1z świeci kontrolka oleju i nie działa obrotomierz.

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

1z świeci kontrolka oleju i nie działa obrotomierz.

Postprzez Golfik_Tdi » 2 mar 2015, o 20:55

Siemanko mam problem z moim 1z , ja już wspominałem nie działa mi obrotomierz i kontrolka oleju mi ciągle mruga. Przekładałem licznik sprawny od kolegi (1z) , i jego licznik u mnie się tak samo zachowuje , mruga olei i nie ma obrotów , a mój u niego jak dał gazu tak do 3 tyś to dopiero lekko podniosła się wskazówka od obrotów i olej przestał świecić.
Nie mam pojęcia co to może być. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
Golfik_Tdi
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2 mar 2015, o 20:41
Lokalizacja: Fsw

1z świeci kontrolka oleju i nie działa obrotomierz.

 

Postprzez johnypepelos » 2 mar 2015, o 23:22

a co na to komputer...może wywalił jakiś błąd? sprawdzałeś?
johnypepelos
Czytacz
 
Posty: 35
Dołączył(a): 31 sty 2013, o 15:07
Lokalizacja: POLKOWICE
Rocznik: 1996
Silnik: AHU
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Golfik_Tdi » 3 mar 2015, o 19:00

No właśnie komp mi nic nie powiedział ;/
Golfik_Tdi
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2 mar 2015, o 20:41
Lokalizacja: Fsw

Postprzez slawek5t » 4 mar 2015, o 02:39

Sprawdź ładowanie oraz wtyczki przy alternatorze.
Mój golfik
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez pawelus6 » 4 mar 2015, o 10:52

Wina tylko i wyłacznie alternatora.

Obrotomierz bierze sygnał z alternatora, i ciśnienie oleju jest porównywane do obrotów-ciśnienie.
Straciłsię sygnał z obrotów silnika dlatego pojawia się kontrolka.

Sprawdź alternator, byc moze wtyczka/kabel zaśniedziały.
A jak nie to wymiana altka.
Mój golf Variant
AAZ: KKK K14~1.5Bar, Skrzynia CTN(TDi), dół TDi.
Avatar użytkownika
pawelus6
Gaduła
 
Posty: 575
Dołączył(a): 17 cze 2012, o 18:49
Lokalizacja: Śląsk, Knurów
Rocznik: 0
Silnik: Dziala
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Golfik_Tdi » 4 mar 2015, o 17:37

dzięki za info.
Dopiero z pracy wróciłem , zjem coś i idę patrzeć :D
Golfik_Tdi
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2 mar 2015, o 20:41
Lokalizacja: Fsw

Postprzez slawek5t » 4 mar 2015, o 19:08

No to czekamy na informacje.
Wartość ładowania możesz sprawdzić też vagiem.
Sprawdź wtyczke przy altku i główne połączenie plusowe na jego obudowie oraz obok jest taka kostka 2 pinowa która jest "wzbudzeniem" - mi kiedyś tam się przewód nadłamał.
Mój golfik
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie


- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości