego interfejsu żeby sprawdzić:/ Może ktoś jest z okolic piaseczna, góry kalwarii lub otwocka i ma interfejs działający z VAG-COMem? 

-

Liuxus - Czytacz
Vag-com działa bezproblemowo na viscie i win xp.
[ Dodano: 2012-07-24, 10:51 ]
Na win 7 działa tylko polski vag. Vag-com nie trybi. Miałem ten sam problem.
Można go rozwiązać ten problem w ten sposób:
komputer klasy PC - zalecany laptop z windows xp (jeśli chodzi o windows 7 64bit potrzeba jest instalacji Windows XP Mode+virtual xp for Windows 7 64bit http://www.microsoft.com/windows/vir.../download.aspx Wymaganie jest takie że procesor nasz musi obsługiwać wirtualizację (najczęściej jest ona domyślnie wyłączona i trzeba ją przed instalacją w biosie znaleźć i włączyć - virtualization enabled) Tu jest dokładnie opisane co i jak: http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=63921
Poczytaj może coś pomoże. Miłej lektury.
[ Dodano: 2012-07-24, 10:51 ]
Na win 7 działa tylko polski vag. Vag-com nie trybi. Miałem ten sam problem.
Można go rozwiązać ten problem w ten sposób:
komputer klasy PC - zalecany laptop z windows xp (jeśli chodzi o windows 7 64bit potrzeba jest instalacji Windows XP Mode+virtual xp for Windows 7 64bit http://www.microsoft.com/windows/vir.../download.aspx Wymaganie jest takie że procesor nasz musi obsługiwać wirtualizację (najczęściej jest ona domyślnie wyłączona i trzeba ją przed instalacją w biosie znaleźć i włączyć - virtualization enabled) Tu jest dokładnie opisane co i jak: http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=63921
Poczytaj może coś pomoże. Miłej lektury.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe