Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
1.9TDi Ciężko odpala na rozgrzanym silniku.
Witam tak jak w temacie mam golfa 1.9 TDI i przy rozgrzanym silniku ciężko odpala, to znaczy odpala ale po kręceniu go z 5 sekund,przy zimnym silniku pali na dotyk więc nie wiem czym to może być spowodowane. 

- Dav26
- Berbeć
Wrzuć loga bs 000 i statycznego 001 wtedy będzie można coś powiedzieć.
[ Dodano: 2012-09-30, 13:11 ]
Vag/engine/ Measuring blocks / i wybieramy grupę np 001 - logujemy każdą grupę z osobna.
Logi statyczne wykonujemy na biegu jałowym przez 60 sekund - silnik o temperaturze roboczej 90C w momencie logowanie nie dotykamy gazu.
Vag/engine/Bassic settings/ i wybieramy grupę np 000 - logujemy każdą grupę z osobna.
Logi bassic settings wykonujemy na biegu jałowym przez 60sekund - silnik o temperaturze roboczej 90C w momencie logowania nie dotykamy gazu
[ Dodano: 2012-09-30, 13:11 ]
Vag/engine/ Measuring blocks / i wybieramy grupę np 001 - logujemy każdą grupę z osobna.
Logi statyczne wykonujemy na biegu jałowym przez 60 sekund - silnik o temperaturze roboczej 90C w momencie logowanie nie dotykamy gazu.
Vag/engine/Bassic settings/ i wybieramy grupę np 000 - logujemy każdą grupę z osobna.
Logi bassic settings wykonujemy na biegu jałowym przez 60sekund - silnik o temperaturze roboczej 90C w momencie logowania nie dotykamy gazu
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Re: 1.9TDi Ciężko odpala na rozgrzanym silniku.
Dav26 napisał(a):Witam tak jak w temacie mam golfa 1.9 TDI i przy rozgrzanym silniku ciężko odpala, to znaczy odpala ale po kręceniu go z 5 sekund,przy zimnym silniku pali na dotyk więc nie wiem czym to może być spowodowane.
Rozrusznik,tylko i wyłącznie,temat przerabiałem 2 razy.
pio
- piodre
- Berbeć
slawek5t napisał(a):To niech kolega wrzuci dobry filmik jak kręci jego rozrusznik - bedzie wiadomo czy to jego wina
Nie bardzo chce mi się w to wierzyć skoro na zimnym odpala bez problemów.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Nadwozie: 5-drzwiowe
slawek5t napisał(a):No własnie dlatego poprosiłem filmikbo kolega piodre, jest taki przekonany
Ja tez w to nie wierzylem,wyczytalem to w tym forum ale nic w tym kierunku nie robilem,po jakims czasie rozrusznik padl,a po naprawie okazalo sie ze auto zapala normalnie zarowno na cieplym jak i na zimnym silniku,miesiac temu bylo to samo,wymienilem szczotki,tulejki i inne pierdoly i auto pali jak rakieta.
pio
- piodre
- Berbeć
ja obstawiam dawke rozruchowa ew moze cos w nastawniku? moze gora pomy glowiczka siada? ew wlasnie zly kat i dawka podaj logi bedzie jasno
-

witboy - Ekspert
- Rocznik: 1993
- Silnik: aaz
- Nadwozie: 3-drzwiowe
witboy napisał(a):ja obstawiam dawke rozruchowa ew moze cos w nastawniku? moze gora pomy glowiczka siada? ew wlasnie zly kat i dawka podaj logi bedzie jasno
I tak kazdy zrobi jak uwaza,ja bylem z moim rozrusznikiem u elektryka ktory tez powiedzial ze to nie to,jakis czas pozniej rozrusznik padl i bylo po problemie.Bylem z tym problemem u kilku majstrow i kazdy szukal niewiadomo czego,pompy i inne cuda,oczywiscie bez podlaczenia kompa nikt nie zaczynal.
pio
- piodre
- Berbeć
piodre napisał(a):Bylem z tym problemem u kilku majstrow i kazdy szukal niewiadomo czego,pompy i inne cuda,oczywiscie bez podlaczenia kompa nikt nie zaczynal
zmien majstrow ... elektryk po czesci mial racje - po naladowaniu AQ i regeneracji rozrusznika bedzie idealnie ale ... do czasu kiedy AQ przysiadzie a rozrusznik nie bedzie mial pelnej sprawnosci
przyczyna jest mapa rozruchowa silnika - do ~ 250RPM - powyzej ~ 30'C dawka paliwa = 0
po regeneracji AQ i rozrusznika - nie ma problemu pokrecic walem pozyzej 250 RPM - dlatego silnik pali idealnie (do czasu)
ingerencja w mape rozruchowa zalatwia sprawe raz na zawsze
oczywiscie mowa o silnikach TDI z 2masowym kolem zamachowym
-

leopard - Members