Witam, przeszukałem parę forów i co prawda trochę o tym jest, ale nie rozwiało to moich wątpliwości.
Pacjent tdi AFN, ciężko pali na zimno. Z rana trzeba go chechłać z 10 sekund, przy czym na początku chodzi nierówno, jakby nie palił na wszystkie gary, z wydechu zadyma koloru szarego taka, że wstyd się gdzieś pokazać; dopiero po chwili silnik zaczyna pracować równo.
Na ciepło auto pali od strzała i nie ma już efektu dymnego jak powyżej, aczkolwiek i tak na postoju i podczas jazdy dymienie (na szaro, nie czarno - jak przy lejących wtryskach czy uszkodzonej turbinie, ani na biało - jakby palił olej) jest większe niż normalnie w podobnym tdi. Z mocą problemu nie ma, dupnięcie ma jak trzeba.
Silnik nie bierze oleju, ani płynu z chłodnicy.
Próbowaliśmy wyregulować kąt wtrysku, jednak mimo nawet sporego przestawienia pompy, zmian nie ma żadnych. W VAGu w basic settings w drugim okienku cały czas wartość wynosi 255 bez względu na ustawienie kąta.
Korekcje wtryskiwaczy pokazywane w VAG nie są raczej najgorsze, największe odchylenie jednego z nich to ok 0,95.
Pytanie, czy winna może być zużyta już pompa wtryskowa, wtryskiwacz(e) czy może np. rozrząd jest przestawiony o kilka ząbków?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
o kilka zebów napewno nie bo wtedy by sie spotkały tłoki z zaworami. ale o jakies 2 zeby moze.choc wtedy by palił żle bez roznicy czy zimny czy cieply..
mysle ze to nieszczelnosc ukł.paliwa. cofanie sie paliwa do zbiornika...
mysle ze to nieszczelnosc ukł.paliwa. cofanie sie paliwa do zbiornika...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Ale skoro w BS na rozgrzanym silniku pokazuje kąt wtrysku 255 to jednak proponuję zacząć od niego. U mnie też tak było gdy odebrałem auto od pompiarza. Jednak udało się wyregulować kąt i teraz pali elegancko. Na forum passata pisali, że przy tak dużej wartości rozrząd może być przestawiony o jeden ząb.
- Maniek01
- Berbeć
• Strona 1 z 1