Witam wszystkich.
Rok temu zleciłem mechanikowi wymianę dwóch poduszek silnika - pod skrzynią i serwem. Jednak to jeszcze "nie było to", czego mogłem doświadczyć w Audi 80 znajomego. Stąd teraz decyzja o wymianie poduszki przy wentylatorze chłodnicy, bo tutaj dopatrywałem się winowajcy. Kupiłem zamiennik firmy Febi. Wymiana poszła bezproblemowo, jednak efektu nie było żadnego. Za głosami z for luzowałem na jakiś czas wszystkie poduszki, żeby się ułożyły jednak dalej nie ma poprawy. Dotykając miejsca mocowania poduszki do belki wyczuwalne są nadal silne drgania (przy pozostałych dwóch poduszkach wymienionych przez mechanika nie ma praktycznie żadnych). Wiem, że nie jestem odosobnionym przypadkiem, może ktoś już wpadł na to, co należy zrobić?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
hmm możesz opisać dokładniej problem ? chodzi ci o drgania całego samochodu?
Problemem moze być poduszka pod skrzynią u mnie telepało całym samochodem
[ Dodano: 2012-05-29, 04:38 ]
nie doczytałem sory ;D w takim razie nie mam pojęcia co to może być
Problemem moze być poduszka pod skrzynią u mnie telepało całym samochodem
[ Dodano: 2012-05-29, 04:38 ]
nie doczytałem sory ;D w takim razie nie mam pojęcia co to może być
"...oprócz szaleństwa i głupoty można dodać ciekawość i chęć przesunięcia granicy, cechy bez, których dalej siedzieli byśmy w jaskiniach i ganiali za ogniem:).."
- kostek678
- Czytacz
Samochód jest od wujka którego zabrał rak i nie mam pojęcia, co tam było robione. Ja nic przy tej plecionce nie robiłem, tylko sprawdzałem czy wydech gdzieś nie dotyka podwozia. Może być to wina tego elementu, pomimo obecnych wibracji za przednią poduszką?
- innotic
- Czytacz
poproś kogoś aby ci tak nie za mocno noga dopchnął z tyłu tłumik i zobacz czy drgania znikną, jeśli tak - podpowiedź leopard'a będzie dobra.... złącze elastyczne układu wydechowego ma bardzo duży wpływ na drgania...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Miałem taki przypadek, że nowa poduszka Febi miała kilka milimetrów luzu wzdłużnego, czyli defekt fabryczny. Po jej założeniu drgania były większe niż na starej. Aż się w sklepie zdziwili, że poduszka od Febi ma taką wadę. Tyle, że czekałem ponad tydzień na nową z reklamacji.
- rafal_z_ph
- Czytacz
Sprawdziłem tak jak mówiłeś SotoM. Miałem takie podejrzenia, że może to być latający wydech dodatkowo obciążający przednią poduszkę. Jednak dociskanie w żadnym stopniu nie zmniejsza wibracji, a wydech praktycznie jest w pełni amortyzowany i na samej jego końcówce drgania są minimalne.
rafal_z_ph - w Twoim wypadku też wadliwa była poduszka przednia, przy chłodnicy?
rafal_z_ph - w Twoim wypadku też wadliwa była poduszka przednia, przy chłodnicy?
- innotic
- Czytacz
Swoją drogą to w 80 silnik wstawiony jest wzdłuż i ma inne poduszki niż w mk3 mimo tej samej jednostki napędowej.
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi