Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
1.9D 1y ile bierze oleju? Pytanie o poradę dotyczącą oleju
Witam! Pytanie do posiadaczy silnika 1.9 D 1y ile wam pali oleju od wymiany do wymiany?
Ostatnio edytowano 24 lis 2011, o 23:56 przez jacol210, łącznie edytowano 1 raz
- jacol210
- Czytacz
OK.Panowie jeszcze takie pytanko: Mam golfa z takim silnikiem. Silnik chodzi super oleju dolałem może jakieś ~ 0.5 litra od wymiany do wymiany ale miałem wycieki,lało się po silniku. Wszystkie wycieki już zrobiłem silnik jest suchutki i jeżdżę na jakim kijowym oleju Lotos półsyntetyk i mam zamiar właśnie wymienić w aucie olej i zastanawiam się czy nie wlać mu full syntetyk? Myślałem o jakimś oleju Valvoline Durablend 5W-40 ewntualnie jakimś innym dobrym? Co o tym myślicie?
- jacol210
- Czytacz
Piaggio napisał(a):A może bezpieczniej bylo by zalać dobry półsyntetyk? 10w40 Motula badz Valvoline przeznaczony do diezli?- tego drugiego poleca duzo mobilków.
Właśnie nie wiem co zrobić......Zastanawiam się czy full syntetyk nie rozszczelni motoru....
- jacol210
- Czytacz
jacol210 napisał(a):Piaggio napisał(a):A może bezpieczniej bylo by zalać dobry półsyntetyk? 10w40 Motula badz Valvoline przeznaczony do diezli?- tego drugiego poleca duzo mobilków.
Właśnie nie wiem co zrobić......Zastanawiam się czy full syntetyk nie rozszczelni motoru....
A od kiedy olej jest odpowiedzialny za szczelność silnika?
Nie kupowałbym Castrola i na pewno nie przez neta.
-

prekursor - Badacz tematu
prekursor napisał(a):jacol210 napisał(a):Piaggio napisał(a):A może bezpieczniej bylo by zalać dobry półsyntetyk? 10w40 Motula badz Valvoline przeznaczony do diezli?- tego drugiego poleca duzo mobilków.
A od kiedy olej jest odpowiedzialny za szczelność silnika?
Nie kupowałbym Castrola i na pewno nie przez neta.
Nie wiem. Skoro piszę na tym forum to znaczy chyba ze potrzebuje porady bo się nie znam? Prawda? W końcu nie muszę się na wszystkim znać......
- jacol210
- Czytacz
GrZeChU91 napisał(a):Ja jezdze na Castrol 10w40 i jestem zadowolony ogolnie z firmy castrol
nie ma czegos takiego jak firma castrol ... castrola kilka lat temu wykupilo BP - zostalo przy nazwie castrol bo marka jest znana i dobrze sie sprzedaje - nie mniej jednak to co jest w opakowaniu to olej BP
BTW - na dole opakowania bedzie info manufactured by BP - z numerem kadzi z ktorej olej byl rozlewany
nie trzeba chyba dodawac ze ten sam olej w opakowaniu BP jest troche tanszy
![:]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
-

leopard - Members
leopard napisał(a):GrZeChU91 napisał(a):Ja jezdze na Castrol 10w40 i jestem zadowolony ogolnie z firmy castrol
nie ma czegos takiego jak firma castrol ... castrola kilka lat temu wykupilo BP - zostalo przy nazwie castrol bo marka jest znana i dobrze sie sprzedaje - nie mniej jednak to co jest w opakowaniu to olej BP
BTW - na dole opakowania bedzie info manufactured by BP - z numerem kadzi z ktorej olej byl rozlewany
nie trzeba chyba dodawać ze ten sam olej w opakowaniu BP jest troche tanszy
I o to mi właśnie chodzi z Castrolem. Rozpoznawalna marka + bardo dobry marketing.
Czytałem, że Ford Abu Dhabi World Rally Team nie korzysta z tego produktu mimo oklejenia aut w barwy Castrola. Czysta hipokryzja.
Jeżeli chcesz wiedzieć co zalać to polecam Ci ten temat:
http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=38341&st=2060&start=2060
Poczytaj sobie co najmniej 30 stron wstecz a będziesz wiedział co zalać.
-

prekursor - Badacz tematu
• Strona 1 z 1