Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
1.9 TDI ALH problem
Siema. Słuchajcie, Jechałem ojca leone dosyć dynamicznie, na trzecim biegu po przekroczeniu 3,5 tys obrotów wcisnalem sprzeglo chcąc zmienić bieg. Na wyższy i właśnie silnik dostał niesamowicie wysokich obrotów po czym zgasł i nie chciał odpalic dopchnalem go do garażu i myślałem że pękł wałek rozrządu zjadłem pokrywę zaworów i na szczęście jest cały. Złożyłem i przyszła pora na plak w odlot ale nie zasysa go w ogóle z tlumika daje na biało ale kręci i nie pali a na plaku powinien rozmawiać. Czy przeskoczył rozrzad? Czy gdzieś indziej szukać? Pomocy Panowie bo już ręce opadają.
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Z tlumika tylko biały dym stan oleju książkowym kiedy to się stało sprzeglo było wcisniete a za mną nie było nawet chmurki
Ostatnio edytowano 2 mar 2013, o 21:34 przez AdiK__, łącznie edytowano 1 raz
-

AdiK__ - Members
Podaje do pompy elektrozawor działa prąd dochodzi odkrecalem przewody zasilajace od wtryskiem paliwo ładnie leci. Gniazda zawodowe może powypalalo?
-

AdiK__ - Members
Ja obstawiam pompę wtryskową (mogła się rozlecieć) ale mogę się mylić. Czym to może być spowodowane - złej jakości paliwo.
Jeśli to wina pompy to moja teoria jest taka, że kawałek rdzy spowodował zacięcie się popychacza przy regulatorze odśrodkowym, następnie coś dostało się na sekcję wysokociśnieniową i teraz są trzy opcje - albo syf podszedł pod elektrozawór i spowodował odcięcie dopływu paliwa, albo rozwalił sekcję, albo pozatykał nurniki.
P.S.
Wszystko jest do naprawienia, jeśli padł tłok to pewnie się nie opłaci, reszta da się naprawić bez wymieniania części.
[ Dodano: 2013-03-02, 20:44 ]
A zapomniałem: sprawdź czy pompa podaje dalej paliwo.
Jeśli to wina pompy to moja teoria jest taka, że kawałek rdzy spowodował zacięcie się popychacza przy regulatorze odśrodkowym, następnie coś dostało się na sekcję wysokociśnieniową i teraz są trzy opcje - albo syf podszedł pod elektrozawór i spowodował odcięcie dopływu paliwa, albo rozwalił sekcję, albo pozatykał nurniki.
P.S.
Wszystko jest do naprawienia, jeśli padł tłok to pewnie się nie opłaci, reszta da się naprawić bez wymieniania części.
[ Dodano: 2013-03-02, 20:44 ]
A zapomniałem: sprawdź czy pompa podaje dalej paliwo.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Nadwozie: 5-drzwiowe
palio45, pompą tłoczy dalej wtryskiem dostają paliwo więc ona odpada. Zachowuje się tak jakby nie miał kompresji ale na 4 cylindrowy na raz?
-

AdiK__ - Members
palio45 napisał(a):Zdejmowałeś wężyk z nadmiaru? Leci paliwo? Może wtryski się podwiesiły.
O tym nie pomyślałem jutro sprawdze, podepne kabel zobaczę błędy i napisze jak na razie dzięki Panowie
Ale - dlaczego nie zagadal na plaku? To mnie najbardziej zastanawia
[ Dodano: 2013-03-03, 16:52 ]
Podłączył kompakt zero błędów, przedstawiłem lekko rozrzad bo przeskoczył na kompie i dalej nie odpala. Co jakiś czas odbija w kolektor ssacy z tlumika nie chce, czy wywalenie kata ożywi tatowego klekota? Skończyły mi się pomysły liczę na wasza pomoc

-

AdiK__ - Members
AdiK_ jak zdjołeś pokrywę to sprawdzałeś czy śmigają zawory? Może dośtały lekko po łebkach i nie domykają się stąd nie ma kompresji i rzuca w kolektor?
Druga sprawa to może pompa się rozbiegła ?
Druga sprawa to może pompa się rozbiegła ?
-

pietrasiak2 - Members