Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Ja mam u siebie tak ze po odpaleniu mam ok 550-600 obrotow, ssanie podnosi mi obroty o grubosc wskazowki, praktycznie brak roznicy.. niechce grzebac przy pompie bo sie nie znam, a boje sie ze mechanik mi pociagnie za to z 3 stowy... po rozgrzaniu auto ma ok 850-880 obrotow max...
- malzyk
- Czytacz
no to moje 3 grosze do waszej dyskusji ...
ssanie może być zrobione na zasadzie wyprzedzenia kąta wtrysku (w tym przypadku obroty silnika prawie nie podnoszą się) lub na zasadzie podniesienia obrotów biegu jałowego - w tym przypadku obroty podskoczą na 1000/1100 - w przypadku podniesienia obrotów jeśli zapomnisz wcisnąc dzwignię ssania nic nie stanie się - pompa wciągnie samoistnie dzwignię po rozgrzaniu się silnika ...a dokładniej - w trakcie rozgrzewania silnika - dzwignia będzie chowała się samoczynnie (prawie do końca)
ssanie może być zrobione na zasadzie wyprzedzenia kąta wtrysku (w tym przypadku obroty silnika prawie nie podnoszą się) lub na zasadzie podniesienia obrotów biegu jałowego - w tym przypadku obroty podskoczą na 1000/1100 - w przypadku podniesienia obrotów jeśli zapomnisz wcisnąc dzwignię ssania nic nie stanie się - pompa wciągnie samoistnie dzwignię po rozgrzaniu się silnika ...a dokładniej - w trakcie rozgrzewania silnika - dzwignia będzie chowała się samoczynnie (prawie do końca)
-

leopard - Members
leopard napisał(a):no to moje 3 grosze do waszej dyskusji ...
O masz rację..... dzisiaj rano byłem z psem i spotkałem sąsiada pracuje w serwisie Skody i mi powiedział właśnie coś takiego, że to nie ssanie tylko wyprzedzenie zapłonu i coś tam ze wstryskiem
ale faktycznie obroty nie podnoszą się z zwykle .... co do wypowiedzi przedmówcy mojego przedmówcy he czyli kolegi który ma 650-700 obrotów na zimnym i 800 na ciepłym ... to dopioro traktor musisz mieć he ... nie wyrywa tapicerek nie odpadaja głośniki ? u mnie juz sie auto rozklekotało 
- morsdicti
- Members
ja mam 96r i mam automatyczne. Normalnie jak odpalam mam ok1000 ze ssaniem minimalnie wiecej ale jak porusze linka i mu specjalnie wylacze w silniku to słychac roznice obrotów
-

Nowal - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Z tym "ssaniem" jest prawie tak jak napisał leopard tzn. wyciągnięcie tej dźwigni powoduje wyprzedzenie konta wtrysku, ale w silnikach 1.9 D i TD dodatkowo dźwignia wyprzedzenie znajdująca się na dole pompy połączona jest taką pionową dźwigienką z cięgnem regulacji obrotów na górze i w tym przypadku jednocześnie wyprzedzany jest kont wtrysku i podnoszone są obroty do około 1100. Tak jak leopard napisał dźwignia powinna się się chować ale w praktyce chowa się po przejechaniu jakiś 15 km wiec spokojnie można ja wcisnąć jak temp silnika osiągnie jakieś 50* zresztą jak silnik jest zimny to dźwignia odbija i ciężko ją wcisnąć. Co do regulacji obrotów reguluj je się śrubką na tej pionowej dźwigience łączącej która znajduje się z tyłu pompy.
VW Power
-

Reiven - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Ja 1.9TD rocznik 1994 i mam chyba automatyczne ssanie bo żadnej dźwigni tam niema. A jeśli chodzi o obroty to jak jest zimny czyli rano ma 900 obrotów a jak sie rozgrzej to 950
Ostatnio edytowano 13 lis 2008, o 17:26 przez mkgk, łącznie edytowano 1 raz
- mkgk
- Berbeć