Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
żółte wezyki w komorze silnikowej po lewej stronie
Witam, zamontowalem u siebie stożkowy filtr powietrza i zostal mi tylko jeszcze jeden wezyk luzny, jest on po lewej stronie w komorze silnikowej i on byl wlozony do dolnej obudowy filtra i ma podpieta kostke, kable koloru zielono-zultego i czerwonego. Co mam z tym wezem zrobic i od czego on wogule jest?
- Robcio664
- Czytacz
Z tego co dobrze kojarzę ten wężyk steruje klapką w obudowie filtra dopuszczającą ciepłe powietrze z kolektora wydechowego przy rozgrzewaniu silnika spokojnie można to odłączyć.
-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Raczej to nie to,bo po pierwsze,kolega pisze,że są żółte,a te do klapki są białe,a po drugie do niego nie idą żadne kable.Radi napisał(a):Z tego co dobrze kojarzę ten wężyk steruje klapką w obudowie filtra dopuszczającą ciepłe powietrze z kolektora wydechowego przy rozgrzewaniu silnika spokojnie można to odłączyć.
Według mnie koledze Robcio664, chodzi o wężyk idący z filtra węglowego (pochłaniacz oparów) do dolotu.
Robcio664, Daj najlepiej fotkę tego wężyka i tych kabli,co idą do niego.
[ Dodano: 2013-11-09, 15:00 ]
Tobie chodzi o ten wężyk i tą wtyczkę co zaznaczyłem na żółto?
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
łukasz1983 napisał(a):Raczej to nie to,bo po pierwsze,kolega pisze,że są żółte,a te do klapki są białe,a po drugie do niego nie idą żadne kable.Radi napisał(a):Z tego co dobrze kojarzę ten wężyk steruje klapką w obudowie filtra dopuszczającą ciepłe powietrze z kolektora wydechowego przy rozgrzewaniu silnika spokojnie można to odłączyć.
Według mnie koledze Robcio664, chodzi o wężyk idący z filtra węglowego (pochłaniacz oparów) do dolotu.
Robcio664, Daj najlepiej fotkę tego wężyka i tych kabli,co idą do niego.
[ Dodano: 2013-11-09, 15:00 ]
[url=http://images61.fotosik.pl/359/f5f4cf659e610496.jpg]Obrazek[/URL]
Tobie chodzi o ten wężyk i tą wtyczkę co zaznaczyłem na żółto?
generalnie biały jest ten i ten ale ze starości oba są żółte
masz racje ze to pewnie chodzi o ten filtr bo do puszki na pewno nie idą żadne kostki.-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
łukasz1983, tak, właśnie o to mi chodzi. Jeden wezyk gdzieś tam prowadzi a drugi wlasnie z ta kostka byl wlozony do dolnej obudowy filtra powietrza
- Robcio664
- Czytacz
Robcio664, Ten wężyk idzie z baku i ciągnie opary benzyny,idzie tak jak już pisałem do filtra węglowego,a potem przez elektrozawór opary idą do dolotu i są dopalane.
On tylko idzie koło obudowy filtra powietrza i dalej do dolotu.prowadzil do puszki filtra powietrza
-

łukasz1983 - Members
Jeden gdzieś tam prowadzi a drugi tak jak mowie ze z kostka byl wlozony do dolnej obudowy filtra powietrza i nie wiem co mam z nim zrobić
- Robcio664
- Czytacz
Robcio664, U mnie on idzie z pochłaniacza oparów do podstawy wtrysku,widocznie w 1.8 jest to inaczej rozwiązane.
Jeżeli faktycznie idzie on u ciebie do filtra powietrza,to wydaje mi się,że nie ma potrzeby z mim nic robić,niech se leży,ale poczekaj może wypowie się ktoś bardziej obcykany w silniku 1.8
U mnie,jakbym ściągnął ten wężyk to obroty mi falują jak głupie i gaśnie silnik.
Jeżeli faktycznie idzie on u ciebie do filtra powietrza,to wydaje mi się,że nie ma potrzeby z mim nic robić,niech se leży,ale poczekaj może wypowie się ktoś bardziej obcykany w silniku 1.8
U mnie,jakbym ściągnął ten wężyk to obroty mi falują jak głupie i gaśnie silnik.
-

łukasz1983 - Members
Proszę bardzo o to fotka: http://www.garnek.pl/rober66 tak jak widac na zdj, jeden wezyk sobie gdzies tam idzie a ten drugi z ta kostka byl wlozony do dolnej obudowy filtra powietrza
- Robcio664
- Czytacz
Robcio664, Tak jak pisałem,widocznie w 1.8 jest to inaczej rozwiązane.U mnie tak jak pisałem idzie on z tyłu wtrysku do jego podstawy.
Z tego co piszesz,to jak był on puszczony do filtra powietrza,to jak silnik pracował,to opary były zaciągane do dolotu,ale pytanie jest co z nim teraz zrobić?
Jak go zostawisz tak jak jest to chyba będzie ok.
Poczekaj może wypowie się ktoś inny.
Z tego co piszesz,to jak był on puszczony do filtra powietrza,to jak silnik pracował,to opary były zaciągane do dolotu,ale pytanie jest co z nim teraz zrobić?
Jak go zostawisz tak jak jest to chyba będzie ok.
Poczekaj może wypowie się ktoś inny.
-

łukasz1983 - Members
- Robcio664
- Czytacz
-

chomik - Fanatyk
- Rocznik: 1995