Problem polega na tym, ze nie moze odpalic w momencie jak ostygnie tj. np. po ok 1-2h, nie wlacza wowczas grzania swiec.
Gdy ostygnie calkiem grzanie swiec sie wlacza i pali ale z puszczeniem bialego dyma oraz objawami jakby nie palil na jeden cylinder. Swiece wymienione, zalozony nowy czujnik temperatury.
Poradzcie cos ludziska.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Sprawdź kąt wtrysku VAGiem czy ci się nie przestawił, możliwe nawet, że cały rozrząd przeskoczył o jakiś ząbek. Zobacz po odpaleniu czy koło pasowe na wale korbowym nie ma bicia bo możliwe, że ci ścięło klin na wale korbowym i wtedy to kółko będzie się bujać na boki, przestawiać rozrząd a co za tym idzie kąt wtrysku.
- pawelek10
- Berbeć
pawelek10 napisał(a): Zobacz po odpaleniu czy koło pasowe na wale korbowym nie ma bicia bo możliwe, że ci ścięło klin na wale korbowym i wtedy to kółko będzie się bujać na boki, przestawiać rozrząd a co za tym idzie kąt wtrysku.
prawdopodobnie mam ten sam problem i już tyle kasy włożyłem w autko a dopiero teraz jakiś normalnie mech mi powiedział dokładnie. Podobno idzie to zrobić jakimś frezem o ile wał się jeszcze do tego nadaje lub wymiana całego wału a co za tym idzie koszta
może ktoś zna jeszcze jakiś inny sposób???
aha dowiedziałem się też żeby nie jeździć autem bo może być jeszcze gorzej

- Kvcyk
- Berbeć
Da się to zrobić na wale bez rozbierania silnika, sam to robiłem w jednym z warsztatów wrocławskich i kosztowało to z uszczelką pod pokrywę silnika, jakimiś zimeringami rozrządu, nowym kółkiem zębatym i śrubą z klejem coś około 400 zł. Niestety wszystko tak jak napisałeś zależy od tego w jakim stanie jest czop wału korbowego, jak za bardzo wyjechany to niestety wymiana bo po czasie stanie się to samo.
Polega to na tym, że po zdjęciu kółka w miejscu gdzie wkręcona była śruba wkręca się taki pręt a na niego nakłada taki przyrząd, którym się kręci i "na prosto" frezuje czoło wału. Wyrobione kółko bowiem tworzy takie półkole na czopie wału i to właśnie je trzeba sfrezować na płasko.
Polega to na tym, że po zdjęciu kółka w miejscu gdzie wkręcona była śruba wkręca się taki pręt a na niego nakłada taki przyrząd, którym się kręci i "na prosto" frezuje czoło wału. Wyrobione kółko bowiem tworzy takie półkole na czopie wału i to właśnie je trzeba sfrezować na płasko.
- pawelek10
- Berbeć
tez ma problem ze swiecami od 3ech dni
jakis tydzien temu po ustaiwniu kąta wrysku wymianie rozrządu i oleju
jakoś dziwnie zaczoł mi chodzic przerywa mi na chwile pow 4000obr.. no i swiece zarowe przestały grzac zara po przekręceniu kluczyk gasną i nic nie słychac zednego tyknięcie a zawsze było takie cyk a teraz nic
dodam ze jak mu przygazyje to pokazuje sie powietrze na pokrywie pompy paliwa
jakis tydzien temu po ustaiwniu kąta wrysku wymianie rozrządu i oleju
jakoś dziwnie zaczoł mi chodzic przerywa mi na chwile pow 4000obr.. no i swiece zarowe przestały grzac zara po przekręceniu kluczyk gasną i nic nie słychac zednego tyknięcie a zawsze było takie cyk a teraz nic
dodam ze jak mu przygazyje to pokazuje sie powietrze na pokrywie pompy paliwa
-

TOMEK 84 - Members
TOMEK 84 napisał(a):no i swiece zarowe przestały grzac zara po przekręceniu kluczyk gasną i nic nie słychac zednego tyknięcie a zawsze było takie cyk a teraz nic
Teraz jest cieplo to nie grzeja.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
-

TOMEK 84 - Members
• Strona 1 z 1